Skip to main content

Μπουτάρης για διαγωνισμούς: Αν κάναμε λάθος, θα το πληρώσουμε

Το πόρισμα εσωτερικού ελέγχου για την επισκευή κάδων απορριμμάτων έδειξε σοβαρότατες ευθύνες στελεχών του δήμου και μελών της Οικονομικής Επιτροπής.

Εντολή για Ένορκη Διοικητική Εξέταση έδωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, μετά το πόρισμα εσωτερικού ελέγχου για το θέμα των διαγωνισμών στην Καθαριότητα.

Ο κ. Μπουτάρης ζήτησε μάλιστα από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας - Θράκης να του υποδείξει ένα άτομο (διευθυντή Καθαριότητας από άλλο δήμο) και, όπως είπε, μόλις έχει την απάντησή αυτή, θα ξεκινήσει και η διαδικασία της ΕΔΕ.  

Το πόρισμα εσωτερικού ελέγχου για την επισκευή κάδων απορριμμάτων, σύμφωνα με την εφημερίδα «Θεσσαλονίκη», έδειξε σοβαρότατες ευθύνες στελεχών του δήμου καθώς και μελών της Οικονομικής Επιτροπής.

Ειδικότερα από τον έλεγχο προέκυψαν σημαντικές παρατυπίες σε όλα τα στάδια του διαγωνισμού, ενώ αναφέρονται ακόμη και περιστατικά αλλοίωσης εγγράφων. Οι ελεγκτές διαπίστωσαν ότι το σύστημα διενέργειας διαγωνισμών του δήμου είναι ιδιαίτερα ευάλωτο, με αποτέλεσμα να υποπίπτει σε σοβαρότατες παρατυπίες, οι οποίες πλήττουν τη νομιμότητα της όλης διαδικασίας, εκθέτοντας το δήμο στον κίνδυνο σοβαρής οικονομικής ζημίας.

«Είμαστε εδώ για να υπηρετούμε το δημόσιο και να σεβόμαστε το δημόσιο χρήμα. Αν κάνουμε κάποιο λάθος θα το πληρώσουμε. Αλλά πάνω από όλα θα το πούμε. Δεν θα το κρύψουμε» τόνισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης. Ο δήμαρχος επανέλαβε ότι τα προβλήματα με τους διαγωνισμούς και τις προμήθειες είναι θέμα που αφορά όλη την Ελλάδα και όχι μόνο τον δήμο Θεσσαλονίκης. «Η διαδικασία που ακολουθάμε είναι αυτός που προβλέπει ο νόμος» ξεκαθάρισε, σημειώνοντας ότι έχει κληθεί στην Οικονομική Επιτροπή να δώσει εξηγήσεις ο προμηθευτής.  

Τι έδειξε το πόρισμα εσωτερικού ελέγχου

Ο έλεγχος τον οποίο διενήργησε το αυτοτελές τμήμα εσωτερικού ελέγχου αφορά μόνον έναν από τους δύο διαγωνισμούς της διεύθυνσης Ανακύκλωσης και Διαχείρισης Αστικών Απορριμμάτων, για τους οποίους η αρμόδια επίτροπος διαπίστωσε ότι υπήρξαν σοβαρότατες παρατυπίες, αρνούμενη να εγκρίνει τις πληρωμές στην ανάδοχο εταιρεία. Μετά τη δημοσιοποίηση του θέματος ο δήμαρχος έδωσε εντολή να γίνει εσωτερικός έλεγχος, προκειμένου να διαπιστωθεί για ποιους λόγους υπήρξαν τέτοιες παρατυπίες και για το εάν υπήρξε ή όχι δόλος.

Σύμφωνα με πληροφορίες το πόρισμα του αυτοτελούς τμήματος εσωτερικού ελέγχου διαπιστώνει σειρά σοβαρότατων παρατυπιών, κυριότερες εκ των οποίων είναι οι ακόλουθες:

1. Οι αρμόδιες επιτροπές (Διενέργειας Διαγωνισμού και Οικονομική) έπρεπε εξ αρχής να κηρύξουν άγονο το διαγωνισμό. “Ο διαγωνισμός θα έπρεπε να κηρυχθεί άγονος από το πρώτο στάδιο κατάθεσης των δικαιολογητικών, διότι και οι δύο συμμετέχουσες εταιρείες θα έπρεπε να απορριφθούν λόγω ελλείψεων στα δικαιολογητικά επί ποινή αποκλεισμού”, σημειώνεται στο πόρισμα. Επιρρίπτονται μάλιστα ευθύνες και στην Οικονομική Επιτροπή, επειδή δεν προέβη σε έλεγχο της πληρότητας των φακέλων δικαιολογητικών και τεχνικών προσφορών.

2. Ειδικότερα όσον αφορά την ανάδοχο εταιρεία σημειώνεται ότι αυτή “κατά τη διενέργεια και αξιολόγηση του διαγωνισμού προσκόμισε ανακριβείς υπεύθυνες δηλώσεις όσον αφορά το απασχολούμενο προσωπικό”. Σύμφωνα με πληροφορίες η ανάδοχος ήταν μία εταιρεία χωρίς μόνιμους εργαζόμενους! Συγκεκριμένα δεν προσκόμισε θεωρημένη κατάσταση απασχολούμενου προσωπικού ούτε ασφαλιστική ενημερότητα. Μάλιστα ο νόμιμος εκπρόσωπός της δήλωσε εγγράφως ότι η εταιρεία δεν διαθέτει μόνιμο προσωπικό, αλλά πως συνάπτει συμφωνητικά συνεργασίας με τεχνίτες, όταν παρίσταται ανάγκη.

3. Όπως είχε διαπιστώσει και η επίτροπος, έτσι και ο εσωτερικός έλεγχος εντόπισε ότι η ανάδοχος εταιρεία δεν διέθετε άδεια λειτουργίας την περίοδο διενέργειας του διαγωνισμού. Επιπλέον εκτός της άδειας λειτουργίας η ανάδοχος εταιρεία στερούταν και συστήματος διαχείρισης ποιότητας (ISO9001), το οποίο απαιτούσε όμως η διακήρυξη. Επίσης δεν υπήρχαν πιστοποιητικά γνησιότητας για τα χρησιμοποιούμενα ανταλλακτικά με τα οποία θα γινόταν η επισκευή των κάδων, κάτι που επίσης απαιτούσε η διακήρυξη.

4. Ανάλογες και σοβαρότερες παρατυπίες εντοπίστηκαν και για τη δεύτερη συμμετέχουσα στο διαγωνισμό. Παρ’ όλα αυτά όμως η Επιτροπή Διαγωνισμού έκανε δεκτούς και τους δύο φακέλους και προχώρησε στο επόμενο στάδιο του διαγωνισμού. Εκεί διαπίστωσε παρεκκλίσεις ως προς τους τεχνικούς όρους της διακήρυξης και πρότεινε στην Οικονομική Επιτροπή την απόρριψη των τεχνικών προσφορών των δύο εταιρειών και την επανάληψη του διαγωνισμού. Κατά αυτής της απόφασης κατέθεσε ένσταση η ανάδοχος εταιρεία, η οποία έγινε δεκτή κι έτσι της κατακυρώθηκε ο διαγωνισμός.

Τους «Εντάξει» δείχνει ο Μπουτάρης για τη δημοσιοποίηση του πορίσματος

Τον δημοτικό σύμβουλο της παράταξης «Εντάξει» έδειξε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης για τη δημοσιοποίηση του πορίσματος, το οποίο είχε στα χέρια του ο κ. Μπουτάρης από τις 13 Οκτωβρίου. Ωστόσο, ο δήμαρχος δεν το έδωσε στους δημοτικούς συμβούλους καμίας παράταξης παρά μόνο, όπως είπε, στον Μάκη Κυριζίδη, από την παράταξη του Σταύρου Καλαφάτη. Αναφερόμενος στη δημοσιοποίηση του πορίσματος, ο δήμαρχος τόνισε ότι ο κ. Κυριζίδης το διέρρευσε, τον οποίο, όπως είπε, είχε προειδοποιήσει να μην κάνει κάτι τέτοιο.