Skip to main content

Μπουτάρης: Ο δήμος να αποφασίζει για τα ανοιχτά μαγαζιά τις Κυριακές

Ο ίδιος πρότεινε αυτές οι αποφάσεις να λαμβάνονται από την αυτοδιοίκηση σε συνεννόηση με τους φορείς των επιχειρηματιών και των εργαζομένων.

Τη διαφωνία του για τον κεντρικό καθορισμό από το Υπουργείο των Κυριακών και των οδών στις οποίες τα καταστήματα της Θεσσαλονίκης θα παραμένουν ανοιχτά, εξέφρασε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Δημοτικής Ομάδας της «Πρωτοβουλίας».

Ο ίδιος πρότεινε αυτές οι αποφάσεις να λαμβάνονται από την αυτοδιοίκηση σε συνεννόηση με τους φορείς των επιχειρηματιών και των εργαζομένων και με τήρηση όλων των θεσμικών προϋποθέσεων (νομιμότητα, αμοιβές κ.ά.).

Ακόμη, επισήμανε ότι το σημερινό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων δεν είναι λειτουργικό και ταλαιπωρεί τους εργαζόμενους. Μάλιστα, για το θέμα αποφασίστηκε η σύσταση μιας επιτροπής εργασίας από μέλη της Δημοτικής Ομάδας, η οποία θα συγκροτήσει μια λειτουργική πρόταση και θα την καταθέσει προς διαβούλευση στους εμπλεκόμενους φορείς.

Παράλληλα, στη συνεδρίαση συζητήθηκαν και οι εορταστικές εκδηλώσεις των περασμένων ημερών με τον δήμαρχο να επαναλαμβάνει την άποψή του για κατάργηση των μαθητικών παρελάσεων στρατιωτικού χαρακτήρα και την αντικατάστασή τους με σχολικές γιορτές. 

Για την απουσία του από τις εκδηλώσεις εξαιτίας σοβαρών οικογενειακών λόγων, ο Γιάννης Μπουτάρης ανέφερε ότι ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης και ότι, όπως προβλέπεται θεσμικά, εκπρόσωποι του Δημάρχου, του Δημοτικού Συμβουλίου και της Διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης ήταν παρόντες σε όλες τις εκδηλώσεις.

Επιπλέον, ο Δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης αναφέρθηκε στην εκδήλωση της επετείου της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τη ναζιστική κατοχή (30.10.44), που πραγματοποιήθηκε στον χώρο δίπλα στο Βασιλικό Θέατρο, όπου είναι τοποθετημένη σχετική αναθηματική πλάκα. Τόνισε την ιδιαίτερη σημασία του εορτασμού για την πόλη, έκανε έκκληση να αποφεύγονται οι διχαστικές αντιπαραθέσεις σε τέτοιες επετείους και πρότεινε την αναβάθμισή του εορτασμού, μεταξύ άλλων, με τη συμμετοχή σχολείων προκειμένου να γίνονται οι μαθητές κοινωνοί σημαντικών γεγονότων της τοπικής ιστορίας.

Τέλος, στη συνεδρίαση συζητήθηκε και ο κανονισμός λειτουργίας Δημοτικού Συμβουλίου. Η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Καλυψώ Γούλα, ενημέρωσε τη Δημοτική Ομάδα για την εν εξελίξει διαπαραταξιακή διαβούλευση με αντικείμενο βελτιωτικές αλλαγές του κανονισμού λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου. Το θέμα θα εισαχθεί προς συζήτηση σε επόμενη Δημοτική Ομάδα και οι τελικές προτάσεις, στις οποίες θα συμφωνήσει η διαπαραταξιακή επιτροπή, θα αποφασιστούν από το Δημοτικό Συμβούλιο.