Skip to main content

Μπράνταριτς στη Voria: Σεβασμός στην Ελλάδα - Όλα για το Μουντιάλ

Ο κόφτης της Ριέκα μιλά στη Voria.gr για τις επερχόμενες μάχες των «Βατρένι» εναντίον της «γαλανόλευκης» που θα κρίνουν την πρόκριση στο Μουντιάλ

Ήταν 22 ημέρες πριν όταν η κληρωτίδα έφερε την Κροατία στον δρόμο της Εθνικής Ελλάδος ποδοσφαίρου στη μάχη για την πρόκριση στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2018.

Για πολλούς το άκουσμα της διασταύρωσης με τους «Βατρένι» προκάλεσε ανησυχία αναλογιζόμενοι την πλειάδα των αστέρων που διαθέτουν στο ρόστερ τους, ιδίως στον χώρο της μεσαίας γραμμής που αποτελεί κατά κοινή ομολογία μία από τις πιο πλήρεις και ποιοτικές σε επίπεδο εθνικών ομάδων.

Άλλοι ήθελαν εξ αρχής αυτή τη διασταύρωση πιστεύοντας στις δυνατότητες του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος, σε μία νέα εποχή επί Μίκαελ Σκίμπε που δείχνει σε θέση να κοιτάξει στα μάτια ομάδες που διαθέτουν ποδοσφαιριστές… άλλου θεού όπως το Βέλγιο.

Το μόνο σίγουρο είναι πως τόσο για τη «γαλανόλευκη» όσο και για την «χρβατσκα» ανεξάρτητα από τα όπλα που διαθέτουν στις φαρέτρες τους, οι δύο αυτοί αγώνες σε «Μάξιμιρ» και «Γεώργιος Καραϊσκάκης» θα είναι ένας πραγματικός πόλεμος, από τον οποίο θα υπάρξει μονάχα μία νικήτρια που θα πάρει το εισιτήριο για τα γήπεδα της Ρωσίας.

Για έναν τέτοιο πόλεμο επέλεξε και ο Ζλάτκο Ντάλιτς στο ρόστερ της ομάδας του τον Φίλιπ Μπράνταριτς. Σε μία ομάδα γεμάτη κεντρώους που υπερέχουν ποιοτικά έναντι αρκετών ομάδων, ο Μπράνταριτς αποτελεί τον μοναδικό πλέον κόφτη στην ομάδα μετά τον τραυματισμό του Μίλαν Μπαντέλι (θα χάσει και τις δύο αναμετρήσεις) και δεν αποκλείεται να πάρει το χρίσμα του βασικού από τον Κροάτη ομοσπονδιακό προπονητή κόντρα στη Εθνική Ελλάδος.

Ο 25χρονος αμυντικός μέσος της Ριέκα μίλησε στη Voria.gr για τις καθοριστικές αναμετρήσεις κόντρα στην Ελλάδα, εξήρε το ποδόσφαιρο της χώρας μας, μίλησε για το μέλλον του και τέλος έσταξε μέλι για τον Ίγκορ Τούντορ.

Αναλυτικά τα όσα δήλωσε ο άσος της νταμπλούχου Κροατίας:

-Είσαι ένας από τους καινούργιους παίκτες στο ρόστερ της Κροατίας. Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός πως αγωνίστηκες μονάχα δύο φορές σε φιλικά, περίμενες την κλήση σου από τον κ. Ντάλιτς για τα παιχνίδια εναντίον της Ελλάδος;

Για κάθε παίκτη είναι μεγάλη τιμή να καλείται στην ομάδα της χώρας του και κάθε φορά που καλούμαι νιώθω χαρούμενος που βρίσκομαι στο ρόστερ. Δεν μ’ αρέσει να μιλάω πολύ για εμένα, η δουλειά μου είναι να τα δίνω όλα στο χορτάρι τόσο για την ομάδα όσο και για τη χώρα μου. Αν ο ομοσπονδιακός προπονητής θεωρεί ότι αξίζω να βρίσκομαι στην εθνική τότε αισθάνομαι περήφανος που αποτελώ μέλος της.

