Skip to main content

Μήνυμα για... αναγκαστική συμβίωση μέχρι το 2019 από Μπουτάρη

Ύστατη προσπάθεια για ενότητα αλλά και μήνυμα για... αναγκαστική συμβίωση από τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης στη συνεδρίαση της δημοτικής ομάδας.

Ενωτικός εμφανίστηκε ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης κατά τη συνεδρίαση της δημοτικής του ομάδας «Πρωτοβουλία» επιχειρώντας να υπερβεί το εκρηκτικό κλίμα το τελευταίου διάστηματος.

Ο κ. Μπουτάρης κατά την τοποθέτησή του ξεκαθάρισε ότι δεν γεννήθηκε δήμαρχος, ενώ χαμήλωσε τους τόνους της αντιπαράθεσης με τους άλλοτε στενούς του συνεργάτες Ανδρέα Κουράκη και Παναγιώτη Αβραμόπουλο.

«Δεν γεννήθηκα δήμαρχος. Αν δεν με θέλετε, πείτε το μου, να φύγω», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπουτάρης, σημειώνοντας παράλληλα ότι θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να λήξει η περίοδος εσωστρέφειας στην «Πρωτοβουλία».

Μάλιστα, ο δήμαρχος κάλεσε σε συνάντηση τους Αβραμόπουλου και Κουράκη για να συζητήσουν τις διαφορές τους, ενώ είναι χαρακτηριστικό και το μήνυμα, σε φιλικούς τόνους,  που έστειλε στον πρώην πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, ο οποίος δεν παρέστη στη συνεδρίαση για οικογενειακούς λόγους.

«Να συζητήσουμε τις διαφωνίες μας και πως μπορούμε να τις λύσουμε. Και τελικά εάν δεν μπορούμε να δώσουμε λύση, να δούμε πώς θα πορευτούμε με τις διαφωνίες μας έως το 2019. Μετά ας πορευτεί ο καθένας όπως νομίζει», φέρεται να είπε ο δήμαρχος στην ομιλία του. Πρότεινε να πραγματοποιηθεί η συνάντηση την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ εάν χρειαστεί να γίνουν και περισσότερες συνεδριάσεις της δημοτικής ομάδας.

Ο κ. Μπουτάρης σημείωσε ότι η παράταξη λειτουργεί ελεύθερα και πως δεν διαλύεται, «επειδή διαφοροποιούνται κάποια άτομα». «Ό,τι διαφωνίες έχουμε θα τις λύνουμε στη δημοτική ομάδα και δεν θα κάνουμε αντιπολίτευση στα δημοτικά συμβούλια», ανέφερε ο δήμαρχος.

Από την πλευρά του ο Ανδρέας Κουράκης, επέμεινε στην κριτική του, κάνοντας λόγο για απουσία έργου της δημοτικής αρχής. Ξεκαθάρισε ότι αυτή τη στάση είχε από παλαιότερα και όχι επειδή δεν είναι σε θέση αντιδημαρχίας. Ο Γιώργος Αρβανίτης άσκησε κριτική στον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων Θανάση Παππά, τον οποίο κατηγόρησε ότι μιλά στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου με ειρωνικό τρόπο.

Απαντώντας ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων ξεκαθάρισε ότι τη στιγμή που συνεχίζει το έργο της ομάδας, δεν θα κατηγορεί τους προκατόχους του για ζητήματα που αντιμετωπίζει στις διευθύνσεις.

Η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Καλυψώ Γούλα χαρακτήρισε άδικο για τους ανθρώπους που ψήφισαν την Πρωτοβουλία, να υπάρχει αυτό το κλίμα και να λέγεται ότι δεν παράγεται έργο. Η κ. Γούλα διερωτήθηκε, επίσης, πως είναι δυνατόν οι όποιες διαφωνίες να παρουσιάστηκαν μετά τον Μάρτιο και κυρίως για θέματα που είχαν συζητηθεί από το προηγούμενο διάστημα.

Σε ενωτικούς τόνους κινήθηκε και ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Σπύρος Πέγκας, υπενθυμίζοντας πως από το 2006 υπήρχαν διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες και διαφορετικές απόψεις, γύρω από μια κεντρική γραμμή που την εξέφραζε τελικά ο δήμαρχος. 

Από την πλευρά του ο Αλέξανδρος Μπαρμπουνάκης εκτίμησε ότι δεν πρόκειται να αλλάξει η κατάσταση. «Θα πρέπει να ζήσουμε έως το 2019 με αυτή την κατάσταση», ανέφερε ο κ. Μπαρμπουνάκης, σημειώνοντας πως «οι περισσότεροι δεν θα ήταν σε αυτή τη θέση, εάν δεν ήταν ο Μπουτάρης».

Στη συνεδρίαση δεν παρευρέθηκε ο κ. Αβραμόπουλος, ωστόσο, είχε στείλει μια επιστολή με σκληρούς χαρακτηρισμούς για τον δήμαρχο (δείτε εδώ). Αν και αρχικά ξεκαθαρίζει ότι επιθυμεί να δοθεί τέλος «σε ευτελούς επιπέδου ισχυρισμούς, δηλώσεις, δημόσιες τοποθετήσεις, απειλές και προσωπικές επιθέσεις», κατηγορεί στη συνέχεια τον δήμαρχο ότι μετατρέπει σε αρένα το δημοτικό συμβούλιο.

Από τη συνεδρίαση απουσίαζε επίσης και ο Κωνσταντίνος Ζέρβας, o οποίος έχει πολλές φορές εκφράσει τη διαφωνία του για τον τρόπο με τον οποίο λαμβάνονται οι αποφάσεις για τα θέματα που αφορούν την παράταξη και την πόλη στις συνεδριάσεις της δημοτικής ομάδας.