Skip to main content

Μπούσουλα για την ατμοσφαιρική ρύπανση ετοιμάζει η Περιφέρεια

Ένα σχέδιο που θα προβλέπει τι κάνει κάθε φορέας σε περίπτωση επεισοδίου ατμοσφαιρικής ρύπανσης αποκτά από το επόμενο καλοκαίρι η Περιφέρεια

Το επόμενο καλοκαίρι θα ολοκληρωθεί η μελέτη για την αντιμετώπιση των επεισοδίων ατμοσφαιρικής ρύπανσης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Πρόκειται για ένα σχέδιο, που θα εφαρμόζεται σε περίπτωση που προκύψει κάποιο περιστατικό, από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και υπηρεσίες.

Δεδομένου ότι εμπλέκονται πολλοί φορείς στην εφαρμογή μέτρων σε περιπτώσεις επεισοδίων ατμοσφαιρικής ρύπανσης, οι οποίοι στο παρελθόν έδειξαν και αδυναμία συντονισμού ειδικά στην επιβολή απαγορεύσεων κυκλοφορίας ή άλλων μέτρων, στη Θεσσαλονίκη, που είναι και πιο συχνά τα επεισόδια, η Περιφέρεια ανέλαβε να εκπονήσει ένα σχέδιο που θα προβλέπει με απόλυτη ακρίβεια ποιος κάνει τι σε περίπτωση τέτοιου επεισοδίου.

Ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Γιουτίκας, με αφορμή την εξέταση της σχετικής εισήγησης στη σημερινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας, επισήμανε πως αποτελεί υποχρέωση κάθε Περιφέρειας, από τη νομοθεσία να έχει μια τέτοια μελέτη. «Αφορά σε ένα επιχειρησιακό σχέδιο πρόληψης και αντιμετώπισης κάθε ενδεχομένου ατμοσφαιρικής ρύπανσης, είτε αυτή προέρχεται από τη βιομηχανία, είτε από την καύση αγροτικών προϊόντων, όπως οι καλαμιές, είτε από οικιακά τζάκια, είτε από άλλους παράγοντες. Πρέπει όχι μόνο να γνωρίζουμε τα μέτρα που υποχρεούμαστε να λαμβάνουμε και να έχουμε ένα πλάνο έτοιμο, πολύ συγκεκριμένο, το οποίο θα ορίζει με απόλυτη σαφήνεια ποια υπηρεσία θα κάνει τι, ποιος συναγερμός θα χτυπήσει αν υπάρξει πρόβλημα ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Είναι ένα θέμα όλων των σύγχρονων μεγαλουπόλεων, το οποίο και στη Θεσσαλονίκη δεν είναι μεν έντονο, αλλά εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να έχουμε ανά πάσα στιγμή έτοιμο έναν μηχανισμό αντίδρασης σε περίπτωση επεισοδίου», εξήγησε ο κ. Γιουτίκας.

Για τη μελέτη θα ληφθούν υπόψη στοιχεία όπως η κατάσταση των σταθμών μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ο αριθμός τους κ.ά., ενώ θα περιληφθούν και προτάσεις βελτίωσης.