Skip to main content

Μπουτάρης: Να φύγουν οι πρόσφυγες από την αποθήκη 18 του ΟΛΘ

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης ζήτησε να μεταφερθούν οι πρόσφυγες σε καταλληλότερο και στεγασμένο χώρο του λιμανιού ή σε υφιστάμενους καταυλισμούς.

Την αποχώρηση των περίπου 350-400 προσφύγων και μεταναστών, που σήμερα φιλοξενούνται στην αποθήκη 18 του λιμανιού Θεσσαλονίκης, και τη μετακίνησή τους σε καταλληλότερο χώρο ζήτησε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, από τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, τον οποίο υποδέχθηκε σήμερα στο δημαρχείο.

Ο κ. Μπουτάρης ενημέρωσε τον υπουργό για τα θέματα υγειονομικής φροντίδας και περίθαλψης που παρατηρούνται στο χώρο προσωρινής υποδοχής προσφύγων στο λιμάνι και ζήτησε την ανακατανομή τους σε υφιστάμενους ή υπό δημιουργία οργανωμένους καταυλισμούς της ευρύτερης περιοχής ή ως λύση ανάγκης τη μετακίνησή τους σε άλλο, στεγασμένο χώρο του λιμανιού, επισημαίνοντας ότι ο συγκεκριμένος χώρος είχε εξ αρχής χαρακτηριστεί ως έκτακτη και προσωρινή λύση.

Στη συνέχεια της συζήτησης ο υπουργός ενημέρωσε τον δήμαρχο για το σχέδιο του υπουργείου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τη βούληση να εφαρμοστεί πιλοτικά στη Θεσσαλονίκη, μαζί με άλλα τρία αστικά κέντρα, την Αθήνα, την Πάτρα και το Ηράκλειο. «Θέλουμε να προχωρήσουμε στη δημιουργία των μονάδων πρωτοβάθμιας υγείας της γειτονιάς σε μια λογική στήριξης του πολίτη μέσω των αποκεντρωμένων ιατρείων. Η αρωγή εκ μέρους της Αυτοδιοίκησης είναι κρίσιμη, γιατί έτσι το αποτέλεσμα για τους πολίτες θα είναι πολλαπλασιαστικό».

Ο Γιάννης Μπουτάρης άκουσε με ενδιαφέρον τις προτάσεις του Υπουργού και επισήμανε ότι ο Δήμος έχει ήδη προχωρήσει στον τομέα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στο βαθμό που του αναλογεί, δημιουργώντας το Δημοτικό Ιατρείο στην Τριανδρία και διαμορφώνοντας έναν ειδικό χώρο στην οδό Μοναστηρίου 53-55, στον 3ο όροφο, όπου λειτουργεί από το 2013 το Συμβουλευτικό Κέντρο Ιατρικής Φροντίδας ειδικά για τους ανασφάλιστους.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης Καλυψώ Γούλα, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Θωμάς Ψαρράς, ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Σταμάτης Βαρδαρός, ο Διοικητής της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Στρατής Πλωμαρίτης και οι Υποδιοικητές 3ης και 4ης  Υγειονομικής Περιφέρειας Αγάπιος Γαβριηλίδης και Ηλίας Θεοδωρίδης.