Skip to main content

Ο Μπουτάρης, η Ροτόντα, ο Σταυρός και οι... «παπάδες»

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης ανέφερε πως, σύμφωνα με την Αρχαιολογική Υπηρεσία, το μνημείο μπορεί να χρησιμοποιείται 14 φορές τον χρόνο.

Να χαμηλώσουν οι τόνοι γα το θέμα της Ροτόντας και την τοποθέτηση σταυρού στο μνημείο κάλεσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, μιλώντας από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου.

Αφορμή για το θέμα στάθηκε η επιστολή πολιτών προς τον υπουργό Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά. Οι πολίτες στην επιστολή τους επισήμαιναν ότι  «το μνημείο της Ροτόντας χρειάζεται να βρει την πλήρη μουσειακή του αξιοποίηση καθώς και πολιτιστική χρήση, εναρμονισμένη με τον ιστορικό προορισμό και την αρχιτεκτονική του, υπό την ευθύνη, πάντοτε, της αρχαιολογικής υπηρεσίας, προς όφελος της πόλης, των κατοίκων και των επισκεπτών της».

«Οι τόνοι πρέπει να χαμηλώσουν, είναι ένα μνημείο πρώτης προτεραιότητας για την πόλη, πιο σημαντικό από το Λευκό Πύργο. 'Όσο τσιγκλίζεις τους παπάδες, τόσο πιο πολλά ζητάνε. Η Ροτόντα υπήρξε και εκκλησία αλλά και τζαμί και ρωμαϊκό μνημείο» υπογράμμισε ο δήμαρχος. Όπως είπε, «δεν πρέπει να υπάρχουν εντάσεις καθώς η τοποθέτηση σταυρού δεν σημαίνει ότι παραδίδεται αυτόματα στην Εκκλησία».

Ο κ. Μπουτάρης ανέφερε πως, σύμφωνα με την Αρχαιολογική Υπηρεσία, το μνημείο μπορεί να χρησιμοποιείται 14 φορές τον χρόνο. «Πρόθεση δική μας είναι να κάνουμε μια έως δύο εκδηλώσεις κοσμικές, δεν θα βάλουμε γυμνά μπαλέτα, θα υπάρχει μια σοβαρότητα που θα αντιστοιχεί στο μνημείο» υπογράμμισε.

Σημείωσε επίσης ότι είναι στις προθέσεις του δήμου όσο και της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας η Ροτόντα να αδερφοποιηθεί με το Πάνθεον της Ρώμης.