Skip to main content

Μπορίσοφ: Εν μέρει, αλλά «άμεση» ένταξη της Βουλγαρίας σε Σένγκεν

Ο κεντροδεξιός πρωθυπουργός είπε ότι ο ίδιος δεν αντιτίθεται σε μια σταδιακή ένταξη στον ευρωπαϊκό χώρο ελεύθερης κυκλοφορίας.

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά το τρέχον εξάμηνο, επιθυμεί την άρση των ελέγχων στα εναέρια και θαλάσσια σύνορα της χώρας του, καθώς θεωρεί ότι η Βουλγαρία είναι σε θέση να ενταχθεί εν μέρει, αλλά «αμέσως» στον χώρο Σένγκεν.

Αναφορικά με το άνοιγμα των «εναέριων και θαλάσσιων συνόρων» ο Μπορίσοφ είπε ότι «ελπίζει η ένταξη της Βουλγαρίας στον χώρο Σένγκεν να γίνει δεκτή «αμέσως» από τους Ευρωπαίους εταίρους.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κεντροδεξιός πρωθυπουργός είπε ότι ο ίδιος δεν αντιτίθεται σε μια σταδιακή ένταξη στον ευρωπαϊκό χώρο ελεύθερης κυκλοφορίας, κάτι που θα ανέβαλε για αργότερα το θέμα της άρσης των ελέγχων στα χερσαία σύνορα. Η Γερμανία κυρίως βλέπει θετικά αυτήν τη σταδιακή ένταξη.

Η Βουλγαρία και η Ρουμανία, που είναι μέλη της ΕΕ από το 2007, έχουν εκπληρώσει τα τεχνικά κριτήρια για την ένταξή τους στον χώρο Σένγκεν, αλλά ορισμένες χώρες, όπως η Ολλανδία, δεν επιθυμούν αυτήν την εξέλιξη καθώς θεωρούν ότι η Σόφια και το Βουκουρέστι θα πρέπει να επιτύχουν μεγαλύτερη πρόοδο στην καταπολέμηση της διαφθοράς ώστε να μπορούν να ελέγχουν τα σύνορά τους με πιο αξιόπιστο τρόπο.

«Οι Ολλανδοί φίλοι μας θα έπρεπε να εγκρίνουν (το άνοιγμα) των εναέριων και θαλάσσιων συνόρων της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας. Και να αφήσουν για το τέλος το θέμα των χερσαίων συνόρων], όταν η μεταναστευτική κρίση δεν θα είναι τόσο οξεία, είπε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός μιλώντας σε δημοσιογράφους, στο περιθώριο της άτυπης συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στη Σόφια.

Ο Μπορίσοφ εκτιμά πάντως ότι η χώρα του έχει ήδη εκπληρώσει όλα τα κριτήρια για την πλήρη ένταξή της στον χώρο Σένγκεν. «Η Βουλγαρία ανέλαβε τη δέσμευση να προστατεύσει τα εξωτερικά σύνορα και το κάνει στην εντέλεια» υπογράμμισε, υπενθυμίζοντας ότι έχει τοποθετηθεί ένας φράχτης από συρματόπλεγμα 270 χιλιομέτρων στα σύνορα με την Τουρκία.

Όσον αφορά τις κατηγορίες περί διαφθοράς, δήλωσε «ενοχλημένος γιατί δεν είναι δίκαιες», εκτιμώντας ότι «η διαφθορά υπάρχει παντού» και όχι μόνο στη Βουλγαρία.