Skip to main content

Τι συζήτησαν Μπουτάρης-Χαρίτσης για προγράμματα και το δάνειο της ΕΤΕπ

Συνάντηση του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη με τον υφυπουργό Οικονομίας, Αλέξη Χαρίτση, αρμόδιο για θέματα ΕΣΠΑ.

Στη συγκρότηση ομάδας εργασίας αναμένεται να προχωρήσει ο δήμος Θεσσαλονίκης με στελέχη της Μονάδας Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων, όπως αποφασίστηκε κατά τη συνάντηση που είχε ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης με τον υφυπουργό Οικονομίας, Αλέξη Χαρίτση, αρμόδιο για θέματα ΕΣΠΑ.

Όπως τόνισε ο κ. Μπουτάρης μετά τη συνάντηση η οποία πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο, «το γραφείο αυτό θα μπορέσει να βοηθήσει τον δήμο Θεσσαλονίκης στον συντονισμό και στην τεχνική υποστήριξη για έργα τα οποία είναι προγραμματισμένα». Από την πλευρά του ο υφυπουργός Οικονομίας εξήγησε πως στόχος της ομάδας θα είναι να αναλάβει να συμβάλει στη εκπόνηση του στρατηγικού σχεδίου επενδύσεων του δήμου Θεσσαλονίκης έως το 2030. «Είναι μια πάρα πολύ σημαντική κίνηση αυτή, η οποία στόχος μας είναι να λειτουργήσει παραδειγματικά και για άλλους δήμους, οι οποίοι θα πρέπει να μπουν στη λογική του προγραμματισμού και του σχεδιασμού, όχι μόνο για την επόμενη μέρα αλλά σε ένα βάθος χρόνου εύλογο, ώστε να μπορέσουν να υλοποιηθούν επενδύσεις, οι οποίες θα αφήσουν το αποτύπωμά τους στις πόλεις».

Στη συνάντηση συζητήθηκε και το θέμα του δανείου που θέλει να λάβει ο δήμος Θεσσαλονίκης από την ΕΤΕπ. Ο κ. Μπουτάρης ανακοίνωσε ότι ξεκινά αυτό το διάστημα επαφές με την αντιπολίτευση αλλά και με τις τοπικές κοινότητες, προκειμένου να τους ενημερώσει για τη χρησιμότητα του δανείου. «Με τον κ. Χαρίτση συζητήσαμε για τους όρους και για την υποστήριξη που θα μπορεί να παρασχεθεί από το υπουργείο στα θέματα της δανειοδότησης από την ΕΤΕπ. Όπως ξέρετε το 25% του δανείου πρέπει να προέρχεται από ίδιους πόρους, είτε το πρόγραμμα Επενδύσεων, είτε από ΕΣΠΑ», τόνισε. Όπως ανέφερε ο δήμαρχος θα επιδιώξει τη συναίνεση της αντιπολίτευσης καθώς δεν είναι έργα της μιας ημέρας, αλλά έργα που αφορούν εξοικονήμηση ενέργειες, σχολεία και δε θα γίνουν μόνο μέσα σε αυτή τη θητεία».

Ο υφυπουργός Οικονομίας σημείωσε από την πλευρά του ότι «είναι δουλειά του δημοτικού συμβουλίου της Θεσσαλονίκης να λάβει τις αποφάσεις του. Το υπουργείο θα τηρήσει τις συμβατικές υποχρεώσεις που εμπεριέχονται σε τέτοιες συμφωνίες. Είναι σημαντικό και για τον δήμο και για την τοπική κοινωνία να υπάρξει μια ουσιαστική συζήτηση, ώστε να είναι επωφελής για την κοινωνία».

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι αντιδήμαρχοι Οικονομικών Γιούλη Ρανέλλα, Αστικής Ανθεκτικότητας Λίνα Λιάκου καθώς και η επικεφαλής της παράταξης «Ανοιχτή Πόλη» Ρία Καλφακάκου και ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Αβαρλής.