Skip to main content

Μπουτάρης: Διαπλάτυνση της παραλίας στη Λ. Νίκης μέχρι 10 μέτρα (vid)

Τα θέματα της πόλης που τέθηκαν στο τραπέζι κατά τη συνάντηση του δημάρχου Θεσσαλονίκης με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα στο ΥΜΑΘ.

Μέσα στο 2019 εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν οι εργασίες για τη διαπλάτυνση του παραλιακού μετώπου, στη Λεωφόρο Νίκης, κατά έξι έως 10 μέτρα προκειμένου «να ανασάνει η πόλη από την πολυκοσμία», όπως ανέφερε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, μετά το τέλος κατ’ιδίαν συνάντησης που είχε με τον υπουργό Μεταφορών και Υποδομών, Χρήστο Σπίρτζη σε καφέ στη στοά του Αγίου Μηνά.

Η διαπλάτυνση της παλιάς παραλίας θα γίνει με την κατασκευή μιας ξύλινης επέκτασης του κρηπιδώματος της παλιάς παραλίας (δείτε εδώ), ένα έργο που ο δήμος Θεσσαλονίκης θέλει να υλοποιήσει με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η διαπλάτυνση της Λ. Νίκης τέθηκε στη συνάντησή του, νωρίτερα με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο ΥΜΑ-Θ, που ακολούθησε την εκδήλωση τοποθέτησης του θεμέλιου λίθου του Μουσείου Ολοκαυτώματος, στη Θεσσαλονίκη.

Ο δήμαρχος έκανε λόγο για μια σειρά από ουσιαστικά θέματα που αφορούν την πόλη, τα οποία συζήτησε με τον πρωθυπουργό καθώς και με τον υπουργό Μεταφορών και Υποδομών, Χρήστο Σπίρτζη. Ένα από αυτά ήταν και οι προσεχείς παρεμβάσεις στην Αγίου Μηνά. «Συζητήσαμε με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό και για το ακίνητο γύρω από την εκκλησία του Αγίου Μηνά, που ανήκει στον Οργανισμό Ιστορικών Κτηρίων και τώρα είναι εγκαταλελειμμένο. Θα μελετηθεί η επανάχρησή του ώστε και η εκκλησία του Αγίου Μηνά να αναδειχθεί αλλά και τα καταστήματα που υπάρχουν μέσα να χρησιμοποιηθούν για παραδοσιακά επαγγέλματα», είπε ο δήμαρχος.

«Πρέπει να αναδείξουμε κι άλλες γωνιές της πόλης, ώστε η Θεσσαλονίκη να μπορέσει να αντεπεξέλθει στον νέο ρόλο που πρέπει και μπορεί να διαδραματίσει, δηλαδή ένα πολιτισμικό, οικονομικό και παραγωγικό κέντρο των Βαλκανίων», δήλωσε σχετικά ο κ. Σπίρτζης και πρόσθεσε: «Στο πλαίσιο αυτό, θα αναδείξουμε το τετράγωνο του Αγίου Μηνά που είναι ένα παραδοσιακό τετράγωνο μέσα στο ιστορικό κέντρο της πόλης και δεν μπορεί να μείνει στην κατάσταση που είναι».

Παράλληλα, ο δήμαρχος συζήτησε με τον πρωθυπουργό για τη διάνοιξη της οδού Μιχαήλ Ψελλού που, όπως είπε, είναι απαραίτητη για τη δημιουργία του τερματικού σταθμού του μετρό και την ανάπλαση της λεγόμενης Νοτιοανατικής Πύλης. Σύμφωνα με τον ίδιο, η διάνοιξη μπαίνει στην τελική ευθεία και η απαλλοτρίωσή της θα γίνει με χρηματοδότηση της Αττικό Μετρό Α.Ε..

Ακόμη, συζητήθηκε η επιτάχυνση των διαδικασιών για την παράκτια συγκοινωνία και η δημιουργία των εννέα σχολείων μέσω ΣΔΙΤ. Τέλος, ο δήμαρχος συζήτησε με τον κ. Τσίπρα και για τη δημιουργία των Μητροπολιτικού Πάρκου στην έκταση 200 στρεμμάτων μέσα στην οποία θα ανεγερθεί και το Μουσείο Ολοκαυτώματος.