Skip to main content

Μπουτάρης για Παλατάκι: Να μετατραπεί σε Κέντρο Απανταχού Ελληνισμού

Κέντρο Απανταχού Ελληνισμού, στο οποίο θα έχει μια ιδιαίτερη θέση ο ποντιακός ελληνισμός, προτείνει να δημιουργηθεί στο Παλατάκι ο δήμαρχος

Την αξιοποίηση του Κυβερνείου και την μετατροπή του σε «Κέντρο Απανταχού Ελληνισμού», με ιδιαίτερη θέση για τον ποντιακό ελληνισμό, επανέλαβε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.

Μάλιστα, για το θέμα έχει ήδη επαφές και σε συνεννόηση με τον δήμαρχο Καλαμαριάς Θεοδόση Μπακογλίδη.

«Η ιδέα είναι να γίνει το «Κέντρο του Απανταχού Ελληνισμού» και εκεί να έχει μια ιδιαίτερη θέση ο ποντιακός ελληνισμός. Έχει μια μεγάλη ιστορία ο ποντιακός ελληνισμός, έχει μια γενοκτονία στη μέση», υπογράμμισε ο κ. Μπουτάρης.

Όπως ανέφερε, η διαχείρηση του Κυβερνείου είναι στην αρμοδιότητα του ΥΜΑΘ, προτείνοντας να το διεκδικήσουν για να προχωρήσουν την ιδέα αξιοποίησής του.

Κάλεσε την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να αναλάβει τις ευθύνες της και να χρηματοδοτήσει το έργο. «Η Περιφέρεια πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες. Με τον κ. Μπακογλίδη έχουμε συνεννοηθεί, καθώς το Παλατάκι ανήκει στο δήμο Καλαμαριάς. Είπαμε να πιέσουμε την Περιφέρεια να δώσει προγράμματα που θα αφορούν το συγκεκριμένο έργο για να χρηματοδοτηθεί», ανέφερε.

Ο δήμαρχος αναφέρθηκε και στο κτήριο, όπου στέγαζε τα τελευταία χρόνια η κατάληψη Libertatia και το οποίο πυρπολήθηκε κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου για το Μακεδονικό.

Από την επίθεση το διατηρητέο κτήριο κάηκε ολοσχερώς και ο δήμαρχος σήμερα πρότεινε να γίνει μια προσπάθεια αναστήλωσης του.

«Κάηκε το σπίτι στη λεωφόρο Στρατού, δεν ξέρει κανένας σε ποιον ανήκει και πρέπει να δούμε εάν αξίζει να το αναστηλώσουμε. Είναι ένα σπίτι ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής», τόνισε.

Ο κ. Μπουτάρης όμως, ξεκαθάρισε ότι είναι «δουλειά της Περιφέρειας να ανασκουμπωθεί και να πει ότι στηρίζει τον δήμο Θεσσαλονίκης, να δει σε ποιον ανήκει και να εξετάσει σε ποια προγράμματα μπορεί να μπει για να χρηματοδοτηθεί». «Θα το κυνηγήσουμε αλλά ο δήμος δεν έχει λεφτά αλλά το θέλει αυτό το ακίνητο», υπογράμμισε.