Skip to main content

Στοά Μπεζεστένι:Εμπόριο και υφάσματα επί 600 ολόκληρα χρόνια(φωτο+vid)

Το εμπόριο υφασμάτων εξακολουθεί να βρίσκει στέγη στο Μπεζεστένι, όπως και πριν από περίπου έξι αιώνες όπου χτίστηκε από Οθωμανούς.

Σχεδόν έξι αιώνες από την κατασκευή του, μέσα στα στενά του περάσματα, το Μπεζεστένι συνεχίζει να στεγάζει το εμπόριο υφασμάτων στην καρδιά της Θεσσαλονίκης.

Στο πλαίσιο του Open House Thessaloniki 2017 οι πολίτες είχαν σήμερα τη δυνατότητα να το επισκεφθούν και να ξεναγηθούν ανάμεσα στα πολύχρωμα υφάσματα και τα είδη ραπτικής, όπου η εμπορική δραστηριότητα καλά κρατεί.

Το Μπεζεστένι είναι ένα από τα παλαιότερα κτήρια στη Θεσσαλονίκη.

«Μπεζ» στα οθωμανικά σημαίνει ύφασμα, γι' αυτό και το «Μπεζεστένι» της Θεσσαλονίκης, που χτίστηκε τον 15ο αιώνα επί Σουλτάνου Μεχμέτ Β', μοιάζει με το Μπεζεστένι στις Σέρρες και τη Λάρισα, που επίσης λειτουργούσαν ως αγορές υφασμάτων.

Παράλληλα, το Μπεζεστένι αποτέλεσε την πρώτη μορφή τράπεζας, καθώς εκεί φυλάσσονταν έγγραφα και πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία και καθορίζονταν η ισονομία των νομισμάτων. Πρόκειται για κέντρο εμπορικών δραστηριοτήτων της εποχής του, λόγω και της προνομιακής του θέσης στη συμβολή των οδών Βενιζέλου και Εγνατίας.

Η κατασκευή του είναι πέτρινη και σε κάθε πλευρά της σκεπής του υπάρχουν τρεις τρούλοι, συνολικά έξι. Το κτήριο έχει αντιμετωπίσει προβλήματα καθίζησης, γι' αυτό και κατά καιρούς έχουν γίνει εργασίες συντήρησης. Στους τρούλους βρέθηκαν χαραγμένα γράμματα και λέξεις σε διάφορες γλώσσες, γεγονός που αποδεικνύει ότι στο χτίσιμό του συμμετείχαν εργάτες από διάφορες εθνικότητες.