Skip to main content

Μπουτάρης: Η ιστορία για το 12ο δημοτικό έχει λήξει

Αναστέλλεται η λειτουργία του 12ου δημοτικού - Στην επόμενη διετία δεν θα λειτουργούν σχολεία παράγκες και σε τέτοιες συνθήκες, είπε ο δήμαρχος

«Η ιστορία για το 12ο δημοτικό σχολείο έχει λήξει», ξεκαθάρισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, παρά τις αντιδράσεις και την παράσταση διαμαρτυρίας των γονέων σήμερα στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Μιλώντας από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου ο δήμαρχος σημείωσε ότι στην επόμενη διετία δεν θα λειτουργούν σχολεία παράγκες και σε τέτοιες συνθήκες.  

Αναφερόμενος στην απόφαση του δήμου για λύση της λειτουργικής αναστολής του σχολείου και στη διασπορά των μαθητών, που αποκάλυψε η Voria.gr, τόνισε ότι η ιστορία του 12ου δημοτικού δεν είναι καινούργιο θέμα. «Πριν το 2014 είχε γίνει μια προσπάθεια να μεταφερθεί το σχολείο, δεν θέλανε. Ο αντιδήμαρχος Θανάσης Παππάς το είπε ότι δεν θέλουμε να λειτουργούν τέτοια σχολεία σε παράγκες στην επόμενη διετία», τόνισε χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για «γαλατικό χωριό». Ο δήμαρχος χαρακτήρισε «άτιμο ψέμα» ότι έδωσε εντολή στους δημοτικούς συμβούλους Κουράκη – Δημητριάδη για να κάνουν μελέτη.

Ανακοινώνοντας την απόφαση του δήμου, ο αντιδήμαρχος Παιδείας Γιώργος Δημαρέλος σημείωσε ότι το 95% των μαθητών του σχολείου  θα μεταφερθούν στο 11ο δημοτικό στην περιοχή του Φαλήρου, στο σχολικό συγκρότημα 3ο και 17ο στην περιοχή Κρήτης και στο 94ο στην Δελφών. «Η ευθύνη μου ως αντιδημάρχου εκπαίδευσης είναι να σεβαστώ τις εκθέσεις των υπηρεσιών του δήμου. Είναι μονόδρομος», υπογράμμισε ο κ. Δημαρέλος. Σχολιάζοντας τη μεταφορά παιδιών, η οποία όπως είπε, κοστίζει 20.000 στην Περιφέρεια,  ανέφερε ότι θα πάψει για μαθητές από το Φάληρο.

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Περιβάλλοντος Θανάσης Παππάς έκανε λόγο για λυσσαλέες αντιδράσεις. «Να πάμε τα παιδιά σε κανονικές αίθουσες σχολείων. Αυτό έχουμε ως υποχρέωση» τόνισε μεταξύ άλλων στην τοποθέτησή του. «Ας ακολουθήσουν όποιο δρόμο θέλουν οι γονείς», σχολίασε αναφορικά με τα περί δικαστικής προσφυγής του Συλλόγου.

Για άδικη μεταχείριση και για εμμονή από την πλευρά της διοίκηση μίλησε η πρόεδρος  του Συλλόγου Γονέων του σχολείου Δήμητρα Καμπουράκη. «Μας έχετε καταντήσει επαίτες να ζητάμε το δικαίωμα των παιδιών να έχουν το σχολείο στη γειτονιά τους. Κανένα άλλο σχολείο δεν έχει κλείσει. Κλείνει από συγκεκριμένους αντιδημάρχους, και είναι ντροπή τους» τόνισε. «Ζητάμε ένα ψήφισμα που θα ζητάει να σωθεί το 12ο, να παραμείνει σε λειτουργία, να δείτε την μελέτη των κ.κ Κουράκη και Δημητριάδη που κοστίζει 20.000 ευρώ και να δημιουργήσετε μια επιτροπή που θα κάνει μελέτη για το μέλλον του σχολείου. Αλλιώς επιφυλασσόμαστε για κάθε νόμιμο μέσο» ανέφερε η κ. Καμπουράκη.

Να αναθεωρήσει τη στάση της κάλεσε τη διοίκηση ο δημοτικός σύμβουλος Ανδρέας Κουράκης, ξεκαθαρίζοντας πως δόθηκε εντολή από τον δήμαρχο για τη μελέτη.

«Η διοίκηση του δήμου είναι εκτεθειμένη στο θέμα με το 12ο Δημοτικό Σχολείο. Οφείλει να βρει μια λύση χθες -όχι σήμερα», υπογράμμισε ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Εντάξει», Σταύρος Καλαφάτης.

Όπως είπε, «είναι σαφές ότι η διοίκηση του δήμου ή δεν θέλει, ή δεν μπορεί να δώσει μια ρεαλιστική και ουσιαστική λύση στο θέμα με το 12ο Δημοτικό Σχολείο. Διαφορετικά δεν μπορούμε να εξηγήσουμε τις συνεχείς αλλαγές θέσεων της διοίκησης. Εδώ πια, τα έχουμε δει όλα».

«Τελικά, η λύση που βρήκε η διοίκηση, μόνον λύση δεν είναι. Ξεσπιτώνει μικρούς μαθητές, επειδή δεν κάνει το αυτονόητο: Όπως είχαμε προτείνει από την πρώτη στιγμή, να γίνουν μικρές επιδιορθώσεις στο υπάρχον κτίριο και να ζητηθεί, από την Εκκλησία, το κτίριο του παλιού σχολείου, το οποίο βρίσκεται υπό κατάληψη. Να επιδιορθωθεί αφού ενταχθεί σε κάποιο ευρωπαϊκό πρόγραμμα και να γίνει κατάλληλο για διδακτήριο», τόνισε.

Από την πλευρά της η επικεφαλής της παράταξης «Ανοιχτή Πόλη» Ρία Καλφακάκου  ζήτησε να υπάρξει μια πρόχειρη επισκευή  και να είναι ασφαλής ο χώρος ώστε να συνεχίζουν τα παιδιά να λειτουργούν για δύο χρόνια. Όπως είπε, το διάστημα αυτό να βρεθεί ένας άλλος χώρος είτε να δημιουργηθεί ένα άλλο σχολείο.
Έστω και αυτή την ύστατη ώρα υπάρχει η δυνατότητα να δοθεί λύση στο ζήτημα του 12ου δημοτικού σημείωσε ο εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Μιχάλης Κωνσταντινίδης.

Διαφορετικό χειρισμό του θέματος ζήτησε ο επικεφαλής του συνδυασμού «Μένουμε Θεσσαλονίκη» Κωνσταντής Σεβρής. «Όταν υπάρχει η διάθεση να κλείσει ένα σχολείο, πρόκειται για θέμα πρώτης προτεραιότητας. Αν κλείσει ένα σχολείο, είναι σαν να κλείνει μια κλινική», τόνισε.