Skip to main content

Μπαίνει τάξη στις 95 λαϊκές αγορές της Θεσσαλονίκης

Περισσότεροι έλεγχοι, κάλυψη λειτουργικών αναγκών, εκσυγχρονισμός και νέες άδειες ενέκρινε το περιφερειακό συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας

Τάξη στις 90 λαϊκές αγορές της Θεσσαλονίκης (και στις πέντε νέες που θα ιδρυθούν) επιχειρεί να βάλει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με τη θέσπιση τακτικών ελέγχων, αλλά και με την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών τους.

Σήμερα, εγκρίθηκε από το περιφερειακό συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας η απόδοση του 5% που είναι θεσμοθετημένο από το νόμο από τα χρήματα που εισπράττονται κάθε μέρα από τους παραγωγούς και εμπόρους στις λαϊκές προς τις Ομοσπονδίες τους, ώστε να καλυφθούν μια σειρά από λειτουργικές ανάγκες και κατά το δυνατόν ο εκσυγχρονισμός των λαϊκών αγορών.

Τα χρήματα αυτά που δίνονται από όσους δραστηριοποιούνται στις λαϊκές ανήλθαν για το 2015 σε 1,6 εκ. ευρώ. Από αυτά τα 80.000 ευρώ αποδίδονται στις Ομοσπονδίες για να γίνουν μια σειρά από απαιτούμενες παρεμβάσεις, τις οποίες ζητούν οι ίδιοι οι εκπρόσωποι των λαϊκών. Παρεμβάσεις στο επίπεδο του εκσυγχρονισμού, αλλά και της προβολής των λαϊκών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ελλείψεις στις λαϊκές είναι πολλές. Από τις τουαλέτες που δεν υπάρχουν, μέχρι την ενιαία μορφή που έχει σχεδιαστεί να αποκτήσουν οι πάγκοι, ώστε να αναβαθμιστούν αισθητικά οι αγορές και να ξεχωρίζουν οι έμποροι από τους παραγωγούς.

«Διαπιστώσαμε ότι επαγγελματίες πωλητές πληρώνουν τη λαϊκή στην Περιφέρεια χωρίς να έχουν θέση. Για πρώτη φορά έγιναν καταγραφές ποιος είναι που. Στόχος μας είναι να μπει μια τάξη», είπε ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης, Φάνης Παπάς.

Αυτό που ήδη έχει διορθωθεί από τότε που η Περιφέρεια ανέλαβε τον Οργανισμό των λαϊκών αγορών, σε συνεργασία με τις Ομοσπονδίες, είναι οι έλεγχοι. Πλέον και οι ίδιοι οι παραγωγοί και έμποροι αναγνωρίζουν ότι γίνονται συνεχείς έλεγχοι, σε σχέση με το παρελθόν.

«Παραλάβαμε έναν οργανισμό λαϊκών αγορών που επί πέντε - έξι χρόνια δεν υπήρχε καν επόπτης για να διεξάγει ελέγχους με αποτέλεσμα όποιος εποπτικός έλεγχος γινόταν να γίνεται μεταξύ των εποπτευόμενων με αποτέλεσμα να έχει τα δικά του προβλήματα. Πλέον ήδη κάναμε ομάδα οχτώ ατόμων που είναι καθημερινά έξω για τη συνδρομή του εποπτικού ελέγχου. Παράλληλα είμαστε σε πολύ καλή συνεργασία με την αστυνομία για το παρεμπόριο. Πρόσφατα καταφέραμε να γίνουμε η πρώτη Περιφέρεια που ενεργοποίησε και έβγαλε σε διαγωνισμό 500 άδειες πλανοδίου εμπορίου. Όλοι αυτοί που δραστηριοποιούνταν πέριξ των λαϊκών αγορών ήταν παράνομοι και κύρια αιτιολογία τους ήταν ότι ήθελαν άδεια για να δραστηριοποιηθούν», είπε ο κ. Παπάς.

Βασική προϋπόθεση για τις νέες άδειες ήταν η ανεργία. Όσοι αδειοδοτήθηκαν θα πάρουν τις άδειες σε έξι μήνες, ενώ ήδη έχουν δοθεί σε πολλούς άδειες για καντίνα και πώληση λαχανικών ή ψαριών. Επίσης, η τοποθέτηση των επαγγελματιών και παραγωγών έχει γίνει με μοριοδότηση κάτι που ήταν πρωτάκουστο στο παρελθόν με διαφανείς διαδικασίες.

Όπως είπε ο κ. Παπάς, «το πρώτο χρονικό διάστημα επικρατούσε αναρχία. Ίσχυε ο νόμος του ισχυρού και του δυνατού. Προσπαθούμε να βάλουμε τάξη σε πολλά θέματα. Βέβαια υπάρχουν αντιδράσεις. Σε αυτή την πορεία έχουμε τη συνδρομή και των σωματείων των παραγωγών και των μικροεπαγγελματιών όπως επίσης και τις ομοσπονδίες».