Skip to main content

Με... ολίγη από αυτοκριτική ο Μπουτάρης για τα πεπραγμένα του 2014

Με συγκρατημένη δόση αυτοκριτικής ο δήμαρχος αναφέρεται στα πεπραγμένα της διοίκησής του για το 2014. Μιλά για χρονιά μεγάλων αστικών παρεμβάσεων.

Με... συγκρατημένη δόση αυτοκριτικής ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης αναφέρεται στα πεπραγμένα της διοίκησής του για το 2014, τα οποία θα παρουσιαστούν σε ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την ερχόμενη Δευτέρα.

«Ούτε εμείς, στον δήμο Θεσσαλονίκης τα κάναμε όλα τέλεια και αλάνθαστα. Πολλά μένουν ακόμη να γίνουν και να βελτιωθούν» υπογραμμίζει, χωρίς εν προκειμένω να μπαίνει σε περισσότερες λεπτομέρειες, ο κ. Μπουτάρης, στο μήνυμά του, για την πρώτη χρονιά της δεύτερης θητείας του στον κεντρικό δήμο.

«Πέραν του αυτοδιοικητικού πλαισίου, όμως, απαιτούνται, παράλληλα, δομικές μεταρρυθμίσεις και στο κεντρικό επίπεδο για την αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης συνολικά και την αναβάθμιση της θέσης της Αυτοδιοίκησης στο πολιτικό σύστημα, προκειμένου να καταστεί επαρκής ώστε να επιτελέσει τον ρόλο της στο πλευρό του πολίτη και των τοπικών κοινωνιών», τονίζει.

Όπως σημειώνει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, «στη διάρκεια του 2014, τόσο πριν όσο και μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, πολλές πολιτικές και δράσεις μας ολοκληρώθηκαν, ενώ μεγάλες αστικές παρεμβάσεις ξεκίνησαν, συνθέτοντας πλέον τις ψηφίδες μιας ενιαίας και συνεκτικής εικόνας των όσων προσπαθούσαμε να φέρουμε σε πέρας από τη στιγμή που αναλάβαμε».

Σύμφωνα με τον κ. Μπουτάρη, παρά τις αυτοδιοικητικές εκλογές και την πολιτική κατάσταση και πορεία της χώρας, και το 2014, «ο Δήμος Θεσσαλονίκης πορεύτηκε με οδηγούς την περαιτέρω οικονομική και λειτουργική εξυγίανση και την εξοικονόμηση πόρων, ταυτόχρονα με την εξεύρεση νέων πηγών χρηματοδότησης, την ανάγκη για συνέχιση και ενδυνάμωση της στήριξης των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, αλλά και την εν δυνάμει αναπτυξιακή πορεία της πόλης».



«Ο Δήμος Θεσσαλονίκης συνέχισε το οικονομικό νοικοκύρεμα των πρώτων τριών ετών της θητείας μας και κατά το 2014» υπογραμμίζει ο δήμαρχος.

 

Αναφερόμενος στα οικονομικά του δήμου, σημειώνει ότι ο προϋπολογισμός συνεχίζει να είναι πλεονασματικός. «Εξ ου και τα ταμειακά διαθέσιμα που προέκυψαν, τα οποία κληθήκαμε πρόσφατα -με τρόπο επιεικώς άκομψο- να καταθέσουμε σε λογαριασμό στην ΤτΕ και το κάναμε, μόνο και μόνο για να συνδράμουμε τη χώρα στις δύσκολες διαπραγματεύσεις της με τους εταίρους-δανειστές μας» αναφέρει.

Ο κ. Μπουτάρης αναφέρεται στην επέκταση της θωράκισης της οικονομικής λειτουργίας του Δήμου «μέσα από τη διευθέτηση και της τελευταίας εκκρεμότητας, δηλαδή, της ένταξης και των αποθηκών σε λογιστική παρακολούθηση και σε μηχανογραφική λειτουργία. Αποπληρώσαμε σχεδόν πλήρως τα χρέη προς τους προμηθευτές, μειώσαμε περαιτέρω τα ανταποδοτικά δημοτικά τέλη κατά επιπλέον 5% και συνεχίσαμε την προσέλκυση κονδυλίων από εθνικά και ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα».

Σχετικά με τις κοινωνικές δομές (Κέντρο Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων, το Κοινωνικό Φαρμακείο, τον δημοτικό Λαχανόκηπο και την Τράπεζα Χρόνου), υπογραμμίζει ότι συνεχίστηκε η προσπάθεια «να δημιουργήσουμε, να λειτουργήσουμε και να εξασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα κοινωνικών δομών, που στοχεύουν στη στήριξη πληθυσμιακών ομάδων που πλήττονται βαρύτατα από την οικονομική κρίση».

Παράλληλα, ο Δήμος Θεσσαλονίκης, όπως αναφέρει ο κ. Μπουτάρης, «προχώρησε, μόνος αυτός από τους δήμους της χώρας, στη διεκδίκηση και εξασφάλιση κονδυλίων από το «Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσφύγων», προκειμένου να δημιουργηθεί το «Φιλοξενείο» στους παλιούς στάβλους Παπάφη στην Τούμπα.

