Skip to main content

Μπουτάρης: Πλατεία Ελευθερίας και Μουσείο ο νέος μνημονικός άξονας

Επιθυμούμε η ανάπλαση της Πλατείας Ελευθερίας και το Μουσείο του Ολοκαυτώματος να αποτελέσουν το νέο μνημονικό άξονα της πόλης, σημείωσε ο δήμαρχος.

Το νέο μνημονικό άξονα της πόλης θα αποτελέσουν η νέα πλατεία Ελευθερία και το Μουσείο Ολοκατώματος, όπως είπε σήμερα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης στη διάρκεια της ομιλίας του στην εκδήλωση μνήμης που διοργανώνει η Περιφέρεια για τα θύματα του Ολοκαυτώματος. 

«Επιθυμούμε η ανάπλαση της Πλατείας Ελευθερίας και το Μουσείο του Ολοκαυτώματος να αποτελέσουν το νέο μνημονικό άξονα της πόλης, την αφετηρία και την απόληξη της μεγάλης, πολυπολιτισμικής, χριστιανικής, μουσουλμανικής, και εβραϊκής διαδρομής της Θεσσαλονίκης», σημείωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος. 

Για την πλατεία ανέφερε ότι θέλει να γίνει σύμβολο περηφάνειας όλων των Θεσσαλονικέων για την πόλη τους ενώ για το Μουσείο σημείωσε ότι ανάμεσα σε όλα αποτελεί και προσωπικό του στοίχημα.

Αναφερόμενος στην ιστορία της πλατείας, σημείωσε ότι η διοίκηση του δήμου θέλει η Πλατεία Ελευθερίας να είναι ένα σημείο όπου οι δύσκολες, τραυματικές μνήμες όλων των κατοίκων αυτής της πόλης δεν θα ανταγωνίζονται η μία την άλλη, αλλά αντίθετα θα συνυπάρχουν αρμονικά.

Μιλώντας για το Μουσείο του Ολοκαυτώματος, του οποίου ο θεμέλιος λίθος θα μπει την Τρίτη από τον κ. Τσίπρα και τον πρόεδρο του Ισραήλ, κ. Ρίβλιν, τόνισε: «Το Μουσείο είναι μια οφειλή της πόλης αλλά και ένα προσωπικό στοίχημα για μένα. Είναι μια οφειλή στους Εβραίους της, ως θεσσαλονικείς, Έλληνες και Σεφαραδίτες. Το Μουσείο υπερβαίνει την πόλη και την Ελλάδα και επανεγγράφει τη Θεσσαλονίκη ως μητρόπολη των Σεφαραδιτών Εβραίων της Μεσογείου. Φιλοδοξεί να πει την άγνωστη ιστορία του Ολοκαυτώματος των Εβραίων της».