Skip to main content

Μπερνάνκι: «Εχουμε πολύ δρόμο ακόμα για μια αυτόνομη ανάκαμψη»

Την απογοήτευσή του για τη χαμηλή κατανάλωση των νοικοκυριών στις ΗΠΑ, που αποτελεί την κινητήρια δύναμη της αμερικανικής οικονομίας, εξέφρασε ο πρόεδρος της Fed, Μπεν Μπερνάνκι, τονίζοντας όμως πως τ
«Η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας απέχει πολύ από του να είναι αυτόνομη», υποστήριξε σήμερα ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών, της Fed, Μπεν Μπερνάνκι, στη διάρκεια ομιλίας του για την πρόοδο της αμερικανικής οικονομίας μετά από το καλοκαίρι.

«Έχουμε δρόμο ακόμα, πολύ δρόμο, μέχρι να μπορούμε να βεβαιώσουμε ότι παρουσιάζουμε μια αυτόνομη ανάκαμψη στην ομοσπονδιακή μας οικονομία», δηλαδή «ανάκαμψη η οποία να μη χρήζει της παρέμβασης των αρμόδιων οικονομικών αρχών», τονίστηκε εκ μέρους του κ. Μπερνάνκι, που μίλησε στην Ουάσινγκτον.

«Αλλά και από τη μελανότερη σελίδα της οικονομικής κρίσης, διανύσαμε πολύ δρόμο. Μην ξεγελιέστε όμως, απομένει μπροστά μας ένας πολύ μεγάλος δρόμος για να τον περπατήσουμε», υπογράμμισε επίσης ο κορυφαίος τραπεζίτης.

Επίσης,  ανέφερε ότι η απασχόληση στις Ηνωμένες Πολιτείες «ναι μεν δεν συρρικνώνεται τόσο γρήγορα, όσο πέρυσι και φέτος στην αρχή του έτους», σημείωσε όμως ότι, η γενική εικόνα στον τομέα αυτόν «είναι αδύναμη».

Τέλος ο κ. Μπερνάνκι εξέφρασε τη λύπη του που οι δαπάνες των αμερικανικών νοικοκυριών, «αυτή η κινητήρια δύναμη της οικονομίας των ΗΠΑ», δεν προοδεύουν με γρήγορο ρυθμό. «Φοβούμενοι μήπως αύριο κιόλας χάσουν τη δουλειά τους, οι συμπατριώτες μας δεν ξοδεύουν μα ούτε και δανείζονται πολύ», σημείωσε ο κ. Μπερνάνκι.