Skip to main content

Να διαγραφούν από τον ΕΦΚΑ ζητούν με εξώδικο πρώην μέτοχοι του ΟΑΣΘ

Διαφωνεί με την πρωτοβουλία τους των συνολικά έντεκα πρώην μετόχων του ΟΑΣΘ ο πρώην πρόεδρος του Οργανισμού Χρήστος Στεφανίδης.

Να διαγραφούν από τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης ζητούν με εξώδικο το οποίο απέστειλαν σήμερα το πρωί προς τον ΕΦΚΑ έντεκα πρώην μέτοχοι του ΟΑΣΘ.

Όπως τονίζουν στο εξώδικο η διαγραφή τους ζητούν να γίνει αναδρομικά από την 25η Ιουλίου 2017, ημερομηνία δημοσίευσης στο ΦΕΚ του νόμου 4482/2017 με τον οποίο κρατικοποιήθηκε ο ΟΑΣΘ καθώς, όπως λένε «φερόμαστε να μην είμαστε πλέον μέτοχοι του ΟΑΣΘ από την ανωτέρω ημερομηνία και εφεξής». Με το ίδιο εξώδικο οι πρώην μέτοχοι ζητούν επίσης να τους επιστραφούν οι ασφαλιστικές εισφορές που έχουν καταβάλλει αχρεωστήτως στον ΕΦΚΑ από τον περασμένο Αύγουστο έως σήμερα και επιπλέον, ο ΕΦΚΑ «να απέχει εφεξής από την μηνιαία έκδοση πράξεων επιβολής ασφαλιστικών εισφορών σε βάρος μας».

Όπως αναφέρουν στο εξώδικό τους οι πρώην μέτοχοι «έκαστος ημών είμαστε κύριοι, νομείς και κάτοχοι ποσοστού μετοχής του Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου με την επωνυμία «Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης» (Ο.Α.Σ.Θ.) και εκ της ιδιότητάς μου αυτής, υπείχαμε υποχρέωση δυνάμει της διάταξης του άρθρου 39 παρ. 7 περ. γ του ν. 4387/2016 να είμαστε ασφαλισμένοι στο Ταμείο σας, δεδομένου ότι η ανωτέρω διάταξη επέβαλε την ασφάλιση των μετόχων των Ανωνύμων Εταιρειών, των οποίων ο σκοπός είναι η μεταφορά προσώπων ή πραγμάτων επί κομίστρω με αυτοκίνητα δημόσιας χρήσης, εφόσον είναι κάτοχοι ονομαστικών μετοχών. Ως εκ τούτου είμαστε ασφαλισμένοι και καταβάλλουμε μηνιαίως εισφορές στον ΕΦΚΑ. Επειδή δυνάμει του ν. 4482/2017, ο οποίος δημοσιεύθηκε στο υπ’ αριθ. 102/Α/25.7.2017 ΦΕΚ, και ειδικότερα των διατάξεων του άρθρου 23 παρ. 1-3 προβλέπεται ότι:

«1. Εξαγοράζεται από το Ελληνικό Δημόσιο το νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου «Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης» (Ο.Α.Σ.Θ.).
 2. Η επιχείρηση εξαγοράζεται ως σύνολο, εξαιρουμένης της περιουσίας που κατά το άρθρο 22 περιέρχεται στο Ελληνικό Δημόσιο δυνάμει συμβατικού όρου της συμφωνίας μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Ο.Α.Σ.Θ. Για το τίμημα της εξαγοράς δεν λαμβάνεται υπόψη η αξία της επιχείρησης που οφείλεται στο μονοπωλιακό της χαρακτήρα.
 3. Η εξαγορά του Ο.Α.Σ.Θ. συντελείται και τελειούται από και διά του παρόντος νόμου, από τη θέση του οποίου σε ισχύ περιέρχεται στο Ελληνικό Δημόσιο το σύνολο των μετοχών του Οργανισμού. Από τη θέση του παρόντος σε ισχύ, τη Γενική Συνέλευση του Ο.Α.Σ.Θ. απαρτίζουν, ως εκπρόσωποι του Ελληνικού Δημοσίου, οι Υπουργοί Οικονομικών και Υποδομών και Μεταφορών».

Κατά τούτο, από την επόμενη ημέρα δημοσιεύσεως του ν. 4482/2017 στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, ήτοι από τις 26.07.2017 έχουμε απολέσει την ιδιότητα του μετόχου του Ο.Α.Σ.Θ., αφού πλέον μοναδικός μέτοχος τούτου έχει καταστεί κατά νομοθετική διάταξη το Ελληνικό Δημόσιο, με αποτέλεσμα να μη συντρέχει στο πρόσωπό μας η ιδιότητα του άρθρου 39 παρ. 7 περ. γ του ν. 4387/2016 .

Πάντως, οι πρώην μέτοχοι σημειώνουν ότι επιφυλάσσονται παντός νομίμου δικαιώματός τους δεδομένου ότι, όπως σημειώνουν «προτιθέμεθα να ασκήσουμε αίτηση ακυρώσεως ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας κατά των ατομικών ρυθμίσεων που περιλήφθηκαν στις διατάξεις του ν. 4482/2017 και των αποφάσεων που εκδόθηκαν σε εκτέλεση του ν. 4482/2017, προσβάλλοντας ως αντισυνταγματικές, αντίθετες στις διατάξεις της ΕΣΔΑ και κατάφωρα παράνομες τις διατάξεις του εν λόγω νόμου και συνακόλουθα όλες τις ακόλουθες ενέργειες, πράξεις και παραλείψεις που ερείδονται σε αυτό το νόμο».

Διαφωνεί ο Χρ. Στεφανίδης

Το θέμα είχε συζητηθεί στην ενημερωτική συνέλευση των πρώην μετόχων η οποία είχε γίνει την 1η Οκτωβρίου στο «Ι. Βελλίδης». Εκεί πολλοί πρώην μέτοχοι είχαν διαμαρτυρηθεί για το γεγονός ότι καλούνται να πληρώσουν ασφαλιστική συνδρομή της τάξης των 300 και πλέον ευρώ, τη στιγμή που δεν λαμβάνουν μέρισμα.

Με την κίνηση αυτή των έντεκα πρώην μετόχων διαφωνεί ο πρώην πρόεδρος του ΟΑΣΘ Χρήστος Στεφανίδης ο οποίος δήλωσε στη Voria.gr ότι «έτσι είναι σαν να αποποιούμαστε από μόνοι μας την ιδιότητα του μετόχου πριν καν αποφανθούν τα αρμόδια δικαστήρια. Εγώ είχα προτείνει έως τις 5 Δεκεμβρίου που πρόκειται να εκδικαστεί η αίτηση ακυρώσεως που καταθέσαμε στο ΣτΕ, να πληρώνουμε κανονικά τις ασφαλιστικές εισφορές μας και να μην κάνουμε καμία τέτοια κίνηση».

Εκ μέρους των έντεκα πρώην μετόχων ο Ανέστης Πολυχρονίδης τονίζει στη Voria.gr πως «η αποστολή του εξωδίκου ασφαλώς και δεν αναιρεί τις νόμιμες διεκδικήσεις μας και δεν αντιστρατεύεται την προσπάθειά μας να κηρυχθεί ο νόμος αντισυνταγματικός. Αναφέρουμε, άλλωστε, ότι επιφυλασσόμαστε παντός νομίμου δικαιώματός μας». Ο κ. Πολυχρονίδης επισημαίνει, ωστόσο, ότι πάρα πολλοί μικρομέτοχοι δεν έχουν χρήματα για να πληρώσουν τη συνδρομή στον ΕΦΚΑ γι’ αυτό και αποφασίστηκε η αποστολή του εξωδίκου.  

Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι μη πληρώνοντας τις εισφορές τους οι πρώην καταχωρούνται ως εισφοροδιαφεύγοντες και δεν μπορούν να λάβουν ασφαλιστική ενημερότητα. Επίσης, χωρίς την πράξη διαγραφής τους από τον ΕΦΚΑ δεν μπορούν να εγγραφούν στον ΟΑΕΔ και να διεκδικήσουν επίδομα ανεργίας, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κ.ά. σχετικά δικαιώματα. Σύμφωνα με τους πρώην μετόχους, είναι ανεξήγητοι οι λόγοι για τους οποίους ο ΕΦΚΑ ταλαιπωρεί συστηματικά αυτή τη συγκεκριμένη κατηγορία ασφαλισμένων. Μάλιστα μιλούν για προσπάθεια της κυβέρνησης να αναβάλει τη μαζική αποχώρηση από τον ΕΦΚΑ των 2.200 ασφαλισμένων του ΟΑΣΘ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αντίστοιχη  απώλεια εσόδων από το Ταμείο του ασφαλιστικού οργανισμού (υπολογίζεται σε περίπου 4-5 εκατ. ευρώ περίπου ετησίως). Επιπλέον, θα υπάρξει σημαντική επιβάρυνση στον ΟΑΕΔ με την αναμενόμενη εισροή αγνώστου αριθμού - καταχωρημένων ως ελεύθερων επαγγελματιών και ανέργων πλέον – πρώην μετόχων του ΟΑΣΘ που δεν διαθέτουν άλλο εισόδημα.