Skip to main content

Μπουτάρης για το «Μακεδονία»: Έκανα παρατυπία, λυπάμαι αν ενόχλησα

Πώς απάντησε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης στις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε η αναφορά του στα Σκόπια ως «Μακεδονία», σε συνέντευξή του.

Για «παρατυπία» του έκανε λόγο ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, απαντώντας στη σωρεία αντιδράσεων που προκάλεσε η αναφορά του στα Σκόπια ως «Μακεδονία», κατά τη διάρκεια συνέντευξής του σε τηλεοπτικό σταθμό της ΠΓΔΜ (δείτε εδώ).

Μιλώντας στο δημοτικό συμβούλιο, ο κ. Μπουτάρης είπε πως «έκανα μια παρατυπία. Αποκάλεσα κάμποσες φορές την ΠΓΔΜ "Σκόπια", άλλες "Σλαβομακεδονία" και άλλες "Μακεδονία". Εάν αυτό ενόχλησε κάποιους λυπάμαι πολύ».

Ο δήμαρχος είπε πως αυτό που τόνιζε σε όλη τη διάρκεια της συνέντευξής του είναι ότι «αναρωτιέμαι γιατί εσείς οι Σλάβοι δεν αναδεικνύετε τη δική σας ιστορία και κλέβετε ιστορικά στοιχεία λέγοντας πως είστε απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου».

Τόνισε ακόμη πως ο δήμος δεν ασκεί εξωτερική πολιτική και πως συντάσσεται με τις προσπάθειες της κυβέρνησης για την ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο χώρες. «Δεν θα λύσουμε τώρα τις όποιες ιστορικές διαφωνίες μας. Ας αφήσουμε για λίγο στην άκρη τα προβλήματα. Μας ενδιαφέρει η ανάπτυξη του εμπορίου και του τουρισμού. Στην ΠΓΔΜ έχουν τώρα μια μία κυβέρνηση υπηρεσιακή και φανατική, όταν αποκτήσουν μια σοβαρή κυβέρνηση, θα δούμε πώς μπορεί να λυθεί το ζήτημα της ονομασίας».