Skip to main content

Ποια έργα στη Θεσσαλονίκη μπλοκάρει ο νέος νόμος για τις συμβάσεις

Με δεμένα τα χέρια οι δήμοι καθώς δεν μπορούν να προχωρήσουν σε δημοπρατήσεις και διεθνείς διαγωνισμούς. Ποια έργα πάγωσαν στον Δήμο Θεσσαλονίκης

Πονοκέφαλος επικρατεί στους δήμους της χώρας, οι οποίοι δεν μπορούν από τις αρχές Αυγούστου να προχωρήσουν σε διαγωνισμούς και δημοπρατήσεις έργων λόγω της αλλαγής της νομοθεσίας για την ανάθεση και την εκτέλεση των δημοσίων συμβάσεων.

Για δραματική κατάσταση κάνει λόγο ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Καθαριότητας και Περιβάλλοντος του δήμου Θεσσαλονίκης Θανάσης Παππάς, ενώ από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ και δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου μιλά για συνθήκες παράλυσης που πλήττουν όλους τους δήμους.

Ειδικότερα, στις 8 Αυγούστου δημοσιεύθηκε ο καινούργιος νόμος 4412/2016 για την Δημόσιες Συμβάσεις Έργων, Προμηθειών και Υπηρεσιών. Ωστόσο, μέχρι σήμερα, από τα αρμόδια υπουργεία δεν έχει προχωρήσει η έκδοση των υπουργικών αποφάσεων και διατάξεων για την εφαρμογή του νόμου. Συγκεκριμένα, δεν έχουν εκδοθεί τα υποδείγματα των συμβάσεων, ώστε οι υπηρεσίες να μπορέσουν να προχωρήσουν σε διαγωνισμούς και δημοπρατήσεις. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μένουν στον αέρα όλες οι διαγωνιστικές διαδικασίες και πολλά έργα να μπλοκαριστούν σε όλους τους δήμους.

Ποια έργα πάγωσαν στον δήμο Θεσσαλονίκης

Είναι χαρακτηριστικό πως στον δήμο Θεσσαλονίκης έχουν παγώσει, έως ότου η κυβέρνηση προχωρήσει στην έκδοση των διατάξεων του νόμου- έξι διαγωνισμοί, τέσσερα έργα και δύο αναθέσεις μελετών. Συγκεκριμένα, είναι στον αέρα οι διαγωνισμοί, οι οποίοι έχουν ήδη εγκριθεί από το δημοτικό συμβούλιο, για:

- δύο μελέτες για την στατική αποκατάσταση και ενεργειακη αναβάθμιση των δύο σχολικών συγκροτημάτων, στις οδούς Συγγρού και Ικτίνου
- ανάπλαση παιδικών χαρών ΧΑΝΘ, Καππαδοκίας, Γιαννιτσών και Βοσπόρου
- εγκατάσταση νέων ιστών και φωτιστικών στην οδό Κασσάνδρου
- δύο συντηρήσεις σχολικών κτηρίων στις δημοτικές κοινότητες

Επίσης, δεν μπορούν να προχωρήσουν η αναπλάση πεζοδρομίων στις οδούς Μαζαράκη και Κωλέττη, αθλητικές εγκαταστάσεις στην περιοχή Δελφών και 25η Μαρτίου και η Ανάπλαση Νέστορος Τύπα (τμήμα μεταξύ Δελφών και Β. Όλγας). Επίσης, έχουν παγώσει έξι διεθνείς διαγωνισμοί για προμήθειες που αφορούν έργα των τεχνικών υπηρεσιών.

«Όλες οι διαγωνιστικές διαδικασίες έχουν πάει πίσω, μέχρι να γίνουν τα νέα τεύχη δημοπρατήσεων. Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Όσοι διαγωνισμοί είναι της αρμοδιότητας μου, είτε είναι προμήθειες, είτε επισκευές, είτε έργα, πρέπει να τροποποιηθούν για να είναι συμβατοί με τον νέο νόμο», τονίζει ο κ. Παππάς.
 
Και η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης του κεντρικού Δήμου Καλυψώ Γούλα προσπαθεί να προσπεράσει σοβαρά εμπόδια για να καλύψει τις ανάγκες των υπηρεσιών της σχετικών με τα τροφεία και τα συσσίτια. «Η καθυστέρηση στην έκδοση των υποδειγμάτων των συμβάσεων, έχει δημιουργήσει σοβαρές καθυστερήσεις στη διενέργεια μεγάλων διαγωνισμών που αφορούν τροφεία και συσσίτια» σημείωσε στη Voria.gr.
 
Τα συλλογικά όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης έχουν ζητήσει η εφαρμογή του νόμου να τεθεί σε ισχύ από την καινούργια χρονιά, ώστε να υπάρξει ο αναγκαίος χρόνος προσαρμογής, αλλά και να εκδοθούν οι απαραίτητες εγκύκλιοι.


Κυρίζογλου: Κενά και παραλείψεις στον νέο νόμο


Για μπλακ άουτ στους δήμους μιλά ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ Λάζαρος Κυρίζογλου, ο οποίος έχει στείλει ήδη επιστολή στους αρμόδιους υπουργούς, στην οποία επισημαίνει τα λάθη, τα κενά και τις παραλήψεις.

«Δυστυχώς η κυβέρνηση δείχνει να μη θέλει να ακούσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ο συγκεκριμένος νόμος, χωρίς να υπάρχει μεταβατικό στάδιο εφαρμογής, έχει δημιουργήσει τεράστια εμπόδια και παράλυση στους δήμους», σημειώνει στη Voria.gr ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ και δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου.

Όπως επισημαίνει, «θα έπρεπε η έναρξη ισχύος του να ισχύσει τουλάχιστον ένα 6μηνο μετά τη δημοσιοποίηση του νόμου στο ΦΕΚ, ώστε να μπορέσει να γίνει η προετοιμασία και η προσαρμογή και από την πλευρά της κυβέρνησης και των δήμων». Ο κ. Κυρίζογλου ξεκαθαρίζει πάντως ότι ο νόμος κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, όμως είναι λάθος η άμεση εφαρμογή του, αφού δεν έχουν εκδοθεί ακόμα οι υπουργικές αποφάσεις και οι εγκύκλιοι.