Skip to main content

Μπουτάρης για ΟΑΣΘ: Η τρέλα αυτή πρέπει να σταματήσει

Ανακοίνωση της Διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης σχετικά με την επί εννέα ημέρες επίσχεση εργασίας των εργαζομένων του ΟΑΣΘ

Επίθεση στους εργαζόμενους και τη διοίκηση του ΟΑΣΘ, εξαιτίας της «τρέλας» τής επί εννέα ημερών επίσχεσης εργασιών που έχει «φτάσει την πόλη και τους Θεσσαλονικείς στο απροχώρητο», εξαπολύει με ανακοίνωσή της η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης, τονίζοντας πως «η κατάσταση είναι απαράδεκτη και δεν περιποιεί τιμή σε κανέναν».

«Οι εργαζόμενοι δικαιούνται, βεβαίως, να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους. Δεν δικαιούνται όμως να κρατούν όμηρο μια ολόκληρη πόλη», αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση, η οποία συνεχίζει στρεφόμενη κατά της στάσης της διοίκησης του Οργανισμού. «Προβαίνει πλέον σε προτάσεις για τη μείωση του κόστους λειτουργίας του Οργανισμού, τώρα που «ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι» και έχει εξαγγελθεί η θέση σε εκκαθάριση του Οργανισμού. Θα μπορούσε κάλλιστα να το έχει πράξει εδώ και καιρό που αδυνατεί να καταβάλει τις υποχρεώσεις της προς εργαζόμενους και προμηθευτές, ώστε να μην συμβάλλει και αυτή στην ομηρία και στην ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού της Θεσσαλονίκης», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Καλεί, τέλος, την ΠΕΔΚΜ και την ΠΚΜ να αναλάβει πρωτοβουλία ώστε «να επεξεργαστούμε από κοινού με τους φορείς της πόλης έναν σχεδιασμό εκτάκτου ανάγκης, δεδομένου ότι τα προβλήματα του Οργανισμού δεν φαίνεται να επιλύονται, ακόμη και μετά την καταβολή των δεδουλευμένων των τελευταίων μηνών που θα οδηγήσουν σε άρση της επίσχεσης εργασίας».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του δήμου:

«Η επί εννέα ημέρες συνεχιζόμενη επίσχεση εργασίας που έχουν κηρύξει οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ διεκδικώντας δεδουλευμένα δύο μηνών έχει φτάσει την πόλη και τους Θεσσαλονικείς στο απροχώρητο. Η τρέλα αυτή πρέπει να σταματήσει.

Οι εργαζόμενοι δικαιούνται, βεβαίως, να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους. Δεν δικαιούνται όμως να κρατούν όμηρο μια ολόκληρη πόλη. Υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να διεκδικήσει κανείς τα δικαιώματά του, αναζητώντας και κοινωνικές συμμαχίες, που έως τώρα δεν τις επιδίωξε. Αλλά η επί εννέα συνεχείς ημέρες επίσχεση εργασίας δεν υποδεικνύει ούτε κοινωνική ευαισθησία ούτε και συναίσθηση της κοινωνικής ευθύνης που θα έπρεπε να διακατέχει τους εργαζόμενους του ιδιωτικού αλλά επιδοτούμενου ΟΑΣΘ που σε μονοπωλιακές συνθήκες έχει αναλάβει το συγκοινωνιακό έργο στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης. Πόσω μάλλον που υπάρχουν επίσημες διαβεβαίωσεις ότι το ποσό που επιδικάστηκε στον ΟΑΣΘ με τη διαδικασία της Διαιτησίας είναι θέμα χρόνου να μπει στους λογαριασμούς του Οργανισμού.

Η Διοίκηση του ΟΑΣΘ, από την άλλη, προβαίνει πλέον σε προτάσεις για τη μείωση του κόστους λειτουργίας του Οργανισμού, τώρα που «ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι» και έχει εξαγγελθεί η θέση σε εκκαθάριση του Οργανισμού. Θα μπορούσε κάλλιστα να το έχει πράξει εδώ και καιρό που αδυνατεί να καταβάλει τις υποχρεώσεις της προς εργαζόμενους και προμηθευτές, ώστε να μην συμβάλλει και αυτή στην ομηρία και στην ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού της Θεσσαλονίκης.

Το αρμόδιο Υπουργείο Μεταφορών καλώς άνοιξε το θέμα του ΟΑΣΘ, πρέπει όμως και να βρει τρόπο να το κλείσει χωρίς να πληγεί η πόλη και η οικονομία της. Δεν είναι δυνατόν να φαντάζεται κανείς ότι η Θεσσαλονίκη θα πορευτεί σε αυτές τις συνθήκες στυγνού εκβιασμού και με τη δαμόκλειο σπάθη των απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων να επικρέμαται διαρκώς από πάνω της έως το 2019 όταν, σύμφωνα με τα εξαγγελλόμενα, θα λήξει το δράμα του ΟΑΣΘ. Δεν είναι δυνατόν, επίσης, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, με ένα εκατομμύριο κατοίκους, να μένει χωρίς το μοναδικό μέσον αστικής συγκοινωνίας και χωρίς καμία εναλλακτική πρόβλεψη.

Οι υπεύθυνοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Η Θεσσαλονίκη δεν αντέχει άλλο χωρίς το μοναδικό μέσο μαζικής μετακίνησης. Η κατάσταση είναι απαράδεκτη και δεν περιποιεί τιμή σε κανέναν.

Στο μεταξύ, καλούμε την ΠΕΔ Κ. Μακεδονίας και την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας να αναλάβουν πρωτοβουλία ώστε να επεξεργαστούμε από κοινού με τους φορείς της πόλης έναν σχεδιασμό εκτάκτου ανάγκης, δεδομένου ότι τα προβλήματα του Οργανισμού δεν φαίνεται να επιλύονται, ακόμη και μετά την καταβολή των δεδουλευμένων των τελευταίων μηνών που θα οδηγήσουν σε άρση της επίσχεσης εργασίας».