Skip to main content

Μπουτάρης: Με τη βοήθεια χορηγών ο χριστουγεννιάτικος διάκοσμος

Ο εορταστικός διάκοσμος θα ξεκινήσει να τοποθετείται από την ερχόμενη Τετάρτη, ενώ οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στις 10 Δεκεμβρίου.

Τα πυρά της αντιπολίτευσης δέχθηκε η δημοτική αρχή του δήμου Θεσσαλονίκης σχετικά με το θέμα του εορταστικού διάκοσμου εν όψει των Χριστουγέννων. Αφορμή για την κριτική της αντιπολίτευσης στάθηκε η έγκριση από το δημοτικό συμβούλιο του καλλιτεχνικού προγράμματος που θα πραγματοποιηθεί την εορταστική περίοδο.

Πάντως σύμφωνα με όσα ανέφερε ο αντιδήμαρχος Ανάπτυξης Πέτρος Λεκάκης, ο εορταστικός διάκοσμος θα ξεκινήσει να τοποθετείται από την ερχόμενη Τετάρτη. Σημειώνεται ότι η έναρξη των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί στις 10 Δεκεμβρίου.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης έκανε λόγο για μια φανταστική πρόταση του καθηγητή Απόστολου Βέττα για τον στολισμό της πόλης στις γιορτές, η οποία, όμως, όπως ανέφερε, ο δήμος άρχισε να την «κόβει».

Ο κ. Μπουτάρης χαρακτήρισε μίζερη την κριτική της αντιπολίτευσης σχετικά με το γεγονός ότι δε στολίστηκε ακόμα η πόλη καθώς και για το κόστος. «Κάθε χρόνο έχουμε γκρίνιες και παράπονα γιατί ο καθένας βλέπει υποκειμενικά το θέμα. Σε άλλους αρέσει το δέντρο στο Θερμαϊκό, το οποίο δε βυθίστηκε, αλλά μπάταρε λίγο, σε άλλους δεν άρεσε το δάσος στην Αριστοτέλους, σε άλλους δεν άρεσαν τα παγοδρόμια. Η ιδέα όμως του Βέττα ήταν φανταστική, του ζητήσαμε να στήσει ένα χριστουγεννιάτικο παραμύθι».  

Ξεκαθάρισε ότι αν και ο αρχικός σχεδιασμός κόστιζε 500.000, το ποσό αυτό θα μειωθεί αρκετά. «Δε ξέρουμε ακόμα πόσο θα κοστίσουν οι κατασκευές και τι θα γίνει με τις χορηγίες. Ξεκινήσαμε με μια εκτίμηση δαπάνης 500.000 ευρώ και είπαμε θα πέσει κάτω από 300.000. Κόψε – ράψε, κόψε -ράψε και βρες και τους χορηγούς δε γινόταν να προχωρήσουμε πιο γρήγορα. Τα λέω καθαρά και ας με βρίζουν, ο Θεός και η ψυχή μας το τι θα ακούσουμε στο τέλος. Έχουμε και το τρίο (σσ Κυριζίδης, Κουράκης, Αβαρλής) που έχουν καλό παρελθόν ντετέκτιβ, ψάχνατε, όμως φαντάσματα», σημείωσε ο δήμαρχος.

Όπως τόνισε ο κ. Μπουτάρης, «έκανε η ομάδα Βέττα την πρόταση, η οποία έγινε αποδεκτή». «Ήρθε και μας έπιασε πονοκέφαλος με τα λεφτά. Τι θα κάνουμε λοιπόν, θα ψάξουμε να βρούμε χορηγούς. Από Coca Cola έως τον Ομπάμα. Δε μπορεί να διαχειριστεί ο δήμος την ιστορία, διαφορετικά αν κάναμε μόνοι μας τους διαγωνισμούς θα ήμασταν έτοιμοι για τα Χριστούγεννα, το Πάσχα του 2018», τόνισε.

Ο δήμαρχος έστρεψε τα πυρά του και κατά των φορέων, οι οποίοι δε θα δίνουν τελικά χρήματα για τον στολισμό της πόλης. «Οι φορείς, οι οποίοι υποσχέθηκαν ότι θα δώσουν χρήματα από 25.000 ευρώ το κάθε επιμελητήριο, εξαφανίστηκαν. Και ο Εμπορικός Σύλλογος έβγαλε την ουρά του απέξω, λέγοντας ότι θα αναλάβει την Τούμπα», υπογράμμισε ο κ. Μπουτάρης. Κατά την ομιλία του στο δημοτικό συμβούλιο ανέφερε ότι κάθε χρόνια υπάρχει γκρίνια και πως σε όλες τις μεγάλες πόλεις οι περισσότερες εκδηλώσεις γίνονται στο κέντρο.

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Ανάπτυξης Πέτρος Λεκάκης ξεκαθάρισε ότι θα έρθουν στην Οικονομική Επιτροπή όλες οι χορηγίες που θα συμμετάσχουν στον εορταστικό διάκοσμο. «Ο δήμος θα αποδεχτεί δωρεές από τους χορηγούς σε αντικείμενα και σε κατασκευές, οι οποίες θα μείνουν σε μας» υπογράμμισε και πρόσθεσε:  «Να είστε σίγουροι ότι θα είναι διαφορετικά τα Χριστούγεννα φέτος». Όπως τόνισε ο κ. Λεκάκης, οι 140.000 ευρώ που δίνει ο δήμος είναι για 180 καλλιτεχνικές εμφανίσεις, από 300 καλλιτέχνες. Οι δημιουργικές ομάδες της πόλης θα την ζωντανέψουν ολόκληρη την πόλη». Η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Έλλη Χρυσίδου υπεραμύνθηκε των επιλογών για τις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και χαρακτήρισε σημαντικό το γεγονός ότι ανατέθηκε στον κ. Βέττα, σε έναν άνθρωπο της πόλης ο χριστουγεννιάτικος στολισμός.

Τα πυρά της αντιπολίτευσης

«Για τρίτη χρονιά είμαστε θεατές στο ίδιο έργο, λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα» τόνισε ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Εντάξει Δημήτρης Κούβελας. Από την πλευρά του ο Στάθης Παντελίδης έκανε λόγο για καθυστέρηση από την πλευρά του δήμου για την χριστουγεννιάτικη σεζόν, ενώ διερωτήθηκε με ποιον τρόπο θα δοθούν οι καντίνες και τα περίπτερα στην Αριστοτέλους. Για σκιές αναφορικά με τις χορηγίες μίλησε από την παράταξη Εντάξει ο Μάκης Κυριζίδης.

«Δεν είναι δυνατόν να μας φέρνει ο δήμος ένα μήνα πριν τα Χριστούγεννα τις εκδηλώσεις», σημείωσε από την πλευρά του ο δημοτικός σύμβουλος της Ανοιχτής Πόλης Γιώργος Αβαρλής, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα να υπάρχει έλεγχος των εταιρειών.