Skip to main content

Μπιρμπίλη: Σε δύο μήνες η ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους

Η Υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη μιλώντας στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή επαναβεβαίωσε ότι σε δύο μήνες θα φέρει τη συνολική ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους,
Η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη μιλώντας στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή επαναβεβαίωσε ότι σε δύο μήνες θα φέρει τη συνολική ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους, που θα λαμβάνει υπόψη όλες εκείνες τις παραμέτρους που είχαν θέσει κοινωνικοί και επαγγελματικοί φορείς, κρίνοντας την προηγούμενη ρύθμιση ως αντισυνταγματική και αντιπεριβαλλοντική

Μόνο πάντως η κυβερνητική πλευρά υπερψηφίζει την επί εξάμηνο αναστολή της ρύθμισης της προηγούμενης κυβέρνησης για τους ημιυπαίθριους χώρους, ενώ καταψηφίζουν για διαφορετικούς λόγους τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ΝΔ και ΛΑΟΣ, γιατί διαφωνούν με τη μη εφαρμογή του μέτρου, ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ, γιατί θεωρούν ότι δεν αρκεί η αναστολή, αλλά θα έπρεπε να καταργηθεί πλήρως η ρύθμιση.

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ στη διαδικασία ακύρωσης της πράξης νομοθετικού περιεχομένου της προηγούμενης κυβέρνησης Βασίλης Γιουματζίδης, μίλησε για ένα καθαρά εισπρακτικό μέτρο κι έκανε λόγο για παραπλάνηση των πολιτών από τη ρύθμιση Σουφλιά, αφού επρόκειτο απλώς για τακτοποίηση και όχι νομιμοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων που στεγάστηκαν ή άλλαξαν χρήση και ως εκ τούτου δεν εξαιρούντο από την κατεδάφιση ως αυθαίρετες κατασκευές. Όπως είπε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, πέραν των πολεοδομικών παραβάσεων που επέρχονταν, ευνοείται με τον τρόπο αυτό νέα γενιά κλειστών ημιυπαίθριων, ενώ εδημιουργείτο ηθικό θέμα με το μήνυμα που περνούσε η τότε κυβέρνηση ότι «όποιος περιφρονεί το νόμο τελικά τη γλυτώνει».

Αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Ο εισηγητής της ΝΔ Ελευθέριος Αυγενάκης τόνισε ότι τα προβλήματα με τους ημιυπαίθριους που καλύπτονται και αλλάζουν χρήση προέκυψαν από το 1985 που νομοθετήθηκαν και σήμερα ανέρχονται στο 1,5-2 εκατ. - Θα γινόταν μία τακτοποίηση, αλλά από την άλλη το κράτος θα έβαζε στα ταμεία του περί τα 4 δισ., είπε ο κ. Αυγενάκης και συμπλήρωσε ότι με την αναστολή «πάγωσε» η αγορά, ενώ εκφράζει δυσπιστία ο πολίτης έναντι του κράτους και των θεσμών, που αλλάζουν με μία κυβερνητική αλλαγή.

Από πλευράς ΚΚΕ η Βέρα Νικολαΐδου είπε ότι το κόμμα της είχε καταψηφίσει τη διάταξη της ΝΔ, γιατί εκινείτο στη λογική της φοροεπιδρομής, με εμπαιγμό των ιδιοκτητών που σε πολλές περιπτώσεις έπεσαν θύματα των εργολάβων λόγω των παράθυρων των νόμων του ΄83 και του ΄85. Αν δεν συμφωνούσε η νέα κυβέρνηση, θα καταργούσε αντί να αναστείλει τη διάταξη της προηγουμένης. Απλά σπεκουλάρει στην αναστολή και θα την επαναφέρει στο πλαίσιο της πράσινης οικονομίας, είπε η αγορήτρια του ΚΚΕ.

Ο αγορητής του ΛΑΟΣ Παύλος Μαρκάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εγκλωβίζεται για μια ακόμη φορά σε στείρες προεκλογικές δεσμεύσεις: «Όπως έγινε με την απόσυρση των ΙΧ έγινε και με τους ημιυπαίθριους, ενώ ο κ. Παπακωνσταντίνου θα μπορούσε να είχε βάλει 1,5 δισ. στα ταμεία του κράτους».

Βραχυπρόθεσμη εισπρακτική λογική, απέδωσε στη ρύθμιση της ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ και την καταψήφισε, όπως είπε η αγορήτρια του κόμματος Ευαγγελία Αμανατίδου- Πασχαλίδου. Διαφώνησε με την αναστολή, αντί της κατάργησης της ρύθμισης και υπογράμμισε την ανάγκη διασφάλισης του ελεγκτικού ρόλου των πολεοδομιών.

Απάντηση Μπιρμπίλη

Η Υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη απάντησε ότι επέλεξε την αναστολή, γιατί ήδη είχαν δημιουργηθεί πολλά προβλήματα με την καταστρατήγηση του ΓΟΚ, με μία αποσπασματική και όχι βιώσιμη λύση. Ήταν, είπε η υπουργός, μια καθαρά εισπρακτική κίνηση που δεν αναβάθμιζε το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής. Δεν μπορεί, υπογράμμισε, το κράτος να εισπράττει από τα αυθαίρετα και να διευκολύνει την τέλεση παρανομιών.

Η Υπουργός πρόσθεσε ότι υπήρξαν πολλές αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας που χαρακτήριζαν ως αυθαίρετα τους καλυμμένους ή με άλλη χρήση ημιυπαίθριους χώρους. Ωστόσο, δεν έδωσε το περίγραμμα των προτάσεων που θα φέρει, λέγοντας μόνο ότι θα εκκινήσει από μηδενική βάση και θα λάβει υπόψη τις κοινωνικές παραμέτρους με στόχο την αποκατάσταση του δομημένου περιβάλλοντος. Πέραν δε αυτού θα επιχειρηθεί αναθεώρηση της όλης πολεοδομικής νομοθεσίας.