Skip to main content

Μπουτάρης: Περιμένω να μας σταυρώσετε για τους διαγωνισμούς

Σε απολογία θα καλέσει ο δήμαρχος όσους εμπλέκονται στο θέμα των διαγωνισμών στον τομέα της Καθαριότητας βάσει της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης.

Σε απολογία θα καλέσει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης όσους εμπλέκονται στο θέμα των διαγωνισμών στον τομέα της Καθαριότητας βάσει της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, που πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο διάστημα. 

Όπως ανακοίνωσε ο ίδιος από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου, «δεν ήθελε να χρησιμοποιήσει νωρίτερα τα ευρήματα της ΕΔΕ». Εφόσον όμως, όπως σημείωσε, έχει καταθέσει η οικονομική επιθεωρήτρια το πόρισμα στον εισαγγελέα, θα καλέσει σε απολογία όσους εμπλέκονται.

«Περιμένω να μας σταυρώσετε για τους περίφημους διαγωνισμούς», τόνισε ο δήμαρχος κατά την έναρξη της τοποθέτησής του, όπου παρουσίασε το χρονικό της υπόθεσης και τις ενέργειες στις οποίες προχώρησε.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο δήμαρχος, μετά από ανώνυμη καταγγελία προέκυψε η παρέμβαση της οικονομικής επιθεωρήτριας και η πρόσκληση για ανωμοτί κατάθεση για τους διαγωνισμούς. «Όταν προέκυψε η ιστορία έδωσα εντολή για εσωτερικό έλεγχο για τον διαγωνισμό των κάδων και στη συνέχεια για τον διαγωνισμό των κοντέινερς. Οι έλεγχοι μου δόθηκαν τον Οκτώβριο του 2015 και με βάση τα στοιχεία που είχα, θεώρησα ότι έπρεπε να κάνω μια ΕΔΕ».

Όπως σημείωσε ο δήμαρχος, είχε το ολοκληρωμένο πόρισμα της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης μαζί με τις απολογίες των μαρτύρων στα χέρια του στις 20 Οκτωβρίου του 2016 και παράλληλα υπήρξε και η εντολή του εισαγγελέα για έλεγχο.

Καλαφάτης: Δεν περιμένουμε εδώ για να σταυρώσουμε κανέναν

«Οι τελευταίες εξελίξεις σηματοδοτούν την αφετηρία αυτής της ιστορίας», τόνισε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Σταύρος Καλαφάτης.
Ξεκαθάρισε ότι η παράταξή του «δεν περιμένει εδώ για να σταυρώσει κανέναν, ούτε υπάρχει και τίποτα προσωπικό». «Είναι η δουλειά μας και η εντολή που έχουμε πάρει από τους δημότες να ελέγχους την διοίκηση όταν κάτι δεν πάει καλά και εδώ πολλά δεν πάνε καλά», υπογράμμισε ο κ. Καλαφάτης. «Το θέμα είναι πολύ σοβαρό για να το εξαντλήσουμε σε επίπεδο κοκορομαχίας και σε επίπεδο δημιουργίας εντυπώσεων. Αποδείξαμε ότι ασκούμε υπεύθυνη αντιπολίτευση», τόνισε, κατά την παρέμβασή τους.

Από την πλευρά της η επικεφαλής της παράταξης «Ανοιχτή Πόλη» Ρία Καλφακάκου υπογράμμισε ότι ο εισαγγελέας έχει υποχρέωση να διερευνά τις υποθέσεις που έχουν σχέση με δημόσιο χρήμα. «Μέσα από το πόρισμα εσωτερικού ελέγχου είναι φανερό ότι υπήρξαν παραλείψεις και παρατυπίες στους διαγωνισμούς. Είναι στα χέρια της δικαιοσύνης και θα φανεί εάν υπάρχουν αδικήματα και θα αποδοθούν οι ευθύνες. Έχει δημιουργηθεί μια μεγάλη ευαισθησία μετά από την μαύρη εποχή Παπαγεωργόπουλου», τόνισε η κ. Καλφακάκου.

«Θα παρακολουθούμε την υπόθεση», σχολίασε ο Μιχάλης Κωνσταντινίδης από την Λαϊκή Συσπείρωση, ζητώντας τα συνεργεία να είναι δημόσια και όχι ιδιωτικά. Σημείωσε ότι «είναι σοβαρό εάν η απιστία μπορεί να πάρει και κακουργηματικό χαρακτήρα». «Όποιος ανακατεύεται με τα πίτουρα τον τρώνε οι κότες», ανέφερε κατά την παρέμβασή του.

«Το βέβαιο είναι ότι κάτι δεν πήγε καλά. Δεν περιποιεί σε κανέναν τιμή και χαρά να συζητάμε τις ποινικές διώξεις του εισαγγελέα. Σε έναν πολύπαθο δήμο που υποφέρει από τέτοιες υποθέσεις, δε νοείται να υπάρχουν νέες και το λέω με ότι δύναμη έχω» ανέφερε από τη μεριά του ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου και συνιδρυτής της Πρωτοβουλίας, Παναγιώτης Αβραμόπουλος. «Έχουμε απόλυτο σεβασμό στη διαφάνεια και τη χρηστή διοίκηση. Πρέπει να περιμένουμε την έκβαση της υπόθεσης» σημείωσε.