Skip to main content

Μπουτάρης για συλλαλητήρια: Βασισμένα στο θυμικό που μας δέρνει

Το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων βρέθηκε στο επίκεντρο της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, όπου υπήρξε αντιπαράθεση για τα δύο συλλαλητήρια

Βασισμένες σε ένα θυμικό που δέρνει τη χώρα μας ήταν οι δύο συγκεντρώσεις για το Σκοπιανό, υποστήριξε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος παραδέχθηκε, ωστόσο, ήταν θεαματικές.

Το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων βρέθηκε στο επίκεντρο της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, όπου υπήρξε αντιπαράθεση τόσο για τα δύο συλλαλητήρια όσο και για την έκδοση ψηφίσματος.

«Όταν ένα ψήφισμα δεν είναι ομόφωνο δεν έχει την αξία που θα έπρεπε να έχει. Οι δυο συγκεντρώσεις στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη ήταν θεαματικές. Συγκέντρωσαν πολύ κόσμο. Ούτε το «όχι» δεν συγκέντρωσε τόσο κόσμο. Ωστόσο, δεν σημαίνουν τίποτα. Οι συγκεντρώσεις είναι βασισμένες σε ένα θυμικό που δέρνει τη χώρα μας», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μπουτάρης, ξεκαθαρίζοντας ότι ο ίδιος ήταν εναντίον των συγκεντρώσεων.

Όπως ανέφερε, το «Μακεδονικό» ξεκινά από τις αρχές του αιώνα, δεν αντιμετωπίζονται ούτε με διαδηλώσεις, ούτε με συγκεντρώσεις».

«Η κυβέρνηση κάνει τις διαπραγματεύσεις. Περιττεύει από εμάς και στο δημοτικό συμβούλιο να ανακατευόμαστε σε θέματα εξωτερικής πολιτικής», τόνισε ο δήμαρχος.

Ο κ. Μπουτάρης τόνισε ότι δίνεται μια ευκαιρία να λυθεί το πρόβλημα. Γιατί πάρτε το από οικονομική και ανθρωπιστική πλευρά. «Ενα εκατ. Σκοπιανοί έρχονται κάθε χρόνο στη Βόρεια Ελλάδα. Έρχονται για να ψωνίσουν, να διασκεδάσουν, γιατί η Θεσσαλονίκη είναι το όνειρο τους. Ποιος αμφιβάλει ότι η Μακεδονία είναι ελληνική; Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι αυτό. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι θέλουν να αποκτήσουν μια ταυτότητα. Την ψάχνουν ως χώρα», συμπλήρωσε.

«Ας αφήσουμε στην άκρη το συναισθηματικό και το θυμικό. Η ιστορία δεν ξαναγράφεται. Υπάρχει συγκεκριμένη ιστορία. Διεκδικήσεις υπάρχουν πάντα. Είναι ντροπή να γίνεται εκμετάλλευση του θυμικού του Έλληνα των ιερών συμβόλων», τόνισε.