Skip to main content

Μπλόκο από Γερμανία σε ομιλία Ερντογάν στο Αμβούργο

Ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ είπε ότι η Τουρκία προχώρησε σε αίτημα διά επίσημου διαύλου, ωστόσο κάτι τέτοιο «δεν θα ήταν καλή ιδέα»

«Μη επιτρεπτή» χαρακτήρισε η Γερμανία τη διοργάνωση εκδήλωσης κατά την οποία ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν θα μιλούσε σε Τούρκους, στο περιθώριο της συνόδου της G20 στο Αμβούργο, την επόμενη εβδομάδα.

Ο αντικαγκελάριος και υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ είπε ότι η Τουρκία προχώρησε σε αίτημα δια επίσημου διαύλου, ωστόσο κάτι τέτοιο «δεν θα ήταν καλή ιδέα».

«Έχουμε συνταγματική δικαιολόγηση της στάσης μας», δήλωσε ο Γερμανός αντικαγκελάριος. Η σύνοδος της G20 θα λάβει χώρα στο Αμβούργο στις 7 και 8 Ιουλίου.

Η Τουρκία είχε εκφράσει οργή όταν η Γερμανία αρνήθηκε να επιτρέψει σε μέλη της τουρκικής κυβέρνησης που υποστήριζαν το ΝΑΙ στο δημοψήφισμα για την αλλαγή της μορφής του πολιτεύματος στην Τουρκία να μιλήσουν σε συγκεντρώσεις σε γερμανικό έδαφος, τον Μάρτιο.

Γερμανοί πολιτικοί, καθώς και αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν επικρίνει τον κ. Ερντογάν για την καταστολή που ακολούθησε την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016.

Ο κ. Γκάμπριελ σημείωσε ότι η Γερμανία είναι ανοικτή χώρα, αλλά δεν έχει καμία διάθεση να επιτρέψει οι εσωτερικές πολιτικές διαμάχες σε άλλες χώρες να μεταφερθούν σε γερμανικό έδαφος.

Ο πρόεδρος της Τουρκικής Κοινότητας Γερμανίας (TGD) Γκοκάι Σοφούογλου υποστήριξε τη θέση του κ. Γκάμπριελ.