Skip to main content

Μπουτάρης: Αναζητούμε νέους τρόπους χρηματοδότησης

Δυσκίνητο καράβι ο δήμος, παραδέχτηκε ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης κατά τη διάρκεια της ειδικής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου για την έγκριση.

Νέους τρόπους χρηματοδότησης για έργα αναζητά η δημοτική αρχή, καθώς οι πόροι του δήμου Θεσσαλονίκης είναι περιορισμένοι.

Αυτό ανέφερε ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης κατά την διάρκεια της ειδικής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου για την έγκριση του απολογισμού, ισολογισμού και των αποτελεσμάτων χρήσης της ταμειακής διαχείρισης του Δήμου για το οικονομικό έτος 2014.

«Οι πόροι του Δήμου Θεσσαλονίκης, είτε είναι από τη ΣΑΤΑ, είτε είναι από οπουδήποτε αλλού, από το ΕΣΠΑ, είναι περιορισμένοι. Μας παρουσιάζονται τρεις δυνατότητες για χρηματοδότηση έργων» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μπουτάρης.

Κατά την ομιλία του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης εξήγησε ότι αρχικά πρέπει να ανοίξει το νέο ΕΣΠΑ ώστε να εξεταστεί ποια έργα θα ενταχθούν σε αυτό και ποια όχι.

Σύμφωνα με τον κ. Μπουτάρη, οι λύσεις που παρουσιάζονται για να χρηματοδοτηθούν τα υπόλοιπα έργα, είναι «είτε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, είτε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Περιφερειακής Ανάπτυξης, είτε από την Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης της Μαύρης Θάλασσας, είτε από την Παγκόσμια Τράπεζα».

«Ολες αυτές οι πηγές χρηματοδότησης έχουν καλούς όρους, χαμηλά επιτόκια, η διάρκεια των δανείων είναι με μια χαριστική περίοδο, από 20 – 40 χρόνια. Επομένως, πρέπει να αρχίσουμε να το σκεφτόμαστε πολύ σοβαρά γιατί είναι εξαιρετικά καλή ευκαιρία. Είμαστε σαν τους καλούς πελάτες των τραπεζών που τους λένε ελάτε να σας δώσω λεφτά» τόνισε ο κ. Μπουτάρης.
 
Επίσης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του χαρακτήρισε «δυσκίνητο καράβι» τον δήμο. «Γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια σε αυτό το δυσκίνητο καράβι που λέγεται Δήμος και αφορά και τις διαδικασίες, μέσα στις υπηρεσίες, για το δυνατόν μεγαλύτερη ηλεκτρονική διακυβέρνηση».

Ο κ. Μπουτάρης ανέφερε μάλιστα πως «πριν από 1,5 χρόνο είχαμε υποβάλλει φάκελο στο υπουργείο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για την πλήρη ψηφιοποίηση και εκσυγχρονισμό όλων των διαδικασιών του Δήμου. Και δεν ντρέπομαι να το πω που σκόνταψε. Ήθελε το υπουργείο μια εισήγηση από την ΚΕΔΕ που δεν έδωσε ποτέ. Ο φάκελος μας επεστράφη αδιάβαστος. Τον ξανακάναμε να δούμε τι θα γίνει».