-Αγωνίστηκες ήδη 167΄εναντίον του Ολυμπιακού και 90΄απέναντι στην ΑΕΚ. Ποια είναι η άποψή σου για το ελληνικό ποδόσφαιρο έχοντας ήδη μία καλή γεύση από αυτό;

Έχω όντως μία γεύση από το ποδόσφαιρό σας αυτή τη σεζόν αλλά το ποδόσφαιρο των  εθνικών ομάδων είναι διαφορετικό σε σχέση με τα πρωταθλήματα και δεν θα ήθελα να μπω σε συγκρίσεις. Είναι αδύνατον να συγκρίνει κανείς τη Ριέκα με την Κροατία η την ελληνική ομάδα με τους Ολυμπιακό και ΑΕΚ. Παρόλα αυτά όλοι ξέρουμε σε τι επίπεδο είναι η Ελλάδα και το 2004 όλοι κατάφεραν να μάθουν τι μπορεί να πετύχει αυτή η χώρα με το δικό της στυλ ποδοσφαίρου. Συνεπώς τρέφουμε μεγάλο σεβασμό για την Ελλάδα γνωρίζοντας ότι θα είναι δύσκολη υπόθεση αλλά προσωπικά έχουμε μεγάλη πίστη στην ποιότητα και την ενότητά μας.

-Στην ομάδα σου έχεις έναν Έλληνα συμπαίκτη, τον Χάρη Μαυρία. Μιλήσατε καθόλου μαζί γι’ αυτά τα δύο παιχνίδια; Τι είδους ομάδα περιμένεις να αντιμετωπίσετε;

Δεν προλάβαμε να μιλήσουμε πολύ για τους αγώνες αυτούς καθώς ήμασταν απόλυτα συγκεντρωμένοι στις συνεχείς αναμετρήσεις που δίναμε για το πρωτάθλημα και το Europa League. Γνωρίζουμε το στυλ παιχνιδιού της Ελλάδος και η Ελλάδα αντίστοιχα ξέρει καλά το δικό μας. Η υπομονή θα είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο για τον τρόπο που θα παίξουμε, θα υπάρχουν μπροστά μας 180 λεπτά και σίγουρα δεν μπορείς να κερδίσεις ένα παιχνίδι ούτε από το 1ο, ούτε από το 10ο λεπτό.

-Το περασμένο καλοκαίρι, πορτογαλικά αλλά και ιταλικά μέσα έγραψαν πως αποτελούσες μετεγγραφικό στόχο του Ολυμπιακού παρά το γεγονός πως ανανέωσες το συμβόλαιό σου με τη Ριέκα έως το 2020. Ποιοι είναι οι μελλοντικοί σου στόχοι; Θα σκεφτόσουν ποτέ να αγωνιστείς σε κάποια ελληνική ομάδα;

Αντιλαμβάνομαι την περιέργειά σου αλλά οφείλω να ξεκαθαρίσω πως όσο αγωνίζομαι για τη Ριέκα, θα είμαι 100% αφοσιωμένος σε αυτήν την ομάδα. Πέρσι είχαμε μία εξαιρετική χρονιά και το απόλαυσα, φέτος η σεζόν αποδεικνύεται πιο δύσκολη αλλά έτσι είναι το ποδόσφαιρο με τα πάνω και τα κάτω του. Κάθε παίκτης έχει τη φιλοδοξία να πάει όσο ψηλότερα μπορεί με βάση το ταλέντο του. Εγώ προσωπικά δουλεύω σκληρά κάθε μέρα ώστε να βελτιωθώ αλλά είναι δύσκολο για μένα να προβλέψω μέχρι που θα μπορούσα να φτάσω.

Προσωπικά τρέφω μεγάλο σεβασμό για το ελληνικό ποδόσφαιρο και γνωρίζω ότι αρκετοί Κροάτες παίκτες κατάφεραν να πετύχουν μεγάλα πράγματα αγωνιζόμενοι στην Ελλάδα.

-Παίζεις σε μία θέση που είναι από τις πλέον απαιτητικές στο μοντέρνο ποδόσφαιρο και σίγουρα ο ανταγωνισμός για μία θέση στην βασική εντεκάδα της Κροατίας είναι τεράστιος. Πιστεύεις κ’ εσύ ότι η μεσαία γραμμή είναι η μεγαλύτερη δύναμη της «χρβατσκα»;

O καθένας ρίχνοντας μία ματιά στο ρόστερ μας μπορεί να αντιληφθεί την ποιότητα που διαθέτουμε με παίκτες όπως οι Μόντριτς, Ράκιτιτς, Κόβατσιτς, Μπαντέλι και Μπρόζοβιτς που αγωνίζονται σε μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες και μάλιστα ακολουθούν αρκετοί άλλοι νέοι ταλαντούχοι ποδοσφαιριστές. Ίσως και να είναι μία από τις πιο ισχυρές μεσαίες γραμμές σε εθνικό επίπεδο και είναι μεγάλη ευχαρίστηση για εμένα να προπονούμαι και να αγωνίζομαι με τέτοιου είδους παίκτες.

