Skip to main content

Να κάνει γρήγορα τις ρυθμίσεις προτρέπει την Κυβέρνηση ο Καρατζαφέρης

Η κυβέρνηση μπήκε σε κάποιες ράγες σκέψης που δεν οδηγούν σε σωστή κατεύθυνση, είπε ο ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης, έπειτα από τις διαδοχικές συναντήσεις που είχε με τα προεδρεία του ΕΒΕΑ και τ
Η κυβέρνηση μπήκε σε κάποιες ράγες σκέψης που δεν οδηγούν σε σωστήκατεύθυνση, είπε ο ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, έπειτα από τις διαδοχικές συναντήσεις που είχε με τα προεδρεία του ΕΒΕΑ και του ΒΕΑ, στα γραφεία του κόμματος. Αναφερόμενος στο φορολογικό νομοσχέδιο, σχολίασε ότι  η αγορά «στεγνώνει» και οι τράπεζες και ηεπικινδυνότητα αντί να μειώνεται, αυξάνεται.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι υπάρχει τρόπος εξοικονόμησης κεφαλαίων χωρίς να καταφεύγουμε σε φοροεπιδρομή, ενώ μετά το πέρας της συνάντησης με το προεδρείο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας ο κ. Καρατζαφέρης είπε ότι του παρουσίασαν προτάσεις ενδιαφέρουσες και άμεσα εφαρμόσιμες, που θα μπορούσαν να προσφέρουν στο κράτος περισσότερα από τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση.

Είμαστε δίπλα να προτείνουμε σκέψεις που θα βελτιώσουν την κατάσταση, είπε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

Νωρίτερα, ο κ. Καρατζαφέρης είχε συναντηθεί με το προεδρείο του ΕΒΕΑ και σε δηλώσεις του ανέφερε ότι «αυτό που μας λείπει σε αυτή την κρίση είναι η κοινή συνισταμένη». Είπε ότι «πρέπει να δούμε, μπροστά στην κοινή ανησυχία, ποια είναι η καλύτερη ατραπός» και χαρακτήρισε τα επιμελητήρια ως τους υγιέστερους θεσμούς της χώρας, εκφράζοντας την ελπίδα «ότι δεν θα υπάρξει κάποια απόπειρα ασέλγειας επάνω τους».

Αύριο, ο κ. Καρατζαφέρης θα συναντηθεί με τον τέως πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, στη Βουλή.

Ομιλία Καρατζαφέρη στη Βουλή

Να κοιτάξουμε όλοι τα πράγματα κατάματα, να «κάνουμε επιτέλους τη διάγνωση» ότι «η Ελλάδα έχει καρκίνο» και μετά να αποφασίσουν όλοι αν θα προσέλθουν να συμπαρασταθούν στην προσπάθεια, ανέφερε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κατά την ομιλία του στη Βουλή.

 Ο κ. Καρατζαφέρης καταλόγισε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και των υπολοίπων κομμάτων ότι δεν πρότειναν καμία λύση στο να εξεύρει ο υπουργός Οικονομικών άμεσα τα 10 δισ. ευρώ και με ποιο επιτόκιο, γιατί - όπως είπε - αυτό είναι το θέμα, «η Ελλάδα δεν μπορεί να ζήσει αν δεν δανειστεί». Και το θέμα είναι, όπως είπε, αν συμπαραστέκεσαι σε αυτή την προσπάθεια ή γυρίζεις την πλάτη.

«Καλωσόρισε» τον κ. Σαμαρά, γιατί μετά από τρεις μήνες «αυτολογοκρίθηκε» - όπως ο ίδιος είπε - και αντιλήφθηκε τα πραγματικά περιστατικά, ενώ επί τρεις μήνες κατηγορούσε η ΝΔ τον ΛΑΟΣ για «δεκανίκι» και «λαγό» του ΠΑΣΟΚ.

Η ουσία - όπως ανέφερε - είναι όχι αν συμφωνούμε να πάμε στο ΔΝΤ, αλλά το ότι αυτό έρχεται. Διερωτήθηκε «σε ποιο ποσοστό επιτοκίου θα εξακολουθούμε να λέμε ότι δεν πάμε στον μπαμπούλα;».

