Skip to main content

Επίθεση Μπουτάρη στον Τζιτζικώστα: Έκοψε τα έργα του ιστορικού κέντρου

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κατηγορεί τη Διαχειριστική Αρχή ότι είναι υποχείριο του Τζιτζικώστα. Εκτός ΕΣΠΑ πλατεία Ελευθερίας και επέκταση της παραλίας.

Σκληρή επίθεση κατά της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα για τα έργα του νέου ΕΣΠΑ εξαπέλυσε τόσο ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης όσο και η αντιδήμαρχος Αστικής Ανθεκτικότητας Λίνα Λιάκου.

Η δημοτική αρχή κατήγγειλε ότι η Διαχειριστική Αρχή έκοψε όλα τα έργα που πρότεινε ο δήμος για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ που αφορούν το ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης. Μεταξύ αυτών είναι η ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας ύψους 5 εκατ. ευρώ καθώς και το σχέδιο ανάπλασης της στοάς Μοδιάνο και η επέκταση της παραλίας.

Ο κ. Μπουτάρης κατηγόρησε την Διαχειριστική Αρχή ότι «είναι υποχείριο του Τζιτζικώστα», ενώ μίλησε και για πολιτικά παιχνίδια. «Αυτοί το έχουν κλείσει το θέμα. Δεν υπάρχει σκεπτικό στην απόφασή τους. Θέλουν μόνο εργάκια για τον έναν και τον άλλον και για να ευχαριστηθούν όλοι», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπουτάρης και πρόσθεσε: «Ο Δήμος Θεσσαλονίκης είναι ένας από τους 38 δήμους την Περιφέρειας είπε ο Τζιτζικώστας. Αυτό τα λέει όλα αλλά η ιστορία είναι αλλού. Η Διαχειριστική Αρχή δεν είναι δικιά μας, είναι υποχείριο του Τζιτζικώστα. Γι΄ αυτό θα δούμε τον υφυπουργό κ. Χαρίτση. Δύο φορές τον κάλεσε να συζητήσουν για το ΕΣΠΑ και ο Τζιτζικώστας δεν πήγε. Η Διαχειριστική Αρχή δεν είναι ανεξάρτητη. Δεν μπορεί να μιλάς για εθνική στρατηγική και να παίζεις πολιτικά παιχνιδάκια. Να μοιράσω κανένα φράγκο και να είναι ευχαριστημένοι όλοι. Δεν μπορείς να λες λοιπόν ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης είναι ένας από τους 38. Είναι ο μεγαλύτερος και ο κυριότερος και έχει μεγαλύτερες απαιτήσεις».

Για πολιτική στάση που επηρεάζει την ανάπτυξη του δήμου Θεσσαλονίκης έκανε λόγο η αντιδήμαρχος, η οποία κατηγόρησε την Περιφέρεια ότι «παίζει όπως θέλει, δημιουργεί συμμαχίες όπως θέλει και τιμωρεί όποιον θέλει». «Ήταν σαν να χτυπάμε σε τοίχο. Πρόκειται για μια συγκεκριμένη πολιτική στάση απέναντι ουσιαστικά στον δήμο», υπογράμμισε η κ. Λιάκου, η οποία παρουσίασε όλα όσα διαδραματίστηκαν από το 2015 έως σήμερα με το εργαλείο χρηματοδότησης «Βιώσιμη Αστική Ανάπλαση – Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση».  

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει κανένας που να αμφισβητεί τη σημασία της ανάπλασης της πλατείας Ελευθερίας. Εμείς αυτό ζητούσαμε, δεν είχαμε κανένα τεράστιο όγκο έργων και να παίρναμε και τα 36 εκατ. ευρώ», υπογράμμισε η αντιδήμαρχος, σύμφωνα με την οποία «ποτέ δεν έγινε συγκεκριμένη συζήτηση επί των έργων, αλλά επί των κριτηρίων. Με αποτέλεσμα να υπάρχει ο φόβος των υπολοίπων (δήμων) ότι εμείς πάμε να τα μαζέψουμε όλα και η Μητροπολιτική Ενότητα και η Περιφέρεια να παίζει το παιχνίδι της». Κάλεσε όλους να αναλάβουν την ευθύνη τους καθώς το ερώτημα είναι πλέον πως θα γίνουν τα μεγάλα έργα.