-Το 2012, η ελληνική ομάδα κέρδισε τη χώρα σας καταφέρνοντας να προκριθεί στην τελική φάση του Euro. Πιστεύεις πως αυτά τα παιχνίδια αποτελούν μία ρεβάνς για εσάς;

Με ή χωρίς τα παιχνίδια εκείνης της χρονιάς, το κίνητρο είναι μεγάλο καθώς παίζεται η πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο και δεν μπορεί να υπάρξει μεγαλύτερο διακύβευμα από αυτό. Αντίθετα τα παιχνίδια εκείνα μπορούν να αποτελέσουν μία υπενθύμιση για το πόσο δύσκολος αντίπαλος είναι η Ελλάδα, παρά το γεγονός πως ήδη το γνωρίζουμε όλοι μας. Συνεπώς δεν το βλέπουμε ως εκδίκηση αλλά αντίθετα παραμένουμε συγκεντρωμένοι έχοντας το βλέμμα μας στη… Ρωσία.

-Η «χρυσή γενιά» του κροατικού ποδοσφαίρου ήταν γεμάτη αστέρες όπως μεταξύ άλλων οι Νταβόρ Σούκερ, Ζβόνιμιρ Μπόμπαν, Αλιόσα Ασάνοβιτς, Ρόμπερτ Προσινέτσκι, Σλάβεν Μπίλιτς, Ιγκόρ Στίματς και Ζβόνιμιρ Σόλντο. Είχες κάποιον εξ αυτών ως πρότυπο όταν ήσουν νεώτερος;

Ήμουν πολύ μικρός όταν η Κροατία συμμετείχε στο Μουντιάλ της Γαλλίας αλλά κάθε Κροάτης γνωρίζει καλά το πόσο σημαντική ήταν η συμβολή αυτών των παικτών στην ανάπτυξη του ποδοσφαίρου της χώρας μας. Εγώ ως μέσος θα ξεχώριζα τους Μπόμπαν, Προσινέτσκι και Ασάνοβιτς, ήταν μία σπουδαία τριάδα παικτών με μεγάλη ευφυΐα και παρά το γεγονός πως αγωνίζομαι ως αμυντικός μέσος και οι τρεις τους είναι έμπνευση για μένα.

-Ο Ίγκορ Τούντορ σου έδωσε την ευκαιρία να παίξεις για πρώτη φορά ποδόσφαιρο επαγγελματικά στην ομάδα της πόλης σου, τη Χάιντουκ Σπλιτ. Ως προπονητής του ΠΑΟΚ δεν κατάφερε να αποδείξει ότι μπορεί να κάνει την ομάδα διεκδικήτρια του τίτλου και μοιραία απολύθηκε. Ποια είναι η γνώμη σου γι’ αυτόν;

Πιστεύω ότι ο Ίγκορ μπορεί να γίνει ένας μεγάλος προπονητής και το αποδεικνύει αυτό στη Γαλατάσαραϊ. Είναι ένας προπονητής που του αρέσει να δουλεύει με νεαρούς παίκτες, τους εμπιστεύεται και τους δίνει ευκαιρίες να αγωνιστούν. Χρειάζεται περισσότερο χρόνο να πετύχεις διακρίσεις όταν χρησιμοποιείς νεαρούς παίκτες και συνεπώς η οποιαδήποτε ομάδα θα πρέπει να στηρίζει τον προπονητή όταν δεν έρχονται γρήγορα καλά αποτελέσματα. Δεν γνωρίζω πολλά για την σχέση του με τον ΠΑΟΚ αλλά δεν έχω αμφιβολία πως θα τα καταφέρει κάπου αλλού όπως το κάνει ήδη αυτή τη στιγμή στην Τουρκία.

-Τέλος θέλω την πρόγνωσή σου για τα δύο αυτά παιχνίδια και ποια ομάδα θα καταφέρει να προκριθεί στο Μουντιάλ.

Δεν κάνω ποτέ προβλέψεις αλλά μπορώ να πω ξεκάθαρα ότι οι παίκτες της Κροατίας θα τα δώσουν όλα στον αγωνιστικό χώρο για να καταφέρουμε να προκριθούμε στην τελική φάση. Γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι για τους φιλάθλους, για το ποδόσφαιρο της Κροατίας και για τον καθένα από μας και θέλουμε να κάνουμε αυτό το όνειρο αληθινό. Είμαι βέβαιος ότι θα είμαστε αυτοί που πρέπει, έχουμε εμπιστοσύνη στην ποιότητα και τις δυνατότητες αυτής της ομάδας και καλώς εχόντων των πραγμάτων αυτές θα είναι αρκετές για να προκριθούμε. Αν αποδειχθεί πως δεν ήταν, τότε θα συγχαρούμε την Ελλάδα.