Skip to main content

Να υπάρξουν παραιτήσεις ζητούν οι δημοτικοί σύμβουλοι της Πρωτοβουλίας

Σε υψηλούς τόνους η χθεσινοβραδινή συνεδρίαση της δημοτικής ομάδας του Γιάννη Μπουτάρη για το θέμα των διώξεων στην Καθαριότητα

Το θέμα των διώξεων τις οποίες άσκησε προχθές ο εισαγγελέας Διαφθοράς για διαγωνισμούς του δήμου Θεσσαλονίκης οι οποίοι συνδέονται με τον τομέα Καθαριότητας κυριάρχησε στις πολύωρες συνεδριάσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής του δήμου και της δημοτικής ομάδας του Γιάννη Μπουτάρη οι οποίες ολοκληρώθηκαν αργά το βράδυ της Πέμπτης. Ιδιαίτερα στη συνεδρίαση της δημοτικής ομάδας οι τόνοι ανέβηκαν αρκετές φορές, απόδειξη του κλίματος ανησυχίας που επικρατεί στις τάξεις της πλειοψηφίας σχετικά με την έκβαση αυτών των υποθέσεων.

Σκοπός της συζήτησης ήταν η προετοιμασία της δημοτικής ομάδας ενόψει της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου την προσεχή Δευτέρα όπου η παράταξη Μπουτάρη αναμένεται να δεχθεί πυρά από σύσσωμη την αντιπολίτευση. Όπως φάνηκε, όμως από τη χθεσινοβραδινή συζήτηση πυρά ανταλλάσσονται και μεταξύ των στελεχών της πλειοψηφίας καθώς ορισμένοι δημοτικοί σύμβουλοι της «Πρωτοβουλίας» είχαν από καιρό προειδοποιήσει ότι κάτι πήγαινε στραβά στους διαγωνισμούς του τομέα Καθαριότητας.

Μετά την πολύωρη συζήτηση συμφωνήθηκε πως η γραμμή που θα τηρηθεί στη δημόσια συζήτηση είναι ότι «όσο το θέμα βρίσκεται στη Δικαιοσύνη δεν έχουμε να πούμε τίποτε και όλοι θα πρέπει να θεωρούνται αθώοι έως ότου αποφανθούν τα αρμόδια δικαστήρια, εάν τελικώς φτάσει εκεί η υπόθεση». Τον τόνο αυτό έδωσε ο Γιάννης Μπουτάρης στην παρέμβασή του, απαντώντας και στις επικρίσεις που διατυπώθηκαν από στελέχη της παράταξής του.
 
Σύγκριση με εποχή Παπαγεωργόπουλου

Τις δριμύτερες επικρίσεις διατύπωσε ο Λάζαρος Ζαχαριάδης ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος της επιτροπής βεβαίωσης καλής εκτέλεσης των εργασιών από την οποία, ωστόσο, παραιτήθηκε πριν από αρκετό καιρό όταν άρχισαν να εμφανίζονται οι πρώτες σκιές. Απευθυνόμενος προς τον δήμαρχο ο κ. Ζαχαριάδης είπε πως είχε προειδοποιήσει για όλα αυτά εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο λέγοντας, μάλιστα τότε, ότι το κλίμα που υπήρχε στους κόλπους της Δικαιοσύνης, των επιθεωρητών και των προμηθευτών άρχισε να μοιάζει με την εποχή λίγο πριν το ξέσπασμα των σκανδάλων του Παπαγεωργόπουλου, παρότι οι υποθέσεις είναι διαφορετικές.

Η αναφορά αυτή ενόχλησε τον κ. Μπουτάρη ο οποίος είπε προς τον κ. Ζαχαριάδη πως «είσαι εκτός θέματος», προσθέτοντας πως «δεν θέλω να ξανακούσω να λέγεται κάτι τέτοιο». Σχολιάζοντας δε όσα είχε πει ο κ. Ζαχαριάδης σχετικά με τις προ έτους προειδοποιήσεις υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει λόγος να γυρίζουμε τώρα στα παλιά». Ο κ. Ζαχαριάδης επανήλθε λέγοντας ότι η διοίκηση του δήμου δεν τον ενημέρωσε εγκαίρως ότι κάποιοι διαγωνισμοί είχαν κριθεί προβληματικοί από την επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου κι έτσι συνέχισε να υπογράφει τις βεβαιώσεις καλής εκτέλεσης μη γνωρίζοντας τα προβλήματα. «Σήμερα μπορώ να πω ότι μου το αποκρύψατε» τόνισε ο κ. Ζαχαριάδης. Θύμισε, επίσης, ότι όταν εκείνος και άλλα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής από την «Πρωτοβουλία» αρνήθηκαν να εγκρίνουν την προμήθεια για ανοιχτές σκάφες, υπόθεση που ερευνά η Δικαιοσύνη, ο δήμαρχος είχε ζητήσει τις παραιτήσεις τους.

Σε ανάλογο ύφος ήταν και η παρέμβαση του Ανδρέα Κουράκη ο οποίος θύμισε όλες τις ενστάσεις που είχε διατυπώσει ο ίδιος αλλά και άλλα στελέχη της «Πρωτοβουλίας» για το θέμα των διαγωνισμών. Ήταν μάλιστα ένας από τους τρεις δημοτικούς συμβούλους (μαζί με τους κ. Κυριζίδη και Αβαρλή από την αντιπολίτευση) που είχαν κάνει αυτοψία στις εγκαταστάσεις του προμηθευτή. «Μας είχες χαρακτηρίσει τότε το τρίο Στούτζες» είπε απευθυνόμενος προς τον κ. Μπουτάρη. Ο κ. Κουράκης ζήτησε εμμέσως να αλλάξει ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Θανάσης Παππάς λέγοντας ότι «θα πρέπει να υπάρξουν αλλαγές σε όλη την κλίμακα των διαγωνισμών από τις επιτροπές ως και τους πολιτικούς προϊσταμένους».
 
Ζητήθηκαν παραιτήσεις

Με περισσότερο ευθύ τρόπο ετέθη το θέμα της παραίτησης του κ. Παππά από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, παρότι απέφυγε να τον κατονομάσει. Ο Παναγιώτης Αβραμόπουλος είπε αρχικά ότι μέχρι να αποφανθεί η Δικαιοσύνη οι πάντες θα πρέπει να θεωρούνται αθώοι. Υπογράμμισε πως είναι λάθος οι παραλληλισμοί με την περίπτωση Παπαγεωργόπουλου, παραδέχθηκε ωστόσο ότι η παράταξη θα έχει πολιτικό κόστος και ότι κινδυνεύει να χάσει το ηθικό πλεονέκτημα που διέθετε.

Στη συνέχεια ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι «μπορεί ο δήμαρχος να αναλαμβάνει δημόσια την ευθύνη για όλα όμως ευθύνη έχουν και οι πολιτικοί προϊστάμενοι των υπηρεσιών οι οποίοι οφείλουν να την αναλάβουν και να υποβάλουν την παραίτησή τους». Υπογράμμισε, συγχρόνως, ότι τυχόν παραιτήσεις θα πρέπει να γίνονται αποδεκτές και να μην είναι προσχηματικές.  

Παρεμβαίνοντας ο κ. Μπουτάρης είπε ότι «έχω μάθει πως ο δήμαρχος παίρνει την ευθύνη» προσθέτοντας ωστόσο ότι «στο χέρι του καθενός είναι εάν αισθάνεται ότι έχει ευθύνη να παραιτηθεί».

Πάντως, ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας απέφυγε να μιλήσει ενώ αποχώρησε περίπου στη μέση της συνεδρίασης. Δεν πήραν το λόγο ούτε οι υπόλοιποι αντιδήμαρχοι που ήταν παρόντες (Λεκάκης, Πέγκας, Χρυσίδου, Ρανέλλα).

Ο Αλέξανδρος Άγιος είπε ότι έπρεπε να γίνουν αλλαγές όταν βγήκε το πόρισμα της ΕΔΕ που είχε διατάξει ο δήμαρχος και ζήτησε αυτό να δοθεί στους δημοτικούς συμβούλους, κάτι που αρνήθηκε ο κ. Μπουτάρης λέγοντας ότι παραδόθηκε στα χέρια της Δικαιοσύνης. Να προετοιμαστεί η παράταξη για τη μάχη στο δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας ζήτησε η Ελένη Χοντολίδου.

Στην αρχή της συνεδρίασης ο νομικός σύμβουλος του δημάρχου, Φωκίων Δεληγιάννης παρουσίασε τη νομική πλευρά της υπόθεσης και εκτίμησε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι κατά 95% θα ασκηθούν διώξεις μετά το πέρας της ανακριτικής διαδικασίας.