Skip to main content

Μπλόκο από τους θεσμούς στις προτάσεις Βαρουφάκη για τον ΦΠΑ

Απορρίπτουν οι εταίροι την πρόταση για 2+2 συντελεστές ΦΠΑ, βλέποντας τεχνικές δυσκολίες στην εφαρμογή του μέτρου και μείωση των φορολογικών εσόδων.

Μετά το «τέλεια» που, όπως είπε ο Γιάννης Βαρουφάκης, ήταν η πρώτη αντίδραση κορυφαίου αξιωματούχου στην πρότασή του για 2+2 συντελεστές ΦΠΑ, οι θεσμοί (τρόικα) είπαν «όχι» στο σχέδιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις έντονες αντιρρήσεις των θεσμών προκάλεσαν τόσο οι τεχνικές δυσκολίες εφαρμογής του μέτρου όσο και η μείωση των φορολογικών εσόδων, που εκτιμούν ότι θα φέρει η εφαρμογή του.

Σημειώνεται πως, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Οικονομικών στη χθεσινοβραδινή συνέντευξή του στον Νίκο Χατζηνικολάου, το σχέδιο προβλέπει επιβολή υψηλού συντελεστή ΦΠΑ 15% και χαμηλό συντελεστή 6,5% για συναλλαγές με πλαστικό χρήμα (πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες), ενώ οι συντελεστές θα αυξάνονται στο 18% και 9,5% αντίστοιχα όταν οι συναλλαγές γίνονται με μετρητά.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η πλευρά των δανειστών εξέφρασε έντονες επιφυλάξεις για τη θεσμοθέτηση χαμηλότερου συντελεστή στις συναλλαγές με κάρτες, εκτιμώντας πως θα φέρει απώλεια εσόδων. Ακόμη, τονίστηκε πως η διαφοροποίηση των συντελεστών ανάλογα με τον τρόπο πληρωμής συναντά ισχυρό νομικό κώλυμα, καθώς απαγορεύεται βάσει κοινοτικής νομοθεσίας.

Στις ενστάσεις των εταίρων για τις αλλαγές του ΦΠΑ αναφέρθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, και ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση του προεδρείου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως η κυβέρνηση εξετάζει μια νέα φόρμουλα.

Σημειώνεται πως οι δανειστές προτείνουν βασικό συντελεστή ΦΠΑ της τάξης του 19-20%.

Πάντως, σχολιάζοντας τις πληροφορίες για άρνηση στο σχέδιό του, ο υπουργός Οικονομικών έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter: «H τρόικα εσωτερικού απέρριψε τις προτάσεις μας για τον ΦΠΑ. Το Brussels Group όμως θα τις συζητήσει αύριο και την Πέμπτη στις Βρυξέλλες!!!».