Skip to main content

Μπουτάρης: Ακραίων αντιλήψεων ο Άνθιμος – Για ξύλο ο Πειραιώς

Το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε ψήφισμα κατά της εκδήλωσης «Μένουμε Έλληνες-Μένουμε Ορθόδοξοι» που διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη και χριστιανικά σωματεία

Κριτική στον Μητροπολίτη Άνθιμο άσκησε χθες ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, με αφορμή την πρόταση να εκδοθεί ψήφισμα κατά της εκδήλωσης «Μένουμε Έλληνες-Μένουμε Ορθόδοξοι» που διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη και χριστιανικά σωματεία.

Ο κ. Μπουτάρης εμφανίστηκε αρνητικός να εκδοθεί ψήφισμα κατά της εκδήλωσης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι με αυτή την κίνηση «θα ρίξουμε λάδι στη φωτιά, σε μια εποχή που δεν ήρεμα τα πράγματα».

«Έχουμε ένα Μητροπολίτη, λίγο ακραίων αντιλήψεων. Εμένα με ενοχλεί όταν πάω να ακούσω τη δοξολογία να ακούω τον εθνικό ύμνο. Αν δεν ξεχωρίσει η πολιτική με την εκκλησιαστική εξουσία πάντα θα έχουμε έναν Άνθιμο να μας δημιουργεί προβλήματα. Ο Μητροπολίτης Σεραφείμ είναι για ξύλο! Τι να τον κάνεις; Να του πεις μη τα λες;» ανέφερε ο δήμαρχος από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου.

Την πρόταση για την έκδοση ψηφίσματος από το δημοτικό συμβούλιο έκανε η πρόεδρος του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών, δημοτική σύμβουλος της παράταξης «Γειτονιές σε δράση» Ελεάννα Ιωαννίδου.

Σύμφωνα με την πρόεδρο τελικά το κείμενο του ψηφίσματος εγκρίθηκε κατα πλειοψηφία και έχει ως εξής:

«Οι διεθνείς εξελίξεις έχουν φέρει τον τόπο μας στο κέντρο μιας κρίσης, κατά την οποία οφείλουμε όλοι να επιδείξουμε σύνεση, ψυχραιμία και να προτάξουμε ανθρωπιστικές αξίες. Οι λόγοι μίσους και η στοχοποίηση των μεταναστών και των προσφύγων δεν συμβάλλουν στην αρμονική συνύπαρξή τους με τους κατοίκους και στην δημιουργική αντιμετώπιση του ζητήματος. Με το σκεπτικό αυτό, καλούμε τους πνευματικούς και θρησκευτικούς φορείς της πόλης να συμβάλλουν στην καλλιέργεια κλίματος κατανόησης και ανθρωπισμού».

Καλαφάτης: Οι Θεσσαλονικείς δε διακατέχονται από ρατσιστικά αισθήματα

«Οι Θεσσαλονικείς δεν διακατέχονται από κανένα ρατσιστικό σύνδρομο», υπογράμμισε ο επικεφαλής της παράταξης «Εντάξει», βουλευτής Σταύρος Καλαφάτης, κατά την τοποθέτησή του, χθες στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης, με αφορμή πρόταση για έγκριση καταδικαστικού ψηφίσματος που αφορούσε εκδήλωση της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Καλαφάτης καταδίκασε όσους «μιλάνε συνέχεια για ξενοφοβία», για «να εμφανίζονται δήθεν προοδευτικοί. Και ποιος δεν καταδικάζει τον ρατσισμό και τον εθνικισμό; Αλλά να καταδικάσουμε και τον εθνομηδενισμό». Επισήμανε, όμως, ότι με αυτόν τον τρόπο «θα μπούμε στη διαδικασία και στον κίνδυνο να καταδικάζουμε κάθε εκδήλωση. Κάποιοι, αντί να ενώσουν τους Θεσσαλονικείς, βάζουν τείχη και τους χωρίζουν. Μπαίνουμε σε επικίνδυνες ατραπούς».

Ο επικεφαλής των «Εντάξει» κατέθεσε πρόταση να διατυπώσει ο δήμος Θεσσαλονίκης «μια χάρτα που θα καταδικάζει οποιαδήποτε ακραία φωνή, από όπου κι αν προέρχεται, οποιαδήποτε φασίζουσα έκφραση, είτε από Αριστερά είτε από Δεξιά. Να καταδικάζουμε κάθε προσπάθεια εθνικισμού, όπως και κάθε προσπάθεια εθνομηδενισμού», υπογράμμισε.

Άσκησε κριτική στο Συμβούλιο Μεταναστών το οποίο, όπως τόνισε «αντί όλο αυτό το χρονικό διάστημα, που έχουμε πολύ έντονο προσφυγικό ζήτημα, να συνδράμει στην αντιμετώπιση του φαινομένου, αλλά και να υποβάλει έναν σχεδιασμό στο δήμο και τον δήμαρχο, αναλώνεται σε έκδοση ψηφισμάτων»!

Κι επισήμανε: «Αυτός είναι ο δημοκρατικός τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζετε τα πράγματα; Με ποια λογική θα κρίνουμε το πνεύμα κάθε εκδήλωσης; Παίζουμε με τη φωτιά σε αυτά τα ζητήματα»!