Skip to main content

Μπουτάρης: Όνειδος για τον Δήμο η παρουσία της Χρυσής Αυγής

Για δεύτερη συνεχή χρονιά γιορτάστηκε η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τα ναζιστικά στρατεύματα Κατοχής, την 30η Οκτωβρίου 1944

«Όνειδος» χαρακτήρισε την παρουσία εκπροσώπων της Χρυσής Αυγής στον Δήμο Θεσσαλονίκης ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης – απότιση φόρου τιμής, στην αναθηματική πλάκα για την επέτειο της 30ης Οκτωβρίου και την απελευθέρωση της πόλης από τα ναζιστικά στρατεύματα.

«Έχουμε στο δημοτικό συμβούλιο, δύο εκπροσώπους της λεγόμενης Χρυσής Αυγής, αυτό είναι όνειδος για τον Δήμο. Εκπρόσωποι των ναζιστικών μορφωμάτων, όπως η Χρυσή Αυγή, είναι όνειδος για τον Δήμο. Αυτό, δεν πρέπει να το επιτρέψουμε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπουτάρης.



Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, ο οποίος εκπροσώπησε το Κοινοβούλιο, μίλησε επικριτικά για την παρουσία της Χρυσής Αυγής. «Ας είναι αυτή η μέρα ένα ανάχωμα στο ναζισμό και στους νοσταλγούς του που δυστυχώς προσβάλουν και αυτή τη πόλη και αυτή χώρα με την παρουσία τους στη Βουλή και με τα εγκλήματά τους», τόνισε.

Για δεύτερη συνεχή χρονιά γιορτάστηκε η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τα ναζιστικά στρατεύματα Κατοχής, την 30η Οκτωβρίου 1944, μέρα, η οποία καθιερώθηκε ως δημόσια εορτή τοπικής σημασίας, με σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, στις 14 Απριλίου 2016.

Το πρωί τελέστηκε Επίσημη δοξολογία και επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου και πραγματοποιήθηκαν ομιλίες του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολου Τζιτζικώστα και του Δημάρχου Θεσσαλονίκης κ. Ιωάννη Μπουτάρη.

Μετά την δοξολογία, ακολούθησε κατάθεση στεφάνου στο Γ’ Σώμα Στρατού και στη συνέχεια η εκδήλωση του δήμου Θεσσαλονίκης, στην αναθηματική πλάκα, πλησίον του Βασιλικού θεάτρου.

Εκεί οι φορείς μετά την εκδήλωση άφηναν ένα κόκκινο γαρύφαλλο στην αναθεματική πλάκα που βρίσκεται στην παραλιακή οδό της Θεσσαλονίκης, η οποία μετονομάστηκε πέρυσι σε Λεωφόρο 30ης Οκτωβρίου.

Κατά την ομιλία του ο δήμαρχος τόνισε ότι το μνημείο για την απελευθέρωση της πόλης από τα ναζιστικά στρατεύματα είναι αυτή η πλάκα. Όπως σημείωσε, στο μνημείο αυτό θα πρέπει να γίνεται η κατάθεση στεφάνων, ενώ τόνισε πως και τα σχολεία πρέπει να το επισκέπτονται γιατί με αυτόν τον τρόπο θα καθιερωθεί η ημέρα. Αναφερόμενος στα θύματα του πολέμου σχολίασε πως μένει μόνο το Προεδρικό Διάταγμα για την δημιουργία του Μουσείου Ολοκαυτώματος.  

«Για την Ελλάδα οι αγώνες της Ελευθερίας, ήταν πάντα αγώνες και για την Δημοκρατία. Και αξίζει να κλείσουμε αυτό το κεφάλαιο και η ιστορία να είναι ολόκληρη. Οφείλουμε να μιλήσουμε στα παιδιά μας ειλικρινά για το τι έγινε τότε», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος.



«Είμαστε εδώ για να τιμήσουμε τον αγώνα του ελληνικού λαού για ανεξαρτησία και ελευθερία. Είμαστε εδώ σε όλες τις εθνικές εκδηλώσεις», ανέφερε, από την πλευρά του, ο βουλευτής της ΝΔ Σταύρος Καλαφάτης.

«Μπορούμε να κρατήσουμε την Ελλάδα ψηλά και για να το πετύχουμε αυτό χρειάζεται ενότητα και συνεργασία, για να μπορέσει η χώρα να βγει από την κρίση», ήταν το μήνυμα του Περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα.



Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος, ο υφυπουργός Παιδείας Κώστας Ζουράρις, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τριαντάφυλος Μηταφίδης, ο οποίος εκπροσώπησε το Κοινοβούλιο, οι βουλευτές της ΝΔ Κωνσταντίνος Γκιουλέκας και Σταύρος Καλαφάτης, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Καλυψώ Γούλα, δημοτικοί σύμβουλοι, ο Γενικός πρόξενος της Γερμανίας, καθώς και εκπρόσωποι του Στρατού και της Αστυνομίας.