Skip to main content

Τον Οκτώβριο αρχίζουν μαθήματα τα προσφυγόπουλα-Σχέδιο για ισοκατανομή

Τα περίπου 20.000-22.000 παιδιά σε όλη τη χώρα θα παρακολουθήσουν ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε 800 τάξεις υποδοχής, με 10-20 μαθητές η καθεμία.

Πάνω του παίρνει το υπουργείο Παιδείας το θέμα της επιλογής των σχολικών δομών που θα φιλοξενήσουν προσφυγόπουλα στο πλαίσιο του προγράμματος ένταξης τους.

Τα περίπου 20.000-22.000 παιδιά σε όλη τη χώρα θα παρακολουθήσουν ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε 800 τάξεις υποδοχής όπου η καθεμία θα έχει δέκα έως είκοσι μαθητές. Είναι χαρακτηριστικό όμως ότι μόνο στους δήμους Δέλτα και Λαγκαδά βρίσκονται περίπου 3.500 προσφυγόπουλα.

Για το θέμα είχε σήμερα συνάντηση ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Γιάννης Παντής με δημάρχους της Κεντρικής Μακεδονίας στα όρια των οποίων υπάρχουν κέντρα φιλοξενίας. «Η ευθύνη είναι του υπουργείου Παιδείας και δεν θα μετακινηθούν παιδιά που δεν είναι εμβολιασμένα», σημείωσε. Σύμφωνα με τον κ. Παντή, την επόμενη εβδομάδα θα αποφασισθεί σε ποια σχολεία θα γίνουν τάξεις για προσφυγόπουλα σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης.

Όπως σημείωσε ο κ. Παντής μετά τη σύσκεψη, υπήρξε συμφωνία με τους δημάρχους για να γίνει ισοκατανομή των παιδιών και σε άλλους δήμους. Επίσης, ξεκαθάρισε ότι το πρόγραμμα θα ξεκινήσει σταδιακά από τις 3 Οκτωβρίου με παιδιά που είναι εμβολιασμένα. Παράλληλα τόνισε ότι από το πρόγραμμα θα εξαιρεθούν τα ολοήμερα σχολεία και θα χρησιμοποιηθούν μόνο αν έχουν διαθέσιμους χώρους. Για τον τρόπο επιλογής των σχολείων, ο γενικός Γραμματέας συμπλήρωσε   ότι θα ληφθούν υπόψη τρεις κατευθύνσεις :"η γεωγραφική θέση, η ικανοποίηση των εξειδικευμένων εκπαιδευτικών αναγκών των παιδιών αυτών και η γνώμη του περιφερειακού διευθυντή, ο οποίος μαζί με τους διευθυντές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης γνωρίζει καλύτερα για την ικανότητα του κάθε σχολείου να ανταποκριθεί στο ρόλο του".

Ο κ. Παντής έδωσε εξηγήσεις σχετικά με την ΚΥΑ για το πρόγραμμα εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων. Σύμφωνα με τον κ. Παντή θέρμανση και καθαριότητα θα καλυφθούν απο τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.

Τα μαθήματα θα είναι τετράωρα, ενώ θα διδάσκονται γλώσσα, μία ξένη γλώσσα, μαθηματικά, υπολογιστές, καλλιτεχνικά και γυμναστική. Σε ό,τι αφορά το διδακτικό προσωπικό, ο ίδιος είπε ότι οι ανάγκες σε εκπαιδευτικούς θα καλυφθούν από 500 αναπληρωτές και 200 θέσεις με καινούρια προκήρυξη για τη διδασκαλία της δεύτερης γλώσσας ενώ θα υπάρχουν κάποιοι πολιτισμικοί διαμεσολαβητές για τα υπόλοιπα μαθήματα προκειμένου να λειτουργήσουν συμπληρωματικά με τους εκπαιδευτικούς.

“Δεν είναι δεδομένο ότι οι γονείς των παιδιών μέσα στα κέντρα φιλοξενίας θα δεχτούν να μεταφερθούν τα παιδιά τους στα σχολεία. Έχει ετοιμαστεί ένα κείμενο από το υπουργείο Παιδείας που μεταφράζεται στις βασικές γλώσσες που μιλούν οι άνθρωποι αυτοί και θα τους δοθεί για να ενημερωθούν προκειμένου να συμμετέχουν ενεργά σε αυτή την εκπαιδευτική διαδικασία" επεσήμανε ο κ. Παντής.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης χαρακτήρισε ανεγκέφαλους όσους χαρακτήρισαν την αντίδραση του δήμαρχου Ωραιοκάστρου ρατσιστική και φασιστική. «Οποιοσδήποτε μέσα στην κοινωνία, όταν δέχεται κάτι καινούργιο ξένο από αυτόν, δικαιολογημένα έχει κάποιες επιφυλάξεις. Αυτό δεν θα πει ότι ειναι ρατσιστής», σημείωσε, κάνοντας λόγο για δικαιολογημένες ανησυχίες.

Για γόνιμο διάλογο ο οποίος όμως έπρεπε να γίνει νωρίτερα έκανε λόγο ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου Αστέριος Γαβότσης. Τόνισε ότι έγιναν αποδεκτά σειρά ζητημάτων που έθεσαν οι δήμαρχοι. «Ζητήσαμε ισομερή κατανομή των παιδιών και σε όμορους δήμους που δεν έχουν δομές φιλοξενίας, θέσαμε θέματα υγιεινής και καθαριότητας. Περιμένουμε τη σωστή υλοποίηση», τόνισε ο κ. Γαβότσης.