Skip to main content

«Μπλοκάρουν» το μέτρο για την απόσυρση οι δανειστές

Ποιοι είναι οι τέσσερις λόγοι για τους οποίους το κουαρτέτο κρίνει ως περιττή τη συνέχιση του ευνοϊκού μέτρου της απόσυρσης αυτοκινήτων

Εντελώς μετέωρο μένει το ζήτημα απόσυρσης παλαιών αυτοκινήτων και αντικατάστασής τους με νέα μοντέλα υψηλής τεχνολογίας, έπειτα από το «όχι» των εκπροσώπων του κουαρτέτου στο αίτημα της κυβέρνησης για παράταση του μέτρου έως τον Ιούνιο.

Από την πλευρά τους, οι έμποροι αυτοκινήτων υποστηρίζουν πως, εάν εφαρμοσθούν εν τέλει οι θέσεις των δανειστών και το μέτρο αποσυρθεί, η αγορά αυτοκινήτων στη χώρα θα μείνει «στον αέρα».

Οι εκπρόσωποι των θεσμών γνωστοποίησαν στην κυβέρνηση τις θέσεις τους και δεν δίστασαν να τονίσουν ότι θα παραμείνουν σε αυτή τη γραμμή μέχρι την τελική συζήτηση. Εκτός αν τους γίνει μια νέα πρόταση, η οποία θα έχει καινούργια τεκμηριωμένα στοιχεία.

Η συνάντηση που έγινε τελικά χθες, μετά από πολλές αναβολές, ήταν μια ψυχρολουσία για την ελληνική πλευρά. Οι δανειστές εξέφρασαν ανοικτά την αρνητική άποψή τους για την αποδοτικότητα του μέτρου.

Ειδικότερα, καλά πληροφορημένες πηγές μεταδίδουν ότι το κουαρτέτο έχει πλέον αποφασίσει ότι είναι περιττή η συνέχιση του ευνοϊκού μέτρου της απόσυρσης για τους εξής λόγους:

- Δεν είναι σίγουρο ότι θα αποδώσει τα προσδοκώμενα οικονομικά αποτελέσματα, λόγω της όξυνσης των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει το σύνολο των Ελλήνων πολιτών.

- Εκτιμούν ότι με τις παρούσες συνθήκες, η αγορά των αυτοκινήτων θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα το 2016.

- Δεν έχουν εμπιστοσύνη ότι θα υπάρξει σωστή εφαρμογή του μέτρου.

- Δεν θεωρούν ότι η απόσυρση σε αυτή την έκταση από πλευράς πωλήσεων θα συμβάλει ουσιαστικά στην αναβάθμιση της οδικής ασφάλειας και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Αυτή τη στιγμή το πλέον πιθανό σενάριο είναι να εγκαταλειφθεί η προσπάθεια συνέχισης του μέτρου. Αν συμβεί αυτό, οι επιπτώσεις στην αγορά αυτοκινήτου θα είναι σημαντικές, υποστηρίζουν άνθρωποι της αγοράς, εκτιμώντας ότι οι έμποροι αυτοκινήτων θα μειώσουν κι άλλο τη δραστηριότητά τους και μερίδα εργαζομένων θα χάσουν τη δουλειά τους.