Skip to main content

Να επιτρέψει η πολιτεία τον καθαρισμό του Αξιού ζητεί ο δήμος Δέλτα

Ο δήμος επισημαίνει την ανάγκη καθαρισμού του ποταμού από νησίδες που έχουν δημιουργηθεί λόγω φερτών υλικών προς αποφυγή νέων καταστροφικών πλημμυρών

Παρουσία των εκπροσώπων όλων των αρμόδιων αρχών, υπηρεσιακών παραγόντων αλλά και εκπροσώπων τοπικών φορέων πραγματοποιήθηκε χθες στη Δημοτική Κοινότητα Κυμίνων η συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου του Δήμου Δέλτα υπό τον Δήμαρχο Ευθύμιο Φωτόπουλο.

Παρόντες, μεταξύ άλλων, ήταν οι Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Περιβάλλοντος και Πρασίνου Δ. Κηπουρός, ο εντεταλμένος σύμβουλος πολιτικής προστασίας Φ. Γουρουνίδης, Προϊστάμενος του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Δέλτα Δ. Τσάνταλης, η προϊσταμένη της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης Αι. Κουρούδη, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Δέλτα Γ. Γλώσσης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Π. Σάκας, Κ. Κουκούλη και Ν. Πάντη, οι Πρόεδροι των Δημοτικών Κοινοτήτων Κυμίνων, Ν. Μαλγάρων και Χαλάστρας Β. Κατούνας, Χρ. Μπαξεβάνης και Απ. Κανάκας αντίστοιχα, μ΄μελη των τοπικών συμβουλίων, η Γενική Γραμματέας του Δήμου Αν. Σισμανίδου, ο Πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ν. Μαλγάρων Δ. Σιάκκας, εκπρόσωπος του τομέα ΓΟΕΒ Αξιού Θ. Κοπαράνης, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κυμίνων – Ν. Μαλγάρων Κ. Ανεστίδης, οι Πρόεδροι των Αγροτικών Συνεταιρισμών Κυμίνων Π. Πριμεράκης, Χαλάστρας Α’ και Β’ Λ. Κουιμτζής και Αχ. Καμπούρης, Βραχιάς Απ. Γκιουλέκας (αντιπρόεδρος) και Ν. Μαλγάρων Θ. Αλμπάνης, εκπρόσωποι του Γ’ Σώματος Στρατού, της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, της Τροχαίας και οι προϊστάμενοι των τμημάτων Περιβάλλοντος, Πρασίνου και διαχείρισης οχημάτων του Δήμου Δέλτα.    

Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση, ο δήμαρχος ευχαρίστησε όλους για την θετική και αποτελεσματική προσπάθεια που έγινε κατά τις πρωτοφανείς πλημμύρες της 6ης Σεπτεμβρίου, και κάλεσε τους παρόντες σε συντονισμό τόσο προληπτικά όσο και κατασταλτικά, στις περιπτώσεις πλημμυρών, χιονόπτωσης, σεισμού, πυρκαγιών.  

Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις ζημιές από τις πρόσφατες πλημμύρες στις Δημοτικές Κοινότητες Κυμίνων, Νέων Μαλγάρων, Χαλάστρας Βραχιάς, Σίνδου, Καλοχωρίου και Ν. Μαγνησίας και τόνισε ότι έχει ήδη ζητηθεί από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας η άμεση χρηματοδότηση αντιπλημμυρικών έργων συνολικού κόστους 1,1 εκατ. ευρώ, «έργα που θα έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και δεκαετίες».

Ο Αντιδήμαρχος Δ. Κηπουρός τόνισε την ετοιμότητα των Υπηρεσιών του Δήμου Δέλτα για την αντιμετώπιση τυχόν χιονόπτωσης.

Ο Προϊστάμενος του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας Δ. Τσάνταλης αναφέρθηκε στην ανάγκη συντονισμού ιδίως σε επίπεδο πρόληψης.

Ιδιαίτερη επισημάνθηκε από τους εκπροσώπους των αγροτικών συνεταιρισμών και συλλόγων η ανάγκη καθαρισμού του Αξιού ποταμού από τις νησίδες που έχουν δημιουργηθεί λόγω των φερτών υλικών προς αποφυγή καταστροφικών πλημμυρικών φαινομένων.  

Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, ο κ. Φωτόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Επισημάναμε τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν άμεσα ώστε οι περιοχές του Δήμου μας να προστατευτούν κατά το ανθρωπίνως δυνατόν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Προχωράμε άμεσα, μέσω της αρμόδιας Υπηρεσίας του Δήμου μας, σε ενέργειες για το συντονισμό με τους τοπικούς φορείς αλλά και τις υπερκείμενες υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας, τόσο σε προληπτικό επίπεδο όσο και σε κατασταλτικό. Μετά τις πλημμύρες της 6ης Σεπτεμβρίου καταγράψαμε τα καίρια σημεία που χρήσουν άμεσης παρέμβασης και είμαστε σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την εκταμίευση 1,1 εκατ. ευρώ για την υλοποίησή τους με προτεραιότητα στην κατασκευή παράκτιων και παραποτάμιων αντλιοστασίων, συντήρηση αναχωμάτων και καθαρισμό στραγγιστικών. Η επανάληψη των φαινομένων είναι μπροστά μας και δεν πρέπει να χάνουμε ούτε μέρα. Επίσης, για το θέμα του Αξιού ποταμού, που αποτελεί επίσης πηγή κινδύνου πλημμυρικών φαινομένων, θα ζητήσουμε άμεσα από τα αρμόδια Υπουργεία να δοθεί άδεια για τον καθαρισμό του ποταμού από τις νησίδες και τα φερτά υλικά. Μπροστά στον κίνδυνο να χαθούν περιουσίες, ο καθαρισμός πρέπει να γίνει άμεσα πάντοτε με σεβασμό προς το φυσικό περιβάλλον».