Ο κ. Καρατζαφέρης ενημέρωσε - στο σημείο αυτό της ομιλίας του - ότι η ευρωβουλευτής του ΛΑΟΣ, Ν. Τζαβέλα, έλαβε την διαβεβαίωση από τον κ. Τρισέ ότι αν υπάρξει προκύψει στο μέλλον πρόβλημα με το τραπεζικό σύστημα - παρότι σήμερα δεν έχει κανένα - η ΕΚΤ θα εφαρμόσει τους κανόνες και θα προστρέξει άμεσα. «Άρα δεν υπάρχει πρόβλημα, δεν υπάρχει επικινδυνότητα», είπε και ζήτησε να μην ακούει ο κόσμος τα «παπαγαλάκια» που τον στέλνουν «να τραβάει λεφτά από τα μηχανήματα».

Απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό είπε ότι μεθαύριο θα συναντήσει έναν φοβισμένο Μπαρόζο να βρίσκεται σε δίλημμα «ή αξιοπιστία της ΕΕ που περνάει από βοήθεια της Ελλάδας ή θα γίνει υποχείριο της Μέρκελ». «Εκεί είναι ο φόβος τι θα ακολουθήσει η Ευρώπη κι εκεί στέκεται η Ελλάδα. Και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και για το ένα και για το άλλο», υπογράμμισε.

Ο κ. Καρατζαφέρης ρώτησε τον πρωθυπουργό αν την Πέμπτη πρόκειται στις Βρυξέλλες να συναντήσει τον κ. Γκρουέφσκι και ανέφερε ότι η χθεσινή εμπλοκή με τα τούρκικα πολεμικά δεν έχει σχέση με καμία άλλη και πως η «Άγκυρα επιζητά ένα θερμό επεισόδιο για εσωτερική κατανάλωση. Πρέπει να είναι εξαιρετικά τεταμένη η προσοχή της Ελλάδας μήπως βρεθούμε σε κανένα στρίμωγμα τύπου Ιμίων», είπε.

Αφού ανέφερε ότι αντιλαμβάνεται τον δύσκολο ρόλο με τον κ. Γκρουέφσκι, ξεκαθάρισε ότι «οι άλλοι μπορούν να κάνουν ότι θέλουν», ο ΛΑΟΣ το όνομα ή παράγωγο δεν το δέχεται. Ζήτησε και από τον κ. Σαμαρά να διευκρινήσει ποια είναι η «κόκκινη» γαλάζια γραμμή.

Διερωτήθηκε ακόμη γιατί φταίει η Ελλάδα για αυτή την δύσκολη οικονομική κατάσταση, όταν έχει ακριβύνει το ευρώ και δεν μπορούμε να πουλήσουμε τίποτα «μας ξελίγωσαν αυτοί που είναι στην ατμομηχανή του ευρώ κι αυτοί είναι εν πρώτοις οι Γερμανοί».

«Κι εμείς φοβόμαστε να πούμε στη Γερμανία ότι μας έφερε εδώ», είπε και πρόσθεσε, που της δώσαμε τα ναυπηγεία, το αεροδρόμιο, τους δρόμους, τις τηλεπικοινωνίες, το προϊόν καθημερινής αγοράς μας (παίρνει το 60% του λιανεμπορίου).

Είπε επίσης ότι στην κυρία Μέρκελ δώσαμε και τα υποβρύχια, ένα που έγερνε - και για το οποίο «η ΝΔ δεν κατήγγειλε τη σύμβαση και το άφησε για το ΠΑΣΟΚ».

