Skip to main content

Μπλόκο της ΕΛΑΣ στην κινητοποίηση κατά του «φράχτη Ειδομένης» (video)

Η Αστυνομία απαγόρευσε την πρόσβαση των μελών του Συντονιστικού ενάντια στο φράχτη του Έβρου που κατευθύνονταν με δύο λεωφορεία προς την Ειδομένη

«Μπλόκο» σε μέλη του Συντονιστικού ενάντια στο φράχτη του Έβρου, που κατευθύνονταν στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδος - πΓΔΜ για να διαμαρτυρηθούν «ενάντια στον φράχτη της Ειδομένης και στην Ευρώπη - φρούριο», επέβαλε η Αστυνομία.

Συγκεκριμένα, οι δυνάμεις της ΕΛΑΣ σταμάτησαν τα δύο λεωφορεία που ξεκίνησαν από τη Θεσσαλονίκη λίγο μετά το βενζινάδικο της ΕΚΟ στην γέφυρα περίπου 4 χλμ πριν την Ειδομένη.

Όπως είπαν οι αστυνομικοί στους διαδηλωτές, δεν επιτρέπεται η διέλευσή τους στην ουδέτερη ζώνη για λόγους ασφαλείας.

Οι επικεφαλής του Συντονιστικού βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με την αστυνομία προκειμένου τουλάχιστον να επιτραπεί η διέλευση μελών της ομάδας τους για να παραδώσουν στους πρόσφυγες στην Ειδομένη τα εμφιαλωμένα νερά που έχουν συγκεντρώσει.

 Τελικά τα λεωφορεία επέστρεψαν στο πρατήριο υγρών καυσίμων της ΕΚΟ ΣΤΟ Πολύκαστρο, όπου βρίσκονται περίπου 3.500 πρόσφυγες και παρέδωσαν τα εμφιαλωμένα νερά σε ομάδες ΜΚΟ.

Χθες, σε συνέντευξη Τύπου για την εν λόγω κινητοποίηση, το μέλος του Συντονιστικού Γρηγόρης Τσιλιμαντός τόνισε πως «πάγια θέση των κρατούντων είναι ότι πρόσφυγες και μετανάστες αποτελούν υγειονομική απειλή- κάτι που ποτέ δεν επιβεβαιώθηκε- και συμβάλλουν στην πολιτιστική και πληθυσμιακή αλλοίωση των χωρών υποδοχής».

Πρόσθεσε, δε, ότι ο φράχτης στον Έβρο ήταν ο πρώτος που στήθηκε στην Ευρώπη, οδηγώντας σε εκατοντάδες θανάτους στο Αιγαίο.

«Υπέθεσαν ότι ο φράχτης θα λειτουργούσε αποτρεπτικά αλλά, αντίθετα, οι άνθρωποι που αποφασίζουν να φύγουν από τις χώρες τους, ρισκάρουν ακόμα και με τον θάνατο», συνέχισε ο ίδιος, ενώ, αναφερόμενος στα hotspots, εκτίμησε ότι πολύ σύντομα θα μετατραπούν σε «στρατόπεδα συγκέντρωσης».