Σύμφωνα με την κ. Λιάκου, μόλις στις 6 Φεβρουαρίου εξειδικεύθηκε το σχέδιο δράσης του προγράμματος. Όπως αναφέρεται στα έντυπα του σχεδίου, δικαιούχοι για τα 25 εκατ. από τα 87 εκατ. ευρώ, δεν είναι δήμοι, αλλά άλλοι φορείς (Επιμελητήρια, ιδιωτικοί οργανισμοί, φορείς του δημοσίου) καθώς και η ίδια η Περιφέρεια. Επίσης, από τα 36 εκατ. για τις αστικές αναπλάσεις, τα 12 εκατ. θα κατευθυνθούν στο στρατόπεδο Παύλου Μελά. Στον δεύτερο άξονα των αστικών αναπλάσεων (16 εκατ. ευρώ), ορίζεται πλαφόν ύψους έργου έως 2 εκατ. ευρώ, εξέλιξη η οποία βγάλει εκτός του προγράμματος μεγάλες παρεμβάσεις. Ως θύλακες επικέντρωσης ορίζονται οι αστικές προκλήσεις, δηλαδή, όπως εξήγησε η κ. Λιάκου, οι περιοχές κατοικίας, εκτός από την Β΄ Κοινότητα. «Η ίδια η Περιφέρεια έχει βγάλει έξω την Β΄ Κοινότητα, άρα οι θύλακες επικέντρωσης για τα έργα είναι κυρίως η περιοχή πάνω από την Εγνατία, η Άνω Πόλη και η Ε΄ κοινότητα», σημείωσε η κ. Λιάκου. Το χρονοδιάγραμμα που ορίστηκε για τα έργα είναι το α΄ εξάμηνο του 2019.  

«Στα ερωτήματά μας κατά την Επιτροπή Δημάρχων, η απάντηση ήρθε από τον Περιφερειάρχη. Άρχισε ένα λογύδριο και κάλεσε να σταματήσει η αδικία που γίνεται στην πόλη και στους πολίτες. Να σταματήσει ο δήμος να παίρνει όλα τα λεφτά και να γίνονται εκεί όλες οι επενδύσεις. Όπως καταλαβαίνετε, μας τιμωρούν για το μεγάλο έργο της νέας παραλίας», ανέφερε η αντιδήμαρχος, σύμφωνα με την οποία ζητήθηκε να αλλάξει το πλαφόν των 2 εκατ. ευρώ και να ενταχθεί μέσα και το ιστορικό εμπορικό κέντρο.   

Αφορμή για την κατάσταση ήταν η ενημέρωση που ζήτησε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Σταύρος Καλαφάτης για τα έργα που θέλει να εντάξει ο Δήμος στο Πρόγραμμα Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Ο κ. Καλαφάτης επισήμανε ότι δεν πρέπει να χαθεί «η ευκαιρία να γίνουν πράγματα σε περιοχές που δεν έχεις πατήσει ποτέ, όπως η Ξηροκρήνη, ο Σιδηροδρομικός Σταθμός, περιοχές που δεν απέχουν παρά 15 λεπτά με τα πόδια από το κέντρο, αλλά είτε είσαι άνδρας είτε γυναίκα, δεν μπορείς να περπατήσεις το βράδυ. Αντί να αδράξεις την ευκαιρία, να κάνεις πέντε πράγματα εκεί, την πέταξες και κάνεις άλλες επιλογές».

Ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφούσας παράταξης Ανδρέας Κουράκης πρότεινε ο δήμος Θεσσαλονίκης να περιορίσει τις δικές του προτάσεις. «Σε αυτό το θολό τοπίο όλα παίζουν. Εμείς θα πρέπει να επανέλθουμε και να βάλουμε το θέμα της αξιολόγησης. Να βάλουμε προτεραιότητες και εμείς. Θέλουμε σύμμαχο την Διαχειριστική Αρχή ως δήμος και να μπορέσουμε να πάρουμε χρήματα», σημείωσε.

Από την πλευρά του ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Εντάξει» Σωκράτης Δημητριάδης πρότεινε να ζητηθεί εγγράφως για ποιο λόγο εξαιρέθηκε αυτό το τμήμα της πόλης. «Δεν μπορεί ο Τζιτζικώστας να μοιράζει έργα αυθαίρετα», δήλωσε κατά την παρέμβασή του ο δημοτικός σύμβουλος της «Ανοιχτής Πόλης», Γιώργος Αβαρλής.  Αναλυτική ενημέρωση ζήτησε από την Λαϊκή Συσπείρωση ο Μιχάλης Κωνσταντινίδης.