Διερωτήθηκε το ΠΑΣΟΚ γιατί χρειαζόταν να πάρει το υποβρύχιο που γέρνει, αφού βρήκε αγοραστή και φτάσαμε σήμερα να λέμε «τι καλό που είναι το υποβρύχιο, γιατί αν πούμε το αντίθετο δεν θα πιάσουμε 350 εκατ. ευρώ». Κι εκεί που δώσανε το 80% της αξίας των υποβρυχίων - επί Τσοχατζόπουλου - που ακόμη δεν παραλάβαμε, τώρα παίρνουμε άλλα δύο που θα τα βρίσκαμε φθηνότερα αν κάναμε έρευνα αγοράς, συμπλήρωσε. «Αλλά είπαμε εκείνες τις μέρες των διαπραγματεύσεων, ας γίνει αφού αισιοδοξούμε ότι η κ. Μέρκελ θα μας κλείσει το μάτι», ανέφερε ο κ. Καρατζαφέρης και διερωτήθηκε: «Από τη στιγμή που στύλωσε τα πόδια γιατί να της δώσουμε ένα ακόμη δισ;».

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ εκτίμησε ότι θα βρεθούν τα λεφτά, αλλά «φτάνουν μέχρι το Σεπτέμβριο» και ρώτησε μετά τι θα κάνουμε «θα βρούμε άλλο ΔΝΤ;». «Όταν έρχονται αυτοί δεν φεύγουν εύκολα. Την τελευταία φορά που ήρθαν - όπως λεγόταν τότε - μετά τον ατυχή πόλεμο του 1897 έμειναν μέχρι το 1970. Κι όταν έλεγε ο πρωθυπουργός «χάνουμε σε εθνική κυριαρχία αυτό εννοούσε, την οικονομική. Άλλο τώρα αν από τα γεγονότα έρθουν τα πράγματα σε εθνικές καταστάσεις και αβαρίες», πρόσθεσε.

Ο κ. Καρατζαφέρης τόνισε ότι θα πρέπει να λήξει η κατάσταση με τα νοσοκομεία, αφού εκεί γίνεται σπατάλη μεγαλύτερη από τη Ζίμενς, το ίδιο και με το φάρμακο «όχι που πληρώνουμε ακριβά τα φάρμακα για να πέφτουν τρίποντα».

Αναφερόμενος στο θέμα της φορολόγησης της εκκλησίας, κάλεσε τον πρωθυπουργό να κάνει διάλογο μες την εκκλησία. Επανέλαβε τέλος το «όχι» στο πόθεν έσχες στην οικοδομή, «αν θέλουμε να πάρουν μπρος οι μηχανές».

Η δευτερολογία του κ. Καρατζαφέρη

Να βρει «τους δρομείς που είναι ικανοί να φέρουν στην Ελλάδα το μετάλλιο» κάλεσε τον πρωθυπουργό κατά την δευτερολογία του ο  κ. Γ. Καρατζαφέρης, εκτιμώντας ότι σε αυτό τον «αγώνα δρόμου» που δίνει, τον «μαραθώνιο», οι δρομείς δεν είναι οι κατάλληλοι.

«Ελπίζω να καταλαβαίνετε τι σας λέω και πως σας το λέω και να κάνετε το ταχύτερο τις ρυθμίσεις που πρέπει», είπε προς τον κ. Παπανδρέου.

Ακόμη ζήτησε από την υπουργό Οικονομίας «να βγάλει τους φακέλους των επενδύσεων», πρόσθεσε ότι του χρόνου θα απαιτηθούν κι άλλα χρήματα και διερωτήθηκε πού θα βρεθούν;

Ο κ. Καρατζαφέρης καταλόγισε στη ΝΔ και τον πρόεδρό της ότι δεν είπε μία λέξη για το αν το όνομα Μακεδονία είναι αποδεκτό να υπάρχει σε αυτή την προσπάθεια, όταν ο πρωθυπουργός θα δει μεθαύριο τον Γκρούεφσκι. «Παρενέβη ο Ομπάμα. Μιλάει η ΝΔ ή κάνει την πάπια;» είπε.

Για τις φρεγάτες, τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να τις πάρει οπωσδήποτε, να μην πάνε όμως όλες και πάλι στο Σκαραμαγκά, αλλά και σε άλλα ναυπηγεία.

Τέλος, ο κ. Καρατζαφέρης απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Βουλής και στα όσα εξήγγειλε σχετικά με το λογαριασμό αλληλεγγύης για την απόσβεση του δημόσιου χρέους προσφέρθηκε αν λείψουν χρήματα να τα καλύψει από το διπλάσιο της συμμετοχής των βουλευτών του ΛΑΟΣ.