Skip to main content

Μπουτάρης:Δεν μου αρέσει πολύ η Νέα Παραλία,ήταν έργο Παπαγεωργόπουλου

Δεν είμαι φαν του ΣΥΡΙΖΑ αλλά όταν πάω στην Αθήνα θα πρέπει να βρούμε τις πόρτες ανοιχτές και ένα αφτί να μας ακούει, τονίζει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Στόχος είναι να χτίσουμε ένα καλύτερο οικονομικό μέλλον για τη Θεσσαλονίκη, αξιοποιώντας το παρελθόν της πόλης, τονίζει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, σε συνέντευξή του στο ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSAmed, προσθέτοντας ότι στη πόλη συμβίωναν κατά το παρελθόν Εβραίοι, Τούρκοι και Έλληνες.

Ο κ. Μπουτάρης υπογραμμίζει ότι υπάρχουν σχέδια για την ανάδειξη όλων αυτών των πολιτισμών.

«Γιορτάζουμε την εβραϊκή ιστορία και θα ιδρύσουμε ένα σχολείο σεφαραδίτικης γλώσσας», προσθέτει ο κ. Μπουτάρης, ενώ αναφερόμενος στον Ατατούρκ σημειώνει ότι ο ιδρυτής της Τουρκικής Δημοκρατίας «έχει ένα ενδιαφέρον για εμάς».

«Το σπίτι του ξανάνοιξε για το κοινό ως μουσείο το 2015, έχουμε ονομάσει το δρόμο δίπλα από αυτό, όπως ήταν κάποτε. Πολλοί άνθρωποι που δεν τους αρέσουν οι Τούρκοι είναι θυμωμένοι για αυτό και επιτίθενται σε εμένα, αλλά κάποιοιάλλοι το εγκρίνουν. Το αποτέλεσμα; Περισσότεροι από 100.000 Τούρκοι επισκέπτες στην πόλη σε ένα χρόνο», σημειώνει ο κ. Μπουτάρης.

Ερωτηθείς για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου (Νέα Παραλία) των Νικηφορίδη - Κουόμο, που όπως μάλιστα αναφέρει το ιταλικό πρακτορείο έχει βραβευτεί και έχει δώσει αρκετά χιλιόμετρα χώρου μπροστά στη θάλασσα, τα οποία απολαμβάνουν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης εμφανίζεται επικριτικός σημειώνοντας: «Δεν μου αρέσει πάρα πολύ, ήταν έργο του προκατόχου μου. Είμαστε η μόνη παραθαλάσσια πόλη στη Μεσόγειο που δεν έχει βάρκες στην ακτή, μια μαρίνα. Το σχέδιο αυτό χωρίζει την πόλη από τη θάλασσα. Αλλά αυτό είναι κάτι που θα διορθώσουμε».

Αναφερόμενος στο προσφυγικό ζήτημα, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης λέει ότι «πρόσφυγες και μετανάστες είναι για μένα ένα και το αυτό» και προσθέτει ότι η Ευρώπη δεν κάνει όσα οφείλει. Προτείνει, μάλιστα, να μοιραστεί ισορροπημένα το βάρος στους δημάρχους και να προσληφθούν οι ενήλικες πρόσφυγες σε εποχικές εργασίες, τη στιγμή που τα παιδιά τους θα πηγαίνουν στο σχολείο.

«Αντί να παίρνουμε κόσμο από τα Βαλκάνια και άλλες χώρες, δε θα ήταν καλύτερο οι εργασίες να γινόταν από Σύριους που είναι ήδη εδώ;».

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο Γιάννης Μπουτάρης είναι μέλος μια οικογένειας οινοπαραγωγών με το καλύτερο όνομα στη χώρα, ο οποίος εξελέγη ως ανεξάρτητος υποψήφιος πριν από έξι χρόνια, ενώ προσθέτει ότι όταν ανέλαβε τα καθήκοντα του τα οικονομικά του δήμου ήταν σε δεινή θέση.

Πιο συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι κατά την ανάληψη του Δήμου υπήρχε έλλειμμα 50 εκ. ευρώ, ο προκάτοχος του (Βασίλης Παπαγεωργόπουλος) ήταν στη φυλακή, ενώ η χρηματοδότηση των δήμων ήταν μειωμένη κατά 40% εν μέσω οικονομικής κρίσης.

Το δημοσίευμα γράφει ότι οι κινήσεις του του κ. Μπουτάρη ήταν να μειώσει τα δημοτικά έξοδα κατά 30% και να μειώσει τον αριθμό των δημοτικών υπαλλήλων από 5.500 σε 3.500, αξιοποιώντας ευρωπαϊκά κονδύλια στήριξης. «Σήμερα οι λογαριασμοί είναι σε τάξη και μπορούμε και ακόμη καλύτερα», τονίζει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Σχολιάζοντας την κυβέρνηση, ο Γιάννης Μπουτάρης λέει ότι είναι υποχρεωμένος να συνεργαστεί με οποιαδήποτε κυβέρνηση προκειμένου να επιτελέσει το έργο του, ενώ τονίζει ότι «δεν είμαι φαν του ΣΥΡΙΖΑ αλλά όταν πάω στην Αθήνα θα πρέπει να βρούμε τις πόρτες ανοιχτές και ένα αφτί να μας ακούει». Μάλιστα, επισημαίνει ότι «ένας δήμαρχος δεν πρέπει να σκέφτεται περισσότερο ένα πολιτικό κόμμα αλλά το πώς θα πετύχει το στόχο του», τονίζει.