Skip to main content

Μπλόκο του Ταμείου Εθν. Άμυνας στην αξιοποίηση του πάρκου Κερασούντος

Παρά τις αλληλογραφίες και τις πιέσεις που ασκεί εδώ και περίπου δύο χρόνια η δημοτική αρχή, το ΤΕΘΑ αρνείται να παραχωρήσει το χώρο.

Εμπόδια για την αξιοποίηση του πάρκου, στην οδό Κερασούντος βάζει στον δήμο Καλαμαριάς το Ταμείο Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ), στην ιδιοκτησία του οποίου ανήκει η έκταση.

Παρά τις αλληλογραφίες και τις πιέσεις που ασκεί εδώ και περίπου δύο χρόνια η δημοτική αρχή και συγκεκριμένα ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και Δόμησης Παναγιώτης Θεοδοσιάδης, το ΤΕΘΑ αρνείται να παραχωρήσει το χώρο, είτε για χρήση είτε για ιδιοκτησία.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο δήμος Καλαμαριάς, παρά τη βούληση του και τα δεκάδες αιτήματα των δημοτών, να μην μπορεί να προχωρήσει σε μια μεγάλης έκταση συντήρηση του χώρου, με στόχο σε δεύτερο χρόνο να υλοποιήσει ένα σχέδιο αξιοποίησής του πάρκου.

«Μέχρι σήμερα, προσπαθούμε απλά να συντηρούμε το χώρο, με δικά μας μέσα. Δεν μπορούμε όμως να προχωρήσουμε σε μια μεγάλη παρέμβαση και να το αξιοποιήσουμε, όσο εκκρεμεί η παραχώρηση», υπογράμμισε ο κ. Θεοδοσιάδης.

Για το θέμα της διεκδίκησης της έκτασης, περίπου 6 στρεμμάτων, ενημερώθηκε πρόσφατα και το γραφείο του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη και η προϊσταμένη του, Κατερίνα Νοτοπούλου.



Το ζήτημα της διεκδίκησης του χώρου από το Ταμείο Εθνικής Άμυνας ανακινήθηκε, όταν το 2014 υπήρξε υπουργική απόφαση για την αδειοδότηση των παιδικών χαρών.  

Μέσα στην έκταση του πάρκου της Κερασούντος υπάρχει μια παιδική χαρά, για την οποία η δημοτική αρχή έπρεπε αρχικά να κινήσει τις διαδικασίες αδειοδότησης. Για να προχωρήσει σε οποιαδήποτε παρέμβαση, απαιτείται να έχει άδεια είτε χρήση, είτε ιδιοκτησίας.

«Δεν μπορεί να προχωρήσει ο εξωραϊσμός του χώρου. Εάν αρχίσει να γίνεται επικίνδυνο το μέρος, θα πρέπει να το κλείσω», ξεκαθάρισε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος.

Σημειώνεται ότι ο χώρος είναι χαρακτηρισμένος ως χώρος πρασίνου. Από το 2014 ξεκίνησε ένα μπαράζ επαφών, αλληλογραφιών και συναντήσεων με το Γ΄ Σώμα Στρατού (εξέτασε το ενδεχόμενο της παραχώρησης κατά χρήση), το ΤΕΘΑ και κάθε άλλη αρμόδια υπηρεσία του Στρατού.

Ωστόσο, οι όποιες προσπάθειες έπεσαν στο κενό και η παραχώρηση του πάρκου παραμένει μπλοκαρισμένη. Μάλιστα, σε ένα από τα έγγραφα που απέστειλε στη δημοτική αρχή το ΤΕΘΑ, ζητούσε να γίνει πράξη αναλογισμού. 

Μέσα στο πάρκο είναι επίσης και το μνημείο της 13ης Αυγούστου - Μπλόκο της Καλαμαριάς. Όπως εξήγησε ο κ. Θεοδοσιάδης, σε περίπτωση που προχωρήσει η παραχώρηση, η δημοτική αρχή θα κινήσει τις διαδικασίες αρχικά τις αδειοδότησης της παιδικής χαράς και στη συνέχεια σε μια ανάπλαση του χώρου.

 

Πηγή φωτογραφίας: facebook Καλαμαριά