Skip to main content

Να φύγει ή να μείνει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα;

Ακόμη και να αποχωρήσει το Ταμείο, η Ελλάδα θα συνεχίσει να ζει υπό μία εποπτεία που απ' ό,τι αποδείχθηκε στην πράξη την έχουμε απαραιτήτως ανάγκη

Είναι κάτι παραπάνω από ξεκάθαρο: Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) θέλει να φύγει από το ελληνικό πρόγραμμα. Κι αν δεν ήταν στη μέση η Γερμανία και οι εκλογές της, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, κατά πάσα πιθανότητα, θα είχε φύγει κιόλας. Απλώς, η Κριστίν Λαγκάρντ φαίνεται να έκανε μια «χάρη» στη φίλη της, από τα παλιά, Άγκελα Μέρκελ και παρέτεινε την παρουσία του Ταμείου στην τρόικα τουλάχιστον ως τον Οκτώβριο.

Ωστόσο, αμέσως μετά, η προοπτική της εξόδου θα επανέλθει και η Ελλάδα θα πρέπει να έχει αποφασίσει αν θέλει ή όχι το ΔΝΤ «στα πόδια της». Για να μην αιφνιδιαστεί με την όποια απόφαση πάρουν οι άλλοι γι' αυτήν, χωρίς αυτήν, για μια ακόμα φορά. Συμφέρει λοιπόν ή όχι στη χώρα μας να φύγει το ΔΝΤ από τα μέρη μας; Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά, για να καταλήξουμε σε μια απάντηση.

Το βασικό πρόβλημα της Ελλάδας ήταν και παραμένει το χρέος της. Αυτό, άλλωστε, μας οδήγησε στην κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα. Οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν να το μειώσουν ή να το «κουρέψουν» ή τέλος πάντων να το διαχειστούν με κάποιον τρόπο αποφασιστικό. Αντιθέτως, το ΔΝΤ είναι αποφασισμένο, ως προς αυτό.

Άρα, χρειαζόμαστε το ΔΝΤ

Επίσης, χρειαζόμαστε το ΔΝΤ και για κάτι ακόμα: Το Ταμείο είναι ο πιο σκληρός από τους δανειστές μας, ως προς το αν υλοποιούμε και πώς τα όσα συμφωνούμε. Ένας λόγος που φτάσαμε στα τρία μνημόνια και πάμε για το τέταρτο είναι ότι ενώ υπογράφουμε συμφωνίες, συνήθως «ξεχνάμε» να τις εφαρμόσουμε. Μεγάλο ελλάτωμα,το οποίο ως ένα βαθμό έχουν και οι Ευρωπαίοι. Όμως, το Ταμείο δεν ξεχνά σχεδόν ποτέ.

Άρα, χρειαζόμαστε το ΔΝΤ.

Από την άλλη, ωστόσο, το ΔΝΤ είναι υπέρμετρα σκληρό. Στις προβλέψεις του, στις προτάσεις του, στις εντολές του, στην εποπτεία του. Αντιθέτως, η Ευρώπη, μπορεί να έχει απαιτήσεις ωστόσο είναι δύο επίπεδα πιο «ήρεμη» στον τρόπο με τον οποίο τις προβάλλει (ακόμα και η Γερμανία). Συνεπώς, αν γίνει δεκτή η πρόταση της μετατροπής του ESM σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, τότε τα πράγματα μπορεί να κυλήσουν πιο ομαλά για όλους. Και το ΔΝΤ να αποχωρήσει και εμείς να συνεχίσουμε να ζούμε υπό μια εποπτεία, που, απ' ό,τι αποδείχτηκε στην πράξη, την έχουμε απαραιτήτως ανάγκη.

Άρα, αυτό χρειαζόμαστε.