Skip to main content

Μπαίνει τάξη στις λαϊκές αγορές, εκτός οι παραγωγοί - μαϊμού

Με ΚΥΑ μπαίνουν κριτήρια για τη λειτουργία των αγορών βιολογικών προϊόντων και των αγορών χωρίς μεσάζοντες. Οι απαιτήσεις για τους νόμιμους.

Τέλος στην αναρχία των λαϊκών αγορών βιολογικών προϊόντων και των αγορών χωρίς μεσάζοντες βάζει η κυβέρνηση, βγάζοντας κόκκινη κάρτα στους παραγωγούς «μαϊμού».

Σχέδιο κοινής υπουργικής απόφασης, που υπογράφουν οι συναρμόδιοι υπουργοί Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουμπλής και Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, θεσπίζει το απαραίτητο -για τη λειτουργία τους- πλαίσιο, βάζοντας τάξη στις αγορές των βιοκαλλιεργητών αλλά και στο νέο μόρφωμα αγορών, εκείνες των παραγωγών χωρίς μεσάζοντες που δημιούργησαν περίπου τα τελευταία τέσσερα χρόνια οι τοπικές κοινωνίες.

Καθιερώνονται συγκεκριμένα κριτήρια ώστε στις αγορές αυτές να πωλούν τα προϊόντα τους μόνο βιοκαλλιεργητές και παραγωγοί και όχι έμποροι σύμφωνα με το Έθνος, όπως συμβαίνει στις λαϊκές αγορές, ενώ στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης θα λειτουργούν χωριστές αγορές παραγωγών βιολογικών και συμβατικών προϊόντων.

Σύμφωνα με το enikonomia.gr, οι αγορές βιοκαλλιεργητών στην Ελλάδα ανέρχονται σε 25.000 περίπου και παρότι λειτουργούν με επιτυχία για περισσότερα από 20 χρόνια, παρέμεναν μέχρι σήμερα στον αέρα, χωρίς θεσμικό πλαίσιο.

Πλέον οι βιοκαλλιεργητές και οι παραγωγοί θα λειτουργούν κάτω από την ομπρέλα ενός φορέα που θα ονομάζεται «Αυτοδιαχειριζόμενος Φορέας» και σε αυτόν θα συμμετέχουν υποχρεωτικά όλοι οι παραγωγοί που επιθυμούν να έχουν παρουσία στις λαϊκές αγορές.

Ο φορέας αυτός μεριμνά για την οργάνωση και τη λειτουργία των Αγορών Παραγωγών.

Για την έναρξη λειτουργίας της Αγοράς Παραγωγών απαιτείται απόφαση του αντιπεριφερειάρχη της Περιφερειακής Ενότητας στην οποία πρόκειται να λειτουργήσει. Η αίτηση υποβάλλεται στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας.

Η αίτηση πρέπει να συνοδεύεται από τα παρακάτω δικαιολογητικά:

- Το καταστατικό ίδρυσης του Αυτοδιαχειριζόμενου Φορέα.

- Τον Κανονισμό Λειτουργίας της Αγοράς Παραγωγών.

- Τον κατάλογο των παραγωγών μελών με τα ΑΦΜ τους.

- Τη δήλωση της φορολογικής ταμειακής μηχανής.