Skip to main content

Μπουτάρης στη δίκη για Παγία: Ακόμη και σήμερα δεν ξέρω πόσα λείπουν

Τι κατέθεσε ως μάρτυρας κατηγορίας ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης για την υπόθεση της Παγίας Προκαταβολής του δήμου Θεσσαλονίκης

Με καταθέσεις μαρτύρων συνεχίζεται σήμερα στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων η δίκη για την υπόθεση της Παγίας Προκαταβολής του δήμου Θεσσαλονίκης, με 17 κατηγορούμενους, μεταξύ των οποίων και ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος. Πρόκειται για τη δεύτερη μεγάλη δίκη, για τον τέως δήμαρχο Θεσσαλονίκης, ο οποίος έχει ήδη καταδικαστεί με κάθειρξη 12 ετών για απλή συνέργεια στην υπεξαίρεση 17,9 εκατ. ευρώ απ' το δημοτικό ταμείο.

Πρώτος μάρτυρας κατηγορίας κλήθηκε να καταθέσει ο νυν δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης. Μεταξύ άλλων, ο κ. Μπουτάρης είπε ότι «εμείς, ως αντιπολίτευση τότε, δεν καταλάβαμε ότι κάτι πάει στραβά καλά, δεν ήξερα καν τι είναι η Παγία, μετά έμαθα τι ήταν και τι εξυπηρετούσε.

Όπως είπε ο ίδιος, την περίοδο 2006-2007 υπήρχαν διάφοροι ψίθυροι ότι κάτι γίνεται παράνομα με την Παγία και για πολλά άλλα πράγματα. «Εμείς το αντιληφθήκαμε όταν η οικονομική επιθεωρήτρια Αναστασία Τσεμπερά, η οποία έκανε το πόρισμα, διαπίστωσε ότι υπάρχει έλλειμμα 1,2 εκατ. ευρώ».

«Αυτά δεν μπορούσε να ήταν χαμένα τιμολόγια. Υπήρχαν περίπου 1.700 χαμένα τιμολόγια. Να 'ταν καμιά 10αριά, καλά, αλλά αυτά είναι πάρα πολλά», πρόσθεσε και αναρωτήθηκε: «Πώς ενέκρινε το λογιστήριο όλα αυτά;».

Ανέφερε, δε, ότι «συνήθως ο δήμαρχος και ο αντιδήμαρχος δεν φταίνε. Οι αιρετοί έχουν την πολιτική εποπτεία και υπεύθυνες είναι οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου. Δεν θέλω να υπερασπιστώ κανέναν κατηγορούμενο».

Σήμερα ο αντιδήμαρχος Οικονομικών έχει ενημέρωση πού βρίσκεται η Παγία, συνέχισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης. «Τώρα ελέγχει τα τιμολόγια. Τότε δεν ξέρω γιατί δεν γινόταν αυτό. Αν ο διευθυντής (σ.σ. της οικονομικής υπηρεσίας) κουκουλώσει ή δεν μπορεί να αντιληφθεί την κατάσταση, τότε και ο αντιδήμαρχος δεν μπορεί να καταλάβει, γιατί είναι με κλειστά μάτια», συμπλήρωσε. «Τώρα», πρόσθεσε, «είναι ευθύνη του αντιδημάρχου να διαπιστώσει εάν οι υπηρεσίες που βρίσκονται κάτω από αυτόν λειτουργούν καλά».

«Να σας πω την αμαρτία μου, ακόμη και σήμερα δεν έχω καταλάβει πόσα χρήματα λείπουν», είπε ακόμη ο κ. Μπουτάρης και τόνισε ότι «κάθε λίγο βγαίνουν καινούρια χρέη».

«Εγώ ξέρω ότι για όλα φταίει ο δήμαρχος και ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, γιατί αυτός οφείλει να προστατέψει τον δήμαρχο. Θα έφταιγα κι εγώ, διότι εγώ του μεταβίβασα αυτήν την ευθύνη. Στον αντιδήμαρχο μεταβιβάζεις αρμοδιότητα, αλλά πρέπει να τον ελέγχεις. Μπορεί να μην είχαν πρόθεση, αλλά να παρέλειψαν να κάνουν ελέγχους. Αν δεν έχεις τα μάτια σου ανοικτά σε κλέβουν», πρόσθεσε ο κ. Μπουτάρης.

Σημειώνεται ότι στη συγκεκριμένη δίκη, μεταξύ των 17 κατηγορουμένων, εκτός του τέως δημάρχου, βρίσκονται ο πρώην γενικός γραμματέας του δήμου Μιχάλης Λεμούσιας (καταδικάστηκε με  κάθειρξη 13 ετών και 5 μηνών για την υπεξαίρεση), οι αντιδήμαρχοι Αναστάσιος Γερογιάννης, Μιχάλης Ζορπίδης, Θόδωρος Αθανάσαρος (αθωώθηκαν για την υπεξαίρεση), στελέχη και υπάλληλοι του δήμου Θεσσαλονίκης.

Οι παραπάνω παραπέμφθηκαν να δικαστούν για  απιστία στην υπηρεσία, απάτη σε βάρος του Δημοσίου και ψευδή βεβαίωση, αναφορικά με το  έλλειμμα  1,2 εκατ. ευρώ, που εντοπίστηκε στα ταμεία του δήμου, για το χρονικό διάστημα 1999-2007. Στην υπόθεση της Παγίας Προκαταβολής, του ειδικού ταμείου για την κάλυψη μικροεξόδων, του δήμου Θεσσαλονίκης δεν είναι κατηγορούμενος ο πρώην ταμίας  Παναγιώτης Σαξώνης αλλά τη θέση του παίρνει μία πρώην διαχειρίστρια, στην οποία πρώην δημοτικοί παράγοντες επιρρίπτουν το βάρος της ευθύνης.