Skip to main content

Μπουτάρης για Πόντιους: Κρίμα που κάνουν ξεχωριστές εκδηλώσεις

Ο δήμαρχος εμφανίστηκε θετικός στην πρόταση του επικεφαλής της αντιπολίτευσης Στ. Καλαφάτη για την έκδοση ψηφίσματος για τη Γενοκτονία των Ποντίων.

Κριτική στους ποντιακούς συλλόγους που και φέτος θα πραγματοποιήσουν διαφορετικές εκδηλώσεις για τη Γενοκτονία των Ποντίων άσκησε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.

Σύμφωνα με όσα είπε από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου, «φέτος η μια οργάνωση θα κάνει την εκδήλωση για τη Γενοκτονία στην Αγ. Σοφίας και η άλλη στην πλατεία Αριστοτέλους και πορεία προς τον Λευκό Πύργο». «Είναι κρίμα να χαλάνε τη δραστηριότητά τους οι δύο σύλλογοι για μια διαμάχη, που έχουν μεταξύ τους. Γιατί δε κάνουν μια ενιαία; Τους έχουμε προτείνει να γίνει μια εκδήλωση με όλους υπό την αιγίδα του δήμου και δε το δέχτηκαν», τόνισε ο κ. Μπουτάρης.

Ο δήμαρχος εμφανίστηκε θετικός στην πρόταση του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Σταύρου Καλαφάτη για την έκδοση ψηφίσματος καταδίκης για τη Γενοκτονία των Ποντίων.

«Δε σας κρύβω ότι θα περίμενα κ. δήμαρχε, είτε στις ανακοινώσεις σας, είτε εκτός Ημερήσιας Διάταξης, να γινόταν, από πλευράς διοίκησης, αναφορά στην Ημέρα Μνήμης της 19ης Μαΐου. Θα ήθελα να υπάρξει μια πρωτοβουλία από πλευράς Δήμου. Από τη στιγμή που δεν υπήρξε αυτή η πρωτοβουλία, καθώς έχουμε έτοιμο σχετικό ψήφισμα, το καταθέτουμε και ζητάμε την ψήφισή του», υπογράμμισε ο κ. Καλαφάτης.

Στο ψήφισμα των «Εντάξει» υπογραμμίζεται ότι «Το έγκλημα της Γενοκτονίας αποτελεί το ειδεχθέστερο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και η διεκδίκηση της διεθνούς αναγνώρισης του αποτελεί χρέος, πρωτίστως προς τα θύματα, αλλά επιπλέον και μια καλή υπηρεσία στην ανθρωπότητα». Υπογραμμίζεται «η συμπαράσταση στους δίκαιους αγώνες του Ποντιακού Ελληνισμού για τη διεθνοποίηση του ζητήματος της Γενοκτονίας» και καταγγέλλεται «οποιαδήποτε προσπάθεια πατριδοκαπηλείας, όσο και η μηδενιστική αντίληψη των εννοιών της πατρίδας και του έθνους».

Με το ψήφισμα καλούνται «η κυβέρνηση να λάβει σαφείς αποστάσεις από προσωπικές απόψεις υψηλόβαθμων στελεχών, τα οποία προσβάλλουν ή προσπαθούν να αποδομήσουν το ζήτημα της Γενοκτονίας», η Τουρκία «να συμφιλιωθεί με το παρελθόν της και με δημοκρατικό πνεύμα να προχωρήσει στις ενέργειες εκείνες που θα της επιτρέψουν να αποβάλλει το ηθικό βάρος από την άρνηση ενός τέτοιου ειδεχθούς εγκλήματος» και η Διεθνής Κοινότητα «να λάβει ουσιαστικά μέτρα».