Skip to main content

Μπουτάρης: Προίκα για την επόμενη διοίκηση το δάνειο της ΕΤΕπ

Νέα επίθεση του δημάρχου Θεσσαλονίκης στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Τι δήλωσαν η Γιούλη Ρανέλλα και η Λίνα Λιάκου για το δάνειο από την ΕΤΕπ.

Ως προικοδότηση για την επόμενη διοίκησης του δήμου Θεσσαλονίκης χαρακτήρισε το δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), ύψους 20 εκατ. ευρώ ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης.

Μιλώντας από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου κατά τη συζήτηση για την έγκριση της σύναψης του δανείου, ο κ. Μπουτάρης σημείωσε χαρακτηριστικά  ότι «η αντιπολίτευση δεν αντιλήφθηκε πως το δάνειο θα μπορούσε να αποτελέσει μια προίκα».

Εξήγησε πως μετά από συζητήσεις κατέληξαν στα 20 εκατ. ευρώ, καθώς αυτό το ποσό θα μπορεί να απορροφηθεί μέσα στην επόμενη τριετία. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Μπουτάρης, η ΕΤΕπ είναι ένας χρηματοδοτικός οργανισμός, δεν είναι τράπεζα. Αναφορικά με τον πίνακα των έργων ξεκαθάρισε ότι μπορεί να τροποποιηθεί ανά πάσα ώρα και στιγμή, ανάλογα με τις ανάγκες του δήμου. Σύμφωνα με τον ίδιο, το δάνειο θα εκταμιευτεί σε δοσεις των 5 εκατ. ευρώ, θα έχει την εγγύηση του ελληνικού κράτους, εξαετή χαριστική περίοδο και 25ετή εξόφληση.  

Ο δήμαρχος εξαπέλυσε επίθεση εκ νέου στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αναφορικά με την απόρριψη έργων από το ΕΣΠΑ. «Την Πλατεία Ελευθερίας την είχαμε βάλει στο ΕΣΠΑ αλλά  απέκλεισαν έργα στον ιστορικό θύλακα του κέντρου. Είναι η αιώνια διαμάχη του ποιος αποφασίζει στην Θεσσαλονίκη. Η ΠΚΜ θέλει να κάνει κουμάντο στην πόλη. Ο δήμος δεν μπορεί να το αφήσει αυτό. Θέλει Μητροπολιτικό Κέντρο αποφάσεων για τους δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος» τόνισε ο κ. Μπουτάρης.

Από την πλευρά της η αντιδήμαρχος Οικονομικών Γιούλη Ρανέλλα περιέγραψε τις διαπραγματεύσεις που έλαβαν χώρα από το 2015 με τα στελέχη της ΕΤΕπ. Αναφέρθηκε στις κόκκινες γραμμές της δημοτικής αρχής, όπως ότι το ποσό του δανείου δεν θα κατευθυνθεί για εξόφληση χρεών, καθώς επίσης δεν θα μετακυλήσουν τις υποχρεώσεις στις πλάτες των δημοτών.

«Οι συνθήκες δείχνουν πως ακόμα δεν μπορούμε να βασιστούμε σε κρατική χρηματοδότηση. Οι όροι που μας προτάθηκαν κρίθηκαν συμφέροντες για τον δήμο, τα χρήματα είναι αποκλειστικά για έργα», εξήγησε η κ. Ρανέλλα.

Η αντιδήμαρχος Αστικής Ανθεκτικότητας Λίνα Λιάκου σημείωσε από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου ότι με τα χρήματα του δανείου θα γίνουν έργα στις δημοτικές κοινότητες, σε πλατείες και στη σχολική στέγη. «Τα 50 εκατ. ευρώ δεν θα μπορούσαμε να τα απορροφήσουμε. Θεωρούμε ότι είναι αναπτυξιακό εργαλείο δεν είναι εύκολο είναι δύσκολο και αυτό είναι μια πρόκληση για εμάς», τόνισε.

Η στάση της αντιπολίτευσης

Σκληρή επίθεση κατά της διοίκησης του δήμου Θεσσαλονίκης για το δάνειο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) εξαπέλυσε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Σταύρος Καλαφάτης, κάνοντας λόγο για σκοπιμότητα και για προχειρότητα, αναφορικά με τη δανειοδότηση.

Κατά την ομιλία του ζήτησε αναβολή του θέματος και διαβούλευση με πλήρη και αναλυτική λίστα των έργων. Ο κ. Καλαφάτης κάλεσε τον δήμαρχο, αντί να πάρει δάνειο 20 εκατ. ευρώ από την ΕΤΕπ, να διεκδικήσει τα αποθεματικά που έδωσε στην κυβέρνηση.

Από την πλευρά της η επικεφαλής της παράταξης «Ανοιχτή Πόλη» Ρία Καλφακάκου ζήτησε «να δοθεί συνολικός σχεδιασμός και να δούμε τα επιμέρους όπως είναι αυτό το δάνειο». «Τα έργα να έχουν διαχρονική αξία, για να αξιοποιηθούν τα χρήματα προς όφελος της πλειονότητας των πολιτών και να πείσει τους πολίτες ότι τα έργα και τους αφορούν και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής στην πόλη», σημείωσε.

Από την Λαϊκή Συσπείρωση ο επικεφαλής Γιάννης Δελής έκανε λόγο «για ένα νέο υπέρογκο δανεισμό του Δήμου Θεσσαλονίκης, δηλαδή των δημοτών». «Στέλνουν τον λογαριασμό στο λαό, γιατί η κρατική χρηματοδότηση των δήμων μειώνεται», σημείωσε.

Ο Κωνσταντής Σεβρής από την παράταξη «Μένουμε Θεσσαλονίκη» ανακοίνωσε ότι «θα καταψηφίσει με δύο χέρια το δάνειο, καθώς, «δεν είναι αναπτυξιακό, δεν είναι αναγκαίο, δεν είναι το τζόκερ που μας έπεσε είναι ένα πολιτικό δάνειο».

Η Μόνικα Αϊβάζογλου από τις «Γειτονιές σε Δράση» θα καταψηφίσει τη δανειοδότηση καθώς διαφωνεί «με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε». «Όχι να εστιάζουμε μόνο στα λεφτά αλλά να σχεδιάζουμε συμμετοχικά με τους πολίτες, διαφωνούμε με τη λογική που έφερε το δάνειο στα 20 εκατ. Θλιβόμαστε βλέπουμε μια παράταξη να υποκύπτει σε λογικές που θυμίζουν παλαιότερες εποχές», ανέφερε.

Ο Μάκης Στεργίου ανέφερε ότι θα εγκρίνει το δάνειο των 20 εκατ. ευρώ, ζητώντας, όμως, περισσότερη ενημέρωση.