Χρονιά μεγάλων αστικών παρεμβάσεων

«Πέρα από τα μικρά, αλλά ουσιαστικά και κυρίως εφικτά έργα που μεταμόρφωσαν τις γειτονιές σε όλες τις δημοτικές Κοινότητες, το 2014 ήταν η χρονιά κατά την οποία ξεκίνησε σειρά μεγάλων αστικών παρεμβάσεων» υπογραμμίζει ο κ. Μπουτάρης, απαριθμώντας τις παρεμβάσεις που έγιναν.

«Η βιοκλιματική ανάπλαση του Φραγκομαχαλά, η ανάπλαση του μνημειακού συνόλου των Δώδεκα Αποστόλων, η ανάπλαση του άξονα Αχειροποιήτου-Αγίας Σοφίας στο τμήμα της από τη Μακένζι Κινγκ ως την Τσιμισκή (η οποία ολοκληρώνεται αυτό το διάστημα και παραδίδεται προς χρήση στους πολίτες), αλλά και η έναρξη της κατασκευής των δημοτικών Ιατρείων στην Τριανδρία, όπως και της εγκατάστασης 50 φωτοβολταϊκών συστημάτων σε σχολεία και δημοτικά κτήρια ολοκληρώνουν τις προγραμματικές μας δεσμεύσεις της προηγούμενης θητείας, δίνοντας πλέον τη συνολική και πλήρη εικόνα της Θεσσαλονίκης που φιλοδοξούμε να διαμορφώσουμε».

Συνεχίσαμε τις προσπάθειες για τον τουρισμό

Όπως αναφέρει ο δήμαρχος και στη διάρκεια του 2014 συνεχίστηκαν οι προσπάθειές για να καταστεί η Θεσσαλονίκη πόλο τουριστικής έλξης και ελκυστικό τουριστικό προορισμό, «χωρίς να μετατρέψουμε τον δήμο σε τουριστικό πράκτορα ή πλασιέ, αλλά μέσω της ανάδειξης της πολιτισμικής κληρονομιάς και της σύγχρονης ιστορίας της πόλης». «Καταφέραμε να παγιώσουμε την ένταξή της στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη και να βελτιώσουμε την αναγνωρισιμότητά της. Η «δουλειά» του Δήμου, συνίσταται σ’ αυτό ακριβώς, «ν’ ανοίγει το δρόμο» για να λειτουργήσουν οι φορείς, οι επιχειρηματίες, οι ομάδες της πόλης ώστε να καταστήσουν την πόλη πραγματικά ελκυστική ως προορισμό».

«Το 2014 επιχειρήσαμε επιπλέον να προβάλουμε τη Θεσσαλονίκη ως προορισμό για εξειδικευμένες μορφές τουρισμού, όπως ο εκπαιδευτικός, ο συνεδριακός, ο ιατρικός, ο γαστρονομικός, αλλά και ο τουρισμός που σχετίζεται με το μοναδικό παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης ή με την τοπική αγορά της. Πέραν του προφανούς οφέλους για τη Θεσσαλονίκη, η όλη προσπάθεια κατέστησε, επιπλέον, τον Δήμο σημείο αναφοράς για όλους όσοι εμπλέκονται με διάφορους τρόπους και σε διαφορετικό βαθμό στον κλάδο του τουρισμού» αναφέρει.

Στον τομέα της περιβαλλοντικής πολιτικής αναφέρεται στις επιδόσεις του Δήμου Θεσσαλονίκης στην ανακύκλωση συσκευασιών μέσω του συστήματος με έναν Μπλε κάδο. Το ποσοστό της ανακύκλωσης στο σύνολο των παραγόμενων απορριμμάτων στον Δήμο Θεσσαλονίκης αυξήθηκε σε 12,5% κατά το 2014, από 11,3% το 2013. Επιπλέον, ολοκληρώνεται έπειτα από περισσότερα από δύο χρόνια προσπαθειών η απόκτηση 120 οχημάτων κάθε τύπου για τον τομέα της Καθαριότητας. Αναφέρεται επίσης και στην προώθηση της αντικατάστασης των λαμπτήρων του δημοτικού φωτισμού με λαμπτήρες LED και της εγκατάστασης υπόγειων κάδων απορριμμάτων στο ιστορικό κέντρο, έργα τα οποία προγραμματίζονται να ολοκληρωθούν εντός του 2016.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, παρά τα πενιχρά οικονομικά μέσα, προωθήθηκε ένα πρόγραμμα πολιτισμού τέτοιο, ώστε να εξασφαλίζονται οι προϋποθέσεις για την ανάπτυξη νέων κυττάρων δημιουργίας. Ιδιαίτερη αναφορά κάνει και στην «Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας», εγχείρημα ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όπως σημειώνει. Στόχος, όπως τονίζει ο κ. Μπουτάρης, είναι «να πετύχουμε την εγκατάσταση στην πόλη του «Κέντρου Ανάπτυξης Πολιτικής Νεολαίας της Nοτιοανατολικής Ευρώπης».

Αναφερόμενος στις προσπάθειές για διοικητική μεταρρύθμιση και εκσυγχρονισμό στον Δήμο Θεσσαλονίκης, τονίζει ότι το 2014 βάλαμε τα θεμέλια για τη μετάβαση στην «Έξυπνη Πόλη» και στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση, πολιτική που θα συνεχιστεί και θα ενταθεί σ’ αυτήν τη δεύτερη θητεία.

Στην ιστοσελίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης έχει αναρτηθεί ο απολογισμός πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής για το έτος 2014. Δείτε τον απολογισμό εδώ