Skip to main content

Μπλάνας για ΑΔΜΗΕ: H πώληση του 24% το καλύτερο δυνατό σενάριο

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Ιωάννης Μπλάνας βεβαιώνει πως το δημόσιο θα διατηρήσει το 51% της εταιρείας που ως σήμερα ανήκει 100% στη ΔΕΗ.

Μέχρι τον Φεβρουάριο του 2017 θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία μεταβίβασης του 24% του ΑΔΜΗΕ, από τη σημερινή κάτοχο ΔΕΗ στην κινεζική State Grid, μια μερική πώληση την οποία, όπως δήλωσε ο CEO του ΑΔΜΗΕ κ. Ιωάννης Μπλάνας «δεν επιθυμούσαμε, αλλά είναι ότι καλύτερο μπορούσαμε να πετύχουμε (σ.σ η κυβέρνηση) και σίγουρα πολύ καλύτερο από το να πωληθεί το 100%».

Ο κ. Μπλάνας τόνισε ότι το ποσοστό του δημοσίου στον ΑΔΜΗΕ - που ως σήμερα ανήκει 100% στη ΔΕΗ - δεν θα μειωθεί σε καμία περίπτωση κάτω από το 51%. Ο ιδιώτης στρατηγικός επενδυτής, εν προκειμένω η State Grid που παίρνει το 24% για 320 εκατ ευρώ, θα είναι ένας «παθητικός εταίρος» αφού το 51% θα περάσει στο Δημόσιο ενώ ένα ποσοστό θα διατεθεί στους υφιστάμενους μετόχους της ΔΕΗ και κατόχους μετοχών εισηγμένων στο Χρηματιστήριο.

Ήδη την πώληση του 24% την έχει εγκρίνει το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ αλλά η οριστική έγκριση θα δοθεί από τη γενική συνέλευση των μετόχων, προγραμματισμένη για τις 24 Νοεμβρίου.