Skip to main content

«Να διδαχθούμε από την ελληνική κρίση»

Η Ισπανία «πρέπει να αντλήσει διδάγματα» από την ελληνική δημοσιονομική κρίση επισήμανε ο διοικητής της Τράπεζας της Ισπανίας, προσθέτοντας βέβαια ότι «η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας διαφέρει απ΄
Η Ισπανία "πρέπει να αντλήσει διδάγματα" από την ελληνική δημοσιονομική κρίση, επισήμανε τη Δευτέρα με δηλώσεις του στην Μαδρίτη ο διοικητής της Τράπεζας της Ισπανίας, που πρόσθεσε ότι "η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας διαφέρει απ΄ αυτήν της Ισπανίας".

"Αληθεύει, ότι πρέπει να αντλήσουμε διδάγματα" από την κρίση της Ελλάδας στο δημοσιονομικό πεδίο, υπογράμμισε ο Ανχελ Φερνάντες Ορντόνιεθ, μιλώντας στα ισπανικά ΜΜΕ, υπενθυμίζοντας τις μεταρρυθμίσεις που λόγω του αξιώματός του ζητά, εδώ και καιρό, "για το θεσμικό πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων" στην Ισπανία.

Ο αξιωματούχος τόνισε ότι η ελληνική οικονομική κατάσταση και οι ελληνικοί θεσμοί για τη διακρίβωση των θεμελιωδών δημοσιονομικών μεγεθών "διαφέρει πολύ" απ΄ αυτά που συμβαίνουν στην Ισπανία στους αντίστοιχους τομείς.

Φέτος, η Ισπανία έχει θέσει ως στόχο το δημόσιο έλλειμμα να μειωθεί στο 9,8% του ΑΕΠ από 11,2% στο τέλος του 2009, και ενώ το Σύμφωνο σταθερότητας ορίζει ότι το έλλειμμα αυτό δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 3%. Ήδη, εφαρμόζεται μία δέσμη περιοριστικών οικονομικών μέτρων, με τα οποία σε μία τετραετία εξοικονομούνται περίπου 50 δισ. ευρώ από δημόσιες δαπάνες, με τελικό στόχο τέλη 2013 το ίδιο έλλειμμα να αντιστοιχεί στο 3% του ΑΕΠ της Ισπανίας. Ταυτόχρονα, το δημόσιο εξωτερικό χρέος από περίπου 53% σε αναλογία του ΑΕΠ το 2009, φέτος περνά σε αναλογία στο 66% του ισπανικού ΑΕΠ.

Όμως, αυτός ο οικονομικός στόχος αμφισβητείται εντόνως δεδομένου ότι ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s υποβάθμισε ήδη την πιστοληπτική ικανότητα της Ισπανίας (στο μέσον της προηγουμένης εβδομάδας), υπονοώντας με τον τρόπο του ότι η κυβέρνηση στη Μαδρίτη θα πρέπει να ξεπεράσει άμεσα πολλά πρακτικά εμπόδια (συνδικαλιστικές αντιδράσεις κ.λπ.), προτού να φθάσει στην εκπλήρωση αυτού του οικονομικού στόχου.