Skip to main content

Να αναλάβουν τον έλεγχο του Ιράν υπεύθυνοι ηγέτες ευχεται η Χ. Κλίντον

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον εξέφρασε την ελπίδα να αναλάβουν τον έλεγχο του Ιράν «υπεύθυνοι» ηγέτες, σε συνέντευξή της, η οποία θα μεταδοθεί σήμερα.
Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον εξέφρασε την ελπίδα να αναλάβουν τον έλεγχο του Ιράν «υπεύθυνοι» ηγέτες, σε συνέντευξή της στο αμερικανικό δίκτυο ABC News, η οποία πρόκειται να μεταδοθεί σήμερα.

«Και δεν μπορώ παρά να ελπίζω ότι θα υπάρξει κάποια προσπάθεια στο Ιράν από υπεύθυνους πολιτικούς και θρησκευτικούς ηγέτες να πάρουν τον έλεγχο της κρατικής μηχανής», δήλωσε η κα Κλίντον, σύμφωνα με τα αποσπάσματα που δημοσίευσε το κανάλι.

Η κα Κλίντον καταδίκασε την εξουσία που ασκεί ο στρατός, οι Φρουροί της Επανάστασης και άλλες παραστρατιωτικές ομάδες. «Και ξέρω πως είναι πρόβλημα για το λαό του Ιράν. Λαμβάνουμε αναφορές από το Ιράν», υπογράμμισε η αμερικανίδα ΥΠΕΞ, σύμφωνα με την οποία πολλοί Ιρανοί, ακόμη και εκείνοι που αρχικά υποστήριζαν την ισλαμική κυβέρνηση, έχουν αρχίσει να εκφράζουν τη διαφωνία τους με το σύστημα.

Η Χίλαρι Κλίντον δήλωσε ιδιαίτερα ανήσυχη για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράν και άφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση Ομπάμα επιχειρεί να βοηθήσει τον ιρανικό λαό, πραγματοποιώντας συναντήσεις με ιρανούς ειδικούς προκειμένου να συγκεντρωθούν διαφορετικές απόψεις.

Η αμερικανίδα υπουργός θεωρεί επίσης ότι οι διεθνείς οικονομικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν τον Ιούνιο από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ «πονάνε» το Ιράν.
«Οι πληροφορίες που λαμβάνουμε δείχνουν ότι το ιρανικό καθεστώς ανησυχεί πολύ για τον αντίκτυπο των κυρώσεων στο τραπεζικό τους σύστημα, στην οικονομική τους ανάπτυξη», προσθέτει η κα Κλίντον.

Τέλος, υπενθύμισε ότι επιθυμία των ΗΠΑ είναι να επιστρέψει το Ιράν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων των «5+1» για το πυρηνικό του πρόγραμμα και να επιτρέψει στην Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) να επιθεωρήσει τις πυρηνικές του εγκαταστάσεις.

Την περασμένη Τετάρτη, η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι οι έξι χώρες (τα 5 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και η Γερμανία) που παρακολουθούν το θέμα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν θα συναντηθούν την ερχόμενη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη, όπου θα πραγματοποιηθεί η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.