Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Σχέδιο δράσης υπό το φόβο του κλεισίματος των συνόρων

Συστήνεται ομάδα εργασίας που θα εκπονήσει σχέδιο αντιμετώπισης πιθανής έντονης έλευσης προσφύγων - Ευρεία σύσκεψη στο δημαρχείο

Ευρεία σύσκεψη είχε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, με εκπροσώπους της Αστυνομίας, του Γ' Σώματος Στρατού, του Λιμενικού και Υγειονομικών Υπηρεσιών, αλλά και άλλους δημάρχους, με φόντο τις διαρκώς αυξανόμενες προσφυγικές ροές προς τη Βόρεια Ελλάδα και υπό τον θόρυβο που προκάλεσαν τα σενάρια για ανέγερση φράχτη από την πΓΔΜ.

Αντικείμενο ήταν η σύσταση ομάδας εργασίας, η οποία καλείται μέχρι την επόμενη εβδομάδα να εκπονήσει σχέδιο αντιμετώπισης πιθανής έντονης έλευσης προσφύγων στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας. «Αυτό το σχέδιο θα είναι λεπτομερές και θα εμπεριέχει το τι θα πράξει ο καθένας όταν το πρόβλημα προκύψει. Θα δημιουργηθεί μία ομάδα εργασίας, που θα περιγράψει το σχέδιο, προκειμένου την επόμενη εβδομάδα να το πάρουμε στα χέρια μας», είπε ο κ. Μπουτάρης μετά τη σύσκεψη και πρόσθεσε πως «με τη σειρά μας, θα το μελετήσουμε και θα το διαμορφώσουμε κατάλληλα και, ακολούθως, θα κατατεθεί στο υπουργείο».

«Δεν είναι σχέδιο εργασιών, είναι μια πρόταση προς την κεντρική διοίκηση. Αναλαμβάνουμε την πρωτοβουλία να βοηθήσουμε τον τόπο μας», τόνισε ο ίδιος και επισήμανε ότι «έως τώρα δεν λάβαμε καμία σχετική εισήγηση». «Δεν περιμένουμε να μας πουν αυτοί τι θα κάνουμε, αναλαμβάνουμε εμείς την πρωτοβουλία ώστε να φροντίσουμε τον τόπο μας», ξεκαθάρισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Η εν λόγω ομάδα δράσης θα αποφασίσει σχετικά με τη δημιουργία καταυλισμού ή καταυλισμών προσφύγων, με πιθανή λύση τη κατασκευή σε χώρο στη Σίνδο. Όπως κατηγορηματικά σημείωσε ο κ. Μπουτάρης, το σχέδιο δεν θα περιλαμβάνει «hot spots» (κέντρων υποδοχής προσφύγων).

Ερωτηθείς σχετικά με δημοσιεύματα περί σχεδίων των Σκοπιανών για ανέγερση φράχτη στα σύνορα με την Ελλάδα, στην Ειδομένη, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο εν λόγω φράχτης δεν θα κατασκευαστεί σύντομα, λόγω της ροής ευρωπαϊκών κονδυλίων προς την πΓΔΜ για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, ωστόσο εκτίμησε πως θα υπάρξει μια ανάσχεση, «μια καθυστέρηση στο ποιοι και πότε θα περάσουν τα σύνορα».