Skip to main content

Πλωτό φωτεινό αστέρι μέσα στον Θερμαϊκό τα Χριστούγεννα

Παρουσιάστηκε στο δημοτικό συμβούλιο η πρόταση για τον χριστουγεννιάτικο στολισμό της Θεσσαλονίκης. Την επιμελήθηκε ο σκηνογράφος Απ.Βέττας.

Για προσπάθεια να στηθεί ένα χριστουγεννιάτικο παραμύθι έκανε λόγο ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, κατά την παρουσίαση πρότασης για τον χριστουγεννιάτικο στολισμό της πόλης (δείτε εδώ σχετικό δημοσίευμα της Voria.gr).

Ο σχεδιασμός πραγματοποιήθηκε από τον καθηγητή της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, Αρχιτέκτονα – Σκηνογράφο, Απόστολο Βέττα και παρουσιάστηκε σήμερα στο δημοτικό συμβούλιο.

«Θέλαμε ένα χριστουγεννιάτικο παραμύθι που να έχει Χριστούγεννα και την υποδοχή του νέου έτους. Αυτό το παραμύθι μόνο από έναν σκηνογράφο μπορεί να στηθεί» είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος, σημειώνοντας πως «εκείνο που μετράει είναι να στηθεί ένα σκηνικό που να τραβάει τον κόσμο είτε από το εσωτερικό είτε από το εξωτερικό». «Ήδη έχουμε κουβεντιάσει πως θα φέρουμε επισκέπτες στη πόλη από τις γύρω περιοχές και από τα Βαλκάνια. Πρέπει να καταλάβουμε ότι είναι γιορτή αγοράς παρά εκκλησίας».

Κατά την ομιλία του ο δήμαρχος έκανε έναν απολογισμό των προηγούμενων ετών. «Η πρώτη φορά που προσπαθήσαμε είχαμε ένα ατυχές περιστατικό, κάθισε το δέντρο στη θάλασσα, ήταν μια ατυχής στιγμή, δε βούλιαξε αλλά ένα κομματάκι του. Η επόμενη χρονιά, είχαμε μια πίεση από τα επιμελητήρια να το αναλάβουν αυτοί. Τότε, είχαμε ένα καρακατσιουλιό και ειδικά η ιστορία με το λούνα παρκ το οποίο όχι μόνο δεν βοηθούσε αλλά ταλαιπωρούσε την αγορά», υπογράμμισε ο κ. Μπουτάρης, ο οποίος όπως ανέφερε, «θα ακουστούν και φέτος γκρίνιες».

Το σκαρί – φάτνη και το προσφυγικό  

Με οδηγό δύο λέξεις, το όνειρο και την αισιοδοξία, σχεδίασε ο Απόστολος Βέττας τον φετινό εορταστικό διάκοσμο για τη Θεσσαλονίκη. Η περιοχή που θα τοποθετηθεί διάκοσμος αλλά και θα πραγματοποιηθούν χριστουγεννιάτικες δράσεις είναι το τρίγωνο πλατεία Δικαστηρίων – Αριστοτέλους – ΔΕΘ.

Στο σαλόνι της πόλης, την πλατεία Αριστοτέλους, θα συμβαίνουν τα πάντα, ανέφερε κατά την παρουσίαση ο κ. Βέττας. Μίλησε για ένα παραδοσιακό στοιχείο, ένα σκαρί, στη βάση του οποίου θα βρίσκεται μια γυναίκα, η οποία θα κρατάει ένα μωρό ενώ διάφορα ζώα θα πηγαίνουν να προσκυνήσουν τη γέννηση. «Η ερμηνεία τη φάτνης, δεν είναι μόνο ιστορικά τι συνέβη σε αυτή τη γυναίκα που έφυγε από την Αίγυπτο, αλλά και για κάθε γυναίκα που στα σωθικά ενός πλοίου, έχει γεννήσει ένα παιδί» τόνισε ο κ. Βέττας.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, ένα φωτεινό πλωτό αστέρι θα βρίσκεται μέσα στο Θερμαϊκό και το οποίο θα διακρίνεται από την παραλία. Παράλληλα, άλλα οκτώ αστέρια φωτιζόμενα θα υπάρχουν σε διάφορα σημεία της πόλης, όπως επίσης θα τοποθετηθούν τέσσερα χριστουγεννιάτικα δέντρα, ένα εκ των οποίων στο λιμάνι, στο Μουσείο Κινηματογράφου.    

Όπως θα ανηφορίζουν οι επισκέπτες στον πεζόδρομο της Αριστοτέλους, μια κατασκευή – ένας κύβος ρούμπικ, θα είναι το σπίτι του Άι – Βασίλη. Στην πλατεία Αρχαίας Αγοράς θα υπάρχει ένα παζάρι, μια μικρή αγορά καθώς και μια αλυσιδωτή σειρά κατασκευών - τύπου λούνα παρκ.  

«Η πόλη σε αυτή την περίοδο πρέπει να ενεργοποιήσει τη δύναμη των νέων, υπό τη μορφή διαφόρων δράσεων όπως η μουσική ο χορός το θέατρο, να γεμίσουν την πόλη, για να τονωθεί η ψυχολογία του κόσμου και μπουν στα μαγαζιά να ψωμίσουν», υπογράμμισε.  

Ο κ. Βέττας έκανε λόγο για έναν πλούσιο και πυκνό διάκοσμο με ζωντανές δράσεις και εκδηλώσεις.

Παράλληλα, σινιάλα - άγγελοι θα τοποθετηθούν σε διαφορετικά σημεία της πόλης, όπου στα σημεία εκείνα θα λαμβάνουν χώρα διάφορες εκδηλώσεις - δράσεις.

Εορταστικός διάκοσμος θα τοποθετηθεί και σε άλλα σημεία της πόλης, όπως ο πεζόδρομος της Αγίας Σοφίας, ο κόμβος δημαρχείου, η πλατεία Δικαστηρίων καθώς και σε δρόμους όπως η Τσιμισκή και η λεωφόρος Μ. Αλεξάνδρου. Παράλληλα, εορταστικός διάκοσμος θα τοποθετηθεί και στις υπόλοιπες δημοτικές κοινότητες.