Skip to main content

Μπουτάρης: Εισιτήριο δύο ευρώ στον Ζωολογικό Κήπο της Θεσσαλονίκης

Αρμοδιότητες και στο δήμο για το παραθαλάσσιο μέτωπο και το Σέιχ Σου επιδιώκει ο Γ. Μπουτάρης. Μπαράζ εκδηλώσεων για την Ημέρα του Περιβάλλοντος.

Να περιέλθει στην αρμοδιότητα και του δήμου Θεσσαλονίκης το παραθαλάσσιο μέτωπο και το περιαστικό δάσος του Σέιχ Σου επιδιώκει ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης.

«Πιέζουμε να έρθει στην αρμοδιότητα και του δήμου Θεσσαλονίκης η θαλάσσια έκταση και το δάσος είναι μητροπολιτική αρμοδιότητα των δήμων. Θα μπορούσαμε να έχουμε μια διαδημοτική συνεργασία και για τα δύο και όχι να περιμένουμε από την Περιφέρεια και το Υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης» τόνισε ο κ. Μπουτάρης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.  

Αναφερόμενος στο Θερμαϊκό τόνισε ότι είναι «πεντακάθαρος», όπως είπε χαρακτηριστικά, αν και έχει κάποιες φορές προβλήματα ο βιολογικός καθαρισμός έχει ελαττώματα. «Η βρωμιά που εμφανίζεται στην επιφάνεια του Θερμαϊκού είναι φερόμενα υλικά, είτε από τις βροχές είτε από τον νοτιά. Δεν δημιουργούν πρόβλημα, παρά μόνο αισθητικό» σημείωσε. Ανέφερε, μάλιστα, ότι πέρσι κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού ψαρέματος που είχε γίνει, ορισμένα ψάρια τα έστειλαν για τοξικολογικές αναλύσεις στο πανεπιστήμιο και βρέθηκαν απόλυτα καθαρά. «Είχε και ψάρια ανοιχτής θαλάσσης, να μην αναφέρω και τα δελφίνια και τους κύκνους» σημείωσε.

Αναφερόμενος στη μετατροπή του ζωολογικού κήπου σε κήπο οικόσιτων ζώων που σχεδιάζει ο δήμος, μετά την απομάκρυνση στις 5 Ιουνίου των αρκούδων και των λύκων, ανακοίνωσε την απόφασή του να βάλει εισιτήριο. Μάλιστα, το προσδιόρισε στα δύο ευρώ για τους ενήλικες, ενώ η είσοδος για τα παιδιά θα είναι δωρεάν. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «ένας τέτοιος χώρος θέλει λεφτά για συντήρηση».  

Καμπάνια «Αγαπάω τα σκουπίδια μου»

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης επανέλαβε ότι στόχος της δημοτικής αρχής είναι να βελτιώσει το περιβάλλον συνολικά. Τόνισε ότι ο δήμος θα ξεκινήσει μια καμπάνια με τίτλο «Αγαπάω τα σκουπίδια μου». «Συμπεριφέρομαι στα σκουπίδια μου σαν να είναι ζωντανοί άνθρωποι, διότι είναι. Από τα σκουπίδια μπορούμε να βγάλουμε λεφτά, ο στόχος δεν είναι όμως αυτός, αλλά να έχουμε καλύτερο περιβάλλον. Διότι όπου και να περπατήσεις στην Ελλάδα ματώνει η ψυχή σου από τα σκουπίδια και μεις έχουμε στόχο να δείξουμε ότι είμαστε πολιτισμένοι άνθρωποι» υπογράμμισε.

Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη Τύπου για την Ημέρα Περιβάλλοντος


Βασική πολιτική του δήμου είναι να προχωρήσει η ανακύκλωση όλων των ειδών τόνισε από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Θανάσης Παππάς. «Έχουμε μειώσει τη μάζα των απορριμμάτων, όχι ικανοποιητικά για μας. Στόχος μας είναι να γίνει η Θεσσαλονίκη, πόλη της ανακύκλωσης» ανέφερε, προσθέτοντας ότι ο δήμος είναι έτοιμος να διαχειριστεί τα αστικά απόβλητα.  Ανακοίνωσε ότι στις 20 Ιουνίου θα πραγματοποιήσει η δημοτική αρχή το 1ο Φεστιβάλ Ανακύκλωσης στο Πολιτιστικό Κέντρο της Τούμπας, με εισιτήριο για την είσοδο στις εκδηλώσεις, «ένα ανακυκλώσιμο υλικό». Για το Φεστιβάλ η δημοτική αρχή έχει σχεδιάσει και μια μασκότ της ανακύκλωσης.

«Το περιβάλλον δεν πρέπει να το θυμόμαστε μόνο κάθε 5η Ιουνίου. Να πιέσουμε και να συμβάλλουμε στην ενημέρωση της κοινωνίας» σημείωσε από τη μεριά του ο Πάρις Μπίλλιας από το ΤΕΕ/ΤΚΜ.

Περίπου 20 φορείς θα συμμετάσχουν φέτος στο 5ο Green Party που θα πραγματοποιηθεί από τις 5 έως τις 7 Ιουνίου. Μια από τις εκδηλώσεις που ξεχωρίζει είναι στις 5 Ιουνίου το απόγευμα στο Κήπο των Εποχών, όπου ένα πλαστικό καράβι , 2 περίπου μέτρων, θα ριχτεί στο Θερμαϊκό Κόλπο. Πάνω στο καράβι το οποίο έφτιαξε ο καλλιτέχνης Γιώργος Κοσμίδης, θα υπάρχει ένα μήνυμα για το περιβάλλον. Το καράβι θα το τραβήξουν μέσα στη θάλασσα σκάφη με κωπηλάτες. Επίσης, την ίδια μέρα θα στηθεί και ένα αποχαιρετιστήριο πάρτι στο Κήπο των Εποχών για τις αρκούδες και τους λύκους που απομακρύνονται από το ζωολογικό